Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente, kazao je Plenković.
21. rujna 2017. u 22:18 492 komentara 36694 prikaza
Miro Cerar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar odlučio je otkazati posjet Hrvatskoj najavljen za idući tjedan.

Andrej Plenković NEW YORK Premijer pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja

Plenković je pred Općom skupštinom UN-a branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posjeta objavila je agencija STA.

– Prije dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gdje ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, također znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke – rekao je Cerar i dodao kako je Plenković u UN-u pred cijelim svijetom odstupio od njihova dogovora.

Slovenski premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

– Stoga moj posjet idućeg tjedna nema smisla – rekao je Cerar.

Dodaje kako će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju te da će "učiniti sve što je potrebno" da Slovenija bude spremna za izvršenje

– Ako Hrvatska neće surađivati, problemi će se pojavljivati. Nitko to ne želi – poručio je, javlja RTV Slo.

Plenković: Hrvatska nije imala drugog izbora

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

"Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa", rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

Borut Pahor Pahor: Arbitražnim sporazumom 2009. Slovenija dobila najviše što je mogla Pao dogovor Plenković i Cerar u New Yorku dogovorili susret u Zagrebu pahor Slovenija Pahor načelno protiv bilateralnih razgovora o granici
Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

 • airforceone99:

  bravo Andrej, na pravom mjestu u pravo vrijeme, neka se zna tko i što su Zlovenci!

 • Avatar dalmos Zadar
  dalmos Zadar:

  Bravoo Plenkovicu,pravi trenutak na najboljem mjestu pred cjelim svjetom.Svaka cast za ovaj diplomatski potez.

 • Avatar Aligatorx
  Aligatorx:

  Konačno da i Hrvatska krene u ofenzivu.;