Naslovnica Vijesti Hrvatska

Croatia Airlines: Osoblju ćemo štrajk sudski zabraniti

– Kako bi prikazala što veći gubitak zbog štrajka, uprava je već dala naredbu osoblju na prodaji karata da ne predaje novac u banku – izjavio je Hrvoje Humek.
07. srpnja 2010. u 15:38 15 komentara 4 prikaza
Croatia Airlines

Uprava Croatije Airlinesa odgodila je isplatu plaća dan nakon što je Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova najavio štrajk za petak koji će trajati do utorka 13. srpnja, kažu u SKOZ-u. Sindikat tvrdi da je uprava to učinila kako bi zavadila zaposlene iz različitih službi, nadajući se da će pritiskom prisiliti stjuardese i stjuarde da odustanu od štrajka.

– Kako bi prikazala što veći gubitak zbog štrajka, uprava je već dala naredbu osoblju na prodaji karata da ne predaje novac u banku – izjavio je Hrvoje Humek, dopredsjednik SKOZ-a, dodajući i da uprava istodobno obmanjuje javnost najavom gubitka zbog četverodnevnog štrajka od četiri milijuna dolara.

– Za usporedbu, nemogućnost letenja cijele flote zbog oblaka vulkanske prašine nad Europom tvrtki je stvorilo gubitak od 500 tisuća eura.

Uostalom, da Croatia Airlines zarađuje milijun dolara dnevno, ne bi bila u gubicima – navodi Humek. Kaže i da je prošlu godinu CA završio s gubitkom od 200 milijuna kuna, a već u prva tri mjeseca ove godine novi gubitak iznosi 100 milijuna kuna.

–- Pribojavamo se novih poslovnih rezultata koji će prikazati stanje u tvrtki nakon prvih šest mjeseci –- ističu članovi SKOZ-a.

Inače, SKOZ se za štrajk odlučio nakon propalih pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora. Tijekom pregovora s upravom CA sindikat je odustao od većine svojih zahtjeva. Svjesni teške gospodarske situacije u zemlji i svijetu, pristali su na smanjenje plaće od pet posto, dodatna smanjenja kroz kraći obračun noćnog rada te znatno smanjenje naknade za prijevoz.

Lista zahtjeva od kojih članovi SKOZ-a odbijaju odustati, nematerijalne je prirode. U štrajku će raditi 20 posto ukupnoga kabinskog osoblja, a s toliko ljudi i uz dobru organizaciju posla uprava svojim korisnicima može osigurati oko polovice letova, poručuju sindikalci.

Uprava CA tražit će pak sudsku zabranu štrajka jer smatra da je on nezakonit, a što se kašnjenja plaća tiče, u CA tvrde da je to netočno jer plaće sjedaju 15. u mjesecu. Ako ipak dođe do štrajka, CA će obaviti 40 posto planiranih letova.

– CA je prihvatio četiri ključna uvjeta na temelju kojih je SKOZ i u veljači najavljivao štrajk. Međutim, stjuardese i stjuardi izašli su s čak 43 nova zahtjeva – tvrde u CA

Elipso

  • -obrisani-:

    Ispravak Pan-Adria

  • -obrisani-:

    Uprava Croatije Airlinesa odgodila isplatu plaća---------------------strpite se dok ne dođu kinezi

  • -obrisani-:

    koliko ima menadera i kolike su im place .Na broj aviona CA nema vvise od 50 stjuardesi i neka samo jedan menader od 100 000 kuna place da pola place one ce imat 5000kuna .Bando lopovska sve se placa sve ... prikaži još! se vraca docicete i vi na red . Sramite se .I jos su nase cure super pristojne u avionima jer se sigurno letio u svom zivotu vise nego taj Misetic svim kompanijama i nase cure su jako ljubazne a vi im dajete 4000kuna placu smradovi