Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za sanaciju banaka 36 milijardi kuna

Iz HUB-a su, naime, reagirali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koja su se ovih dana ponovno pojavila u javnosti
15. rujna 2018. u 10:32 0 komentara 315 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka i njezin direktor Zdenko Adrović jučer su objavili da se troškovi sanacije banaka u proteklih 25 godina procjenjuju na 36,3 milijarde kuna, odnosno oko tri puta manje od podatka koji se posljednjih dana spominje u javnosti.

ruska banka Snažan skok dobiti ruske bankovne grupe VTB

Iz HUB-a su, naime, reagirali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koja su se ovih dana ponovno pojavila u javnosti, kazavši da je usporedba troškova subvencija poljoprivredi i brodogradnji s troškovima sanacije banaka posve izvan konteksta.

O troškovima subvencija poljoprivredi i brodogradnji odlučivale su hrvatske demokratske vlade u proteklih četvrt stoljeća kontinuirano, dakle svake tekuće poslovne godine, navode.

"Troškovi sanacije banaka pojavili su se u jednom kraćem razdoblju devedesetih godina prošlog stoljeća, a bili su nametnuti i neizbježni zbog dubine gubitaka naslijeđenih od socijalističkih banaka. One su još prije Domovinskog rata imale revidirane gubitke dva puta veće od kapitala. U ovom stoljeću, tijekom gotovo 20 godina, na hrvatske banke nije potrošena ni kuna poreznih obveznika iako je u vrijeme krize u svijetu nakon 2008. to bila raširena praksa", kaže se u reakciji HUB-a.

Mato Filipović Pozitivna godina HPB u šest mjeseci zaradio 94,4 milijuna kuna

Osvrćući se i na posljednjih dana javno spominjanje da je na sanaciju banaka potrošeno više od 100 milijardi kuna s uključenim kamatama, iz HUB-a navode da je to ozbiljno pogrešan iznos.

"Procjena je da su troškovi sanacije iznosili tri puta manje – oko 36,3 milijardi. Točno je da je prodajama banaka dobiven manji iznos od troškova sanacije, ali ponavljamo, to se nije moglo izbjeći jer je 1990-ih sanirana 'socijalistička rupa' i posljedice rata", napominju iz HUB-a dodajući da se detaljni prikaz troškova sanacije može pronaći u HUB-ovoj analizi 51 iz 2015.

Ranije ovoga tjedna saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je da je najviše novca hrvatskih građana otišlo na sanaciju banaka, a ne, kako to pišu mediji, na subvencije u poljoprivredi i brodogradnji.

Goran Aleksić Goran Aleksić 'Pokrenut ćemo pravi sudski tsunami protiv banaka'

Pozivajući se na analizu koju je napravio njihov stranački Obor za gospodarstvo, rekao je da je pokazala da je bankarski sektor taj na koji je potrošeno najviše novca hrvatskih građana, i to u proteklih 10 godina 102,4 milijarde kuna, pri čemu 60 milijardi za sanaciju, a 42,4 milijarde nepotrebno plaćenih kamata na kredite i obveznice. Istodobno, iznijeli su podatke da je 40 milijardi kuna otišlo na subvencije u poljoprivredi, a 32 milijarde na brodogradnju.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.