Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.11.2021. u 12:48

Postoje danas fakini koji žele samo dvije stvari, da parafraziramo Hugoa: oboriti Covid potvrde i zakrpati hlače. Ali, nakon više od pola milijarde generiranih europskih Covid potvrda, nema natrag

Victor Hugo u Jadnicima na jednom mjestu nudi genijalan opis “fakina koji uvijek želi dvije stvari”, ne postižući ih zapravo nikada: “da obori vladu i da zakrpa hlače”.

Upoznali ste, vjerojatno, takve i u svojim životima. Opis može varirati. Kod nas to može biti “da obori vladu i popravi zube”, ali poanta je da prođe život mnogim takvim plemenitim borcima, ali cilj se ne postigne. Nova varijacija na temu te rečenice može biti fakin koji želi samo dvije stvari: da obori sustav Covid-potvrda i zakrpa hlače.

Poanta je da su Covid-potvrde su tu da ostanu, vjerojatno dokle god traje globalna pandemija, i to je tako sviđalo se to nekom fakinu ili ne. Po jednom istraživanju Eurobarometra, provedenom u svih 27 država članica Europske unije krajem kolovoza, 65 posto građana EU smatra da je sustav Covid-potvrda najsigurniji način za slobodno putovanje Europom u doba pandemije. U Hrvatskoj je taj postotak 57. Dosad je generirano više od 591 milijun europskih Covid-potvrda.

S tim europskim sustavom povezane su 43 države na četiri kontinenta: svih 27 članica EU, tri države iz europskog gospodarskog prostora, Švicarska i 12 trećih zemalja. Oko 60 trećih zemalja izvan Unije iskazalo je interes da se pridruži. To sve znači da je europska Covid-potvrda već postala globalni standard, jedini takav sustav koji se već primjenjuje na svjetskoj razini. Očekivati da će se sve to izbrisati preko noći jer su neki tamo fakini jedini skužili svijet i jedini znaju sve o svemu bolje od svih ostalih – to ne da je iluzorno, to je tako tipično… pa, balkanski.

Postojat će zemlje, poput Hrvatske, koje zbog mentaliteta svojih ljudi ili zbog slabosti svojih institucija neće uvoditi široku primjenu tih Covid-potvrda, kakva je uvedena u već 20 država članica Europske unije, u kojima je Covid-potvrda proglašena uvjetom za pristup restoranima, muzejima, kinima i velikim javnim događajima. Najdalje je, kao što znamo, otišla Italija, gdje je Covid-potvrda uvjet za pojavljivanje na poslu svih zaposlenih, i u privatnom, ne samo javnom sektoru.

Oni koji nemaju Covid-potvrdu prisiljeni su na neplaćeni dopust, a novčane kazne za one koji se pokušavaju “švercati” i raditi bez Covid-potvrde iznose do 1500 eura. Od svih gradova i regija u Italiji, najveći pokret otpora tom novom pravilu nastao je i traje u Trstu. Što pokazuje da stara balkanska uzrečica “Trst je naš” odolijeva zubu vremena i pokazuje se neobično relevantnom i u modernim vremenima i sasvim drukčijih okolnosti od onih u kojima je nastala. Tršćanski scenarij vjerojatno bi se dogodio i kod nas, i svugdje istočnije od Opicine/Opičine i Sežane.

Zbog toga se sustav Covid-potvrda, gotovo je sigurno, neće primjenjivati u Hrvatskoj kao što se primjenjuje u tih 20 država članica Europske unije. Odnosno, primjenjivat će se zdušno i naveliko kad nam donose korist (čitaj: turiste), a malo slabije kad nam donose neku obvezu. To je, čini se, naš mentalitet. Naša sudbina.

Europski parlament od danas propisuje da svi, pa i zastupnici, njihovi asistenti i novinari akreditirani u Bruxellesu, moraju imati europsku Covid-potvrdu da bi ušli u zgrade Europskog parlamenta. Prva i, čini nam se, jedina grupa europarlamentaraca, koja je ustala protiv te mjere, javila se priopćenjem u kojem kaže “to je napad na temeljno pravo europskih građana na rad, pravo da ne budu diskriminirani, i da slobodno donose odluke o svome tijelu”.

Grupa od šestero zastupnika, od kojih su dvoje Hrvati: Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić. Među ostalima su i žešći desničari: Njemica iz AfD-a, Talijanka koja je izašla iz Lige nakon što je ta stranka podržala talijanski zakon o Covid-potvrdama kao uvjetu za sve radnike, jedan Nizozemac i jedan Rumunj. No, jedino realno mjesto gdje se sustav Covid-potvrda može osporiti su sudovi, ali prve sudske odluke na različitim međunarodnim i nacionalnim sudovima po Europi nisu obećavajuće za one koji tvrde da je riječ o diskriminaciji i da Covid-potvrde treba ukinuti.

Naprosto zato što je ključna proporcionalnost. Ključan je balans između slobode i prava pojedinca s jedne, ali i zaštite interesa zajednice s druge strane. Ako sud ocijeni da je zaštita društva od pandemije legitiman cilj propisa o uvođenju Covid-potvrda, onda su te potvrde tu da ostanu. A sudovi koji su dosad o tome donosili odluke, zaključivali su da legitiman cilj postoji.

 

Komentara 10

DU
Deleted user
12:58 04.11.2021.

Zakaj ovo nema napomenu: "Promotivni članak"? Jer sve vrvi već dobro poznatim frazama bez i jednog dokaza! Eto austrijski mediji su upravo objavili da se i za cijepljene treba tražitii PCR test. Naravno ne kažu da je to zbog toga jer je cijepivo za Kurz nego je to, naravno, za zaštitu necijepljenih, ali to je korak dalje u priznanju da su covid potvrde za onu stvar a cjepivom pomaže isključivo dizanju profita Pfizera... Politika se kompletno pogubila i sada panično traže izlaz iz ovog konstrukta laži i obmana koje nam serviraju već gotovo dvije godine! U ovom trenutku je čuveni "Pedro" onaj necijepljeni, ali o to se polako ali sigurno pretvara u pepel! Slijede nam dramatični dani! Ali me zbog corone!!!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
16:39 04.11.2021.

ustav je ugrožen a nemamo ustavni sud već nakupinu iscjeđenih političkih olupina....

AC
acer
15:08 04.11.2021.

Dakle, po Krasnecovoj logici su Skandinavci najveći primitivci u Europi. Zanimljivo kako je u našim medijima cijelu jesen u modi konstantno ignoriranje skandinavskih država i nespremnost pozivanja na njihov primjer slobode. Tamo je broj zaraženih isto u rastu kao kod nas, ali i dalje "virus ne predstavlja prijetnju društvu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije