Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlasnik Brodosplita

Debeljak: Imao sam po 63 eura na kartici, nisam znao mogu li na večeru s nekim

Zagreb:Tomislav Debelja, vlasnik Brodosplita i DiV-a
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25.03.2023.
u 20:44

Ispričavam se svim radnicima, i iz DIV-a i Brodosplita, poručio je Debelja

Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, a u Dnevniku N1 televizije gostovao je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak. "Dao sam osobnu zadužnicu, ali nije to prvi put, mislim da sam prva osoba u Hrvatskoj ikad da je dao državi osobnu zadužnicu do porinuća broda”, rekao je, dodajući da nikome ne zamjera te da smatra da će za pet godina vjerojatno zahvaljivati svima za novo iskustvo.

"Glupo da smo izgubili milijardu kuna, ali naš kapital je preko dvije milijarde tako da nas to nije moglo ubiti. Da se dobiju sve dozvole, da se refinancira banka VTB, izabrali smo najjeftiniju, nakon toga je drugi ili treći dan došlo do zabrane bilo kakve isplate od VTB banke, a nismo uzeli iz Moskve već iz Frankfurta. Unatoč svemu tome, došli je do zabrane isplate", dodao je Debeljak.

"Nakon toga, kad smo našli tko će ući, pa su se trebali ishoditi za isplatu, a nakon toga je pušten probni balon da se vidi hoće li novac doći pa nije… Jednostavno, vrijeme prođe. Novac još uvijek nije riješen. Da bi izbjegli taj scenarij, ja sam trebao dati osobna jamstva, hvala financijeru da je vjerovao na moju zadužnicu i da je dao novac da odblokiramo", rekao je.

"Sad idemo dalje s financiranjem, s tim završavamo sve brodove, završavamo priču, vraćamo državnu garanciju i idemo dalje", dodao je. "Ispričavam se svim radnicima, i iz DIV-a i Brodosplita”, poručio je Debeljak.

Dodao je da će u novoj rundi pregovora s ministarstvom tražiti zakonsku korekciju cijena. “Nadam se da ćemo sjesti. Nikog krivim, možda krivim neke medije…” Osvrnuo se i na dugovanja radnicima. "Svaki radnik u grupi je za sve što je odradio dobio posudbu, plaćeno i u toj najžešćoj krizi smo posudili oko milijun eura ljudima s kamatom od 2% i koju će, ako te ljude vratimo nazad, u tom slučaju ćemo dati i primanja veća da mogu vratiti to, pa će i država dobiti veće poreze i davanja".

"Ja sam imao po 63 eura na svojoj kartici da ne znam mogu li na večeru s nekim", rekao je između ostalog.

Naveo je da u Splitu trenutno radi 600 ljudi. "Za drugi mjesec nisu još svi dobili plaću, nadam se da ćemo to riješiti, ali to su sad relativno male cifre, to je par stotina tisuća eura dugova prema radnicima", kazao je.

Na upit hoće li te plaće biti isplaćene do kraja mjeseca odgovara: “Apsolutno se nadamo, radimo da bude što prije".

Video: Obilazak tvornice Rimac automobili

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
23:59 25.03.2023.

Bilo bi šteta da Brodosplit propadne, taman kada se uspjelo donekle sve srediti i počela je neka normalnija proizvodnja... Puno je tu bilo subvencija i magle, no bez obzira na to, nešto se iz svega izrodilo, a da nije bilo kao Uljanik...

PH
Prosječni Hrvat
07:39 26.03.2023.

Nesposobnom čovjeku bez kapitala badave se dalo da krčmi 2,5 milijardi kuna državne imovine. Rezultat je ovo što imamo danas od Brodosplita. Uz to je i opsjenar i muljator.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
07:59 26.03.2023.

Vidjet ćemo daljnji razvoj. Hoće li tajanstveni investitor dati još ako uopće postoji takav ili je sve samo spin da bi se dobilo na vremenu i prebacilo firmu u Zg trgovački sud na predstečaj. Samo 35 milijuna eura državnih jamstava duguje a još nije bilo blokade ministarstva kao u nekim drugim slučajevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije