Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čobanković: Zahtjeve seljaka ne prihvaćamo, značilo bi to bankrot

Prosvjednici ne odustaju od svojih zahtjeva te su najavili blokadu graničnih prijelaza i mogući pohod na Zagreb.
06. ožujka 2010. u 08:57 376 komentara 2 prikaza
čobanković
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Nakon neuspjelih pregovora sa seljacima u Đakovu, ministar poljoprivrede Petar Čobanković na konferenciji za novinare rekao je da Vlada neće popustiti.

– Pristao sam na prijedlog poljoprivrednika da im umjesto obećanih 500 kuna po hektaru kroz repromaterijal, što bi iznosilo 22 posto od ukupnog iznosa, isplatimo 600 kuna. Više im ne mogu obećati i iznad toga Vlada više ne može ići. Nećemo podleći pritiscima, jer bi to moglo dovesti do urušavanja proračuna, što bi značilo bankrot Hrvatske, a tada ne bismo mogli isplatiti plaće, mirovine, ali i te poticaje – rekao je ministar Čobanković.

 – Mogu naši razgovori, a tako i prosvjed, trajati i mjesec dana, no mi ni tada nećemo moći dati više od ponuđenog. Najlakše bi bilo obećati brda i doline, pa onda za nekoliko mjeseci to ne ispuniti. Pozivam prosvjednike da se vrate kućama i iskoriste lijepo vrijeme za svoj posao – dodao je Čobanković te opovrgnuo glasine da je povećana cijena mineralnih gnojiva za 15 posto. Tvrdi da je cijena u prosjeku pet posto niža nego lani. Ministar Čobanković na kraju je izjavio da je razočaran što s njim nije kontaktirao nitko iz Ureda predsjednika prije sastanka s poljoprivrednicima.

Seljaci ne odustaju od prosvjeda

Prosvjednike nije zadovoljila Čobankovićeva izjava te su dali do znanja da neće odustati od zahtjeva. Istaknuli su da će prvo blokirati granične prijelaze, ali i najavili mogući pohod na Zagreb. Seljaci traže isplatu punih poticaja za 2009., i to 60 posto u novcu, a ostalih 40 posto u repromaterijalu. Zbog prosvjeda je danas morala intervenirati i policija jer su seljaci počeli blokirati vinkovačku obilaznicu, no pokušaj blokade na kraju je ipak obustavljen. Slavonskim seljacima pridružili su se i oni sa sinjskoga područja koji su s 11 traktora blokirali prometni trak ceste Split - Sinj na predjelu Kukuzovac.

Njihov je prosvjed organizirala Udruga mljekara te Udruga orača, a sve je prošlo bez incidenata.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Ja dam ...umagu plus,a na portalu se pokaže minus...???

  • -obrisani-:

    \"pregovori trajali do ranih noćnih sati, ministar Petar Čobanković i seljaci nisu se uspjeli dogovoriti\"..po nOĆI rade KURVE i lopovi,a pošten radni svijet spava

  • umag:

    ako austrijanac koji ima 60 hektara može te hektare obrađivati i i raditi u službi ili za strojem onda mogu to i nadnadareni seljaci iz hrvatske