Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Čovjek obolio od raka, tvrtka mu mora platiti 80 milijuna dolara zbog opasnog proizvoda

Prošlog tjedna je porota odlučila da je to sredstvo ključni čimbenik u razvoju raka kod Edwina Hardemana iz Kalifornije
28. ožujka 2019. u 09:17 1 komentara 895 prikaza
bolnica
Foto: Getty Images

Monsantu je u srijedu naloženo da isplati jednom Amerikancu 80,3 milijuna dolara odštete nakon što je sud odlučio da je ta kompanija sa svojim sredstvom za uništavanje korova Roundup pridonijela kod njega razvoju raka.

Aluminij, olovo... Nakon što sam preboljela rak s 25 godina, više nikada neću upotrebljavati proizvode s ovim sastojcima

Savezna porota suda u San Franciscu presudila je da je Monsanto - tvrtka koju je kupio njemački Bayer - kriva jer nije na odgovarajući način upozorila na opasnosti od razvoja karcinoma povezanih sa sredstvom Roundup.

Prošlog tjedna je porota odlučila da je to sredstvo ključni čimbenik u razvoju raka kod Edwina Hardemana iz Kalifornije.

Bayer je prošle godine preuzeo Monsanto.

"Razočarani smo odlukom porote", stoji u priopćenju Bayera objavljenom u srijedu.

rasprodaja Potrošački savjetnik U roku od 6 mjeseci možete reklamirati manjkav proizvod

"Ova odluka ne mijenja težinu gotovo četiri desetljeća intenzivnog razvoja znanosti i zaključaka regulatora diljem svijeta koji podržavaju sigurnost naših herbicida baziranih na glifosatu te potvrđuju da oni nisu kancerogeni", dodaje su u priopćenju.

Kompanija tvrdi kako presuda "nema utjecaj na buduće sudske procese i odluke" te kaže kako će se žaliti. Ovaj slučaj ključan je za sve ostale koji se vode zbog Roundupa diljem SAD-a.

Prije nekoliko mjeseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je Roundup uzrokovao non-hodgkinov limfom kod jedne osobe, te da Monsanto korisnike nije upozorio na kancerogene rizike.

Roundup sadrži glifosat, najčešći sastojak sredstva za uništavanje korova u svijetu. Taj se herbicid naširoko primjenjuje u poljoprivredi.

Video: Prometna nesreća u Engleskoj - bjegunac naletio na tinejdžera

Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    ono kad nema ni jednog komentara danima... u gudovcu su svi?!