Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija

Pahor načelno protiv bilateralnih razgovora o granici

pahor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
19.09.2017.
u 14:51

Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude i čini mi se da je rješavanje tog pitanja bilateralnim sporazumom neprihvatljivo, kaže Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se protiv mogućnosti razgovora s Hrvatskom o bilateralnom rješenju graničnog pitanja te smatra da bi Ljubljana i dalje morala inzistirati na primjeni presude koju Hrvatska osporava.

"Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude i čini mi se da je rješavanje tog pitanja bilateralnim sporazumom neprihvatljivo", rekao je Pahor Slovenskoj tiskovnoj agenciji.

"Već sam pristanak na razgovore s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude novim dvostranim ugovorom značio bi da time bitno slabimo pravnu vrijednost presude", dodao je.

Pahor je arbitražni sporazum kao tadašnji slovenski premijer potpisao 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, u vrijeme kad je Ljubljana tim potpisom uvjetovala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahora za nekoliko dana očekuje početak kampanje za reizbor na mjesto predsjednika u kojoj će važnu ulogu zasigurno imati odnosi Slovenije i Hrvatske.

Slovenski je predsjednik za STA rekao kako na hrvatske pokušaje da se granično pitanje ponovo otvori gleda s velikom rezervom. "To je pitanje bilateralno zapravo već riješeno međunarodnim ugovorom koji smo zaključili pod pokroviteljstvom EU-a", drži on.

Smatra da bi prihvaćanje arbitražne presude povećalo mogućnost suradnje dviju država na Balkanu i otklonilo nestabilnost. "No, odluka hrvatskih vlasti da ne poštuju arbitražni sporazum je narušila povjerenje. Čak ako bi se dogodilo da bi bilateralni sporazum o granici potvrdile obje vlade i dva parlamenta, postavlja se pitanje bi li se ti sporazumi poštovali", rekao je Pahor.

Komentara 40

ST
stjepanovic
18:23 19.09.2017.

Sljedece je KRSKO......ajmo se kladit ...za najdalje dvije godine

HR
hromcan
16:41 19.09.2017.

Arbitraža če se poštovati jer Slovenci drže naše političare za jaja i niti jedan naš vodeći političar nema muda reči sad je dosta.

Avatar Uglješa
Uglješa
15:12 19.09.2017.

Dragi moji, pa šta ima tu da se razgovara više? Presuda je jasna, treba je poštivati i ništa više! Ne daj bože da se slovenski vrh naljuti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije