Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Danski bankar uspio pronevjeriti nevjerojatnih 200 milijardi eura

Razočaravajuće je da su se transakcije godinama događale, rekao je danski ministar gospodarstva Rasmus Jerlov
21. rujna 2018. u 10:12 7 komentara 1777 prikaza
Thomas Bergen
Foto: Reuters/PIXSELL

Direktor najveće danske banke Danske Bank Thomas Borgen uspio je u prilično ambicioznoj namjeri – da pronevjeri 200 milijardi eura. Jer, istraga je prekjučer utvrdila da je kroz malu estonsku podružnicu te danske banke prošlo plaćanja u vrijednosti oko 200 milijardi eura od kojih je popriličan broj označen sumnjivim. Borgen nije osobno preuzeo krivnju nego je podnio ostavku temeljem ‘zapovjedne odgovornosti’.

Danska imigracija Jačanje desnice Danci: Iskorijenit ćemo geta i integrirati muslimane

– Iako sam osobno oslobođen s pravnog stajališta, ipak nosim glavnu odgovornost. Nema nikakve sumnje da smo kao poduzeće bili neuspješni u ovoj situaciji i nismo opravdali očekivanja – rekao je Borgen.

Vjerojatna prijevara otkrivena je u općem postrožavanju kontrole financijskog poslovanja zbog povećanja broja financijskog kriminala nakon što je serija skandala oko pranja novca privukla pozornost američkih vlasti.

novac Banke pooštrile uvjete Za 7000 kuna plaće može se dobiti 50.000 eura kredita

I ovaj puta to će biti tako, sasvim je sigurno, jer ako se sve pokaže točnim, onda će se raditi o najvećem pranju novca u europskoj povijesti. A Danske Bank posluje diljem svijeta. I k tome Estonija graniči s Rusijom koja je, kako znamo, pod sankcijama. Banku se kritizira i zbog manjka transparentnosti jer zasad ne otkriva koliko je zapravo novca oprano te tko je zapravo odgovoran za takve propuste.

– Razočaravajuće je da su se transakcije godinama događale. Vrlo je vjerojatno da se u većini slučajeva radi o pranju novca, a to je naprosto znatno ispod standarda Danske Banka – rekao je danski ministar gospodarstva Rasmus Jarlov.

hub Za sanaciju banaka 36 milijardi kuna

U estonskoj je podružnici registrirano oko deset tisuća korisnika iz 90 različitih zemalja uključujući Rusiju, Veliku Britaniju, Britanske Djevičanske otoke i Finske kao zemlje iz kojih dolazi najviše klijenata, a trećina je postala korisnicima 2007. Zasad je pregledano 6200 korisnika te je zaključeno kako je ozbiljna količina transakcija sumnjiva. Poduzeti su i neki koraci koji uključuju upozorenja, otkaze, gubitak bonusa te prijavljivanje vlastima protiv sadašnjih i bivših dužnosnika banke.

 

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • feel_the_coruption:

    Kandidat za hadezeovog ministra financija.

  • rightside:

    znate li vi sta je uopce, i koliko je to 200 milijardi eura???i kakav bi to bio udarac i za dansku,,??

  • koraknaprijed:

    To je taj Danski "uzor" ne korumpiran,ne oštećen povijesti,"pošten i uzoran" !