Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čobanković: Imali smo 8.5, a sada imamo 51 hektar zemlje

Iločani: Prije stupanja na dužnost imao je samo tri hektara, sada 51
10. svibnja 2011. u 18:35 213 komentara 130 prikaza
čobanković (1)
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Petar Čobanković zajedno sa sinovima vlasnik je više od 50 hektara zemljišta u Iloku na kojima su uglavnom trajni nasadi vinove loze. Čobanković je većinu zemlje kupio tijekom dvaju ministarskih mandata te ih prebacio na sinove. Prema iločkim zemljišnim knjigama, vlasnici su zemlje Ivan (27), Hrvoje (24) i Tomislav (22) Čobanković, a manji je dio u vlasništvu njihova oca, ministra Petra.

>>Ministrovi sugrađani: Kako netko može kupiti 50 hektara, a ostali ništa? To je HDZ-ovo brdo!

Bakin vinograd

Prije imenovanja na mjesto ministra u prvoj Sanaderovoj vladi, obitelj ministra Čobankovića, prema izjavama nekih Iločana, u svome je vlasništvu imala 3,5 hektara zemljišta.

No, ministar Čobanković u svojim izjavama tvrdi drukčije: prije rata obitelj je u vlasništvu imala 8,5 hektara. Do 2003. kupili su još 9 hektara. Ostalo je kupljeno u vrijeme dok je bio ministar. Prema zemljišnim knjigama, na ministra se vodi samo vinograd Križ na površini od 23.946 m2 koji je prije 30 godina naslijedio od bake Viktorije. Vinograd je opterećen kreditom od 200 tisuća kuna iz 2005. koji mu je dodijelila Croatia banka uz kamatu od 7 posto. Kredit je odobrila vukovarska podružnica Croatia banke, čija je voditeljica od 2004. bila Čobankovićeva sestra Katica Ćorić.

Najstariji ministrov sin Ivan, prema zemljišnim knjigama, vlasnik je vinograda Kukundek i Fučije na površini od 15.381 m2. Vinograd je opterećen kreditom Croatia banke od 9 tisuća eura. Hrvoje Čobanković, drugi sin aktualnog potpredsjednika Vlade RH, na svoje ime u zemljišnim knjigama ima upisanih 67.617 metara četvornih zemljišta – vinograde Fučija, Jarebica i Drljan.

Hrvoje je 2008. za “svoje” parcele također dobio namjenski kredit od Croatia banke u Vukovaru.

Čobankovićev treći sin Tomislav zajedno s bratom Hrvojem u zemljišnim knjigama također je upisan kao (su)vlasnik oranica Fučije i Kukundek, čija površina iznosi 118.047 m2.

Šest parcela koje su u zajedničkom vlasništvu braće 2008. opterećeno je kreditom, i to opet Croatia banke u Vukovaru. Braća su založila zemlju za kredit od 95 tisuća eura na temelju ugovora o dugoročnom namjenskom kreditu i uz kamatu od 8 posto godišnje.

Za sada se, prema zemljišnim knjigama, Čobankovićevim sinovima može dokazati da su vlasnici najmanje 224.991 m2 zemljišta. Kad je postao ministar, Čobanković je prebacio zemlju na svoje sinove te je, u skladu s tim, nove hektare nakon kupnje prepisao na sinove.

Izdašni poticaji

Kad se sve zbroji, Čobankovići imaju uistinu respektabilnu površinu zemljišta. Riječ je o pravom bogatstvu.

Je li to bogatstvo, kako neki upućeni Iločani tvrde, stečeno kroz sustave raznih poticaja, kreditima te manipulacijom dodjelom državnog zemljišta od lokalne samouprave, ili na neki drugi način – teško je znati.

Poticaji su, kad je riječ o Čobankovićima, posljednjih godina zaista bili izdašni: uzimali su ih za cjepove vinove loze, za podizanje trajnih nasada, kapitalna ulaganja i slično. Ministar Čobanković posredstvom svoga ureda za javnost džentlmenski je dopustio uvid u podatke Agencije.

Nakon uvida u te podatke, može se zaključiti da je poljoprivredni obrt najstarijeg Čobankovićeva sina Ivana tijekom proteklih sedam godina dobio oko 3,5 milijuna kuna. Godine 2004., kad je Čobanković imenovan ministrom, njegovu je sinu Ivanu posredstvom Croatia banke isplaćeno samo 7807,27 kuna.

Međutim, sljedeće, 2005. godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mladom obrtniku Čobankoviću za sadni materijal i trajne nasade isplatila je 284.845,51 kunu poticaja; 2006. dobio je 289.684,64 kuna; a 2007. godine 371.299,40 kuna. Godine 2008. isplaćeno mu je 582.784,04 kune poticaja za sadnju plemenite loze, sadne materijale i podizanje višegodišnjih nasada.

Godina 2009. također je bila dobra kad je riječ o poticajima – 1,031.921,82 kune. Prošle godine obrtu “Ivan” isplaćeno je 952.796,27 kuna poticaja za matičnjake, plemenitu lozu i kapitalna ulaganja. Prema izjavi ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade RH, njegova obitelj kad su poticaji u pitanju po hektaru je dobivala koliko su dobivali i drugi. Nisu dobili, izjavio je ministar, “ni više ni manje poticaja od drugih”. Budući da ispunjavaju sve obveze i prema državi i prema bankama, prema ministrovim tvrdnjama, nema banke koja im neće dodijeliti kredit.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji