Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOSOVO

Čelnici srpskih općina podnijeli ostavke, prekidaju komunikaciju s Prištinom

Kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL
27.11.2018.
u 13:38

Ostavke na čelna mjesta srpskih općina dali su gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsjednik općine Zubin potok Stevan Vulović, predsjednik općine Zvečan Vučina Janković i predsjednik općine Leposavić Zoran Todić.

Čelnici četiriju srpskih općina na sjeveru Kosova podnijeli su u utorak ostavke zbog, kako su naveli, "kršenja ljudskih i gospodarskih prava Srba" na Kosovu te su najavili prekid komunikacije s vlastima u Prištini. 

Ova odluka je donesena nakon odluke prištinskih vlasti o uvođenju 100 postotnih taksi na robu iz Srbije, a kako je prenijela Radio-televizija Srbije, četiri općine sa srpskom većinom donijele su deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa s institucijama u Prištini. Kako se ističe, odluka o prekidu rada lokalnih vlasti bit će na snazi "do potpunog povlačenja diskriminatornih mjera Prištine".

Ostavke na čelna mjesta srpskih općina dali su gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsjednik općine Zubin potok Stevan Vulović, predsjednik općine Zvečan Vučina Janković i predsjednik općine Leposavić Zoran Todić.

U obrazloženju ostavke gradonačelnik Kosovske Mitrovice naveo je da je razlog ostavke kontinuirana institucionalna represija kosovskih institucija iz Prištine i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda uvođenjem 100-postotnih taksi na srpsku robu, koje "ugrožavaju pravo na liječenje, javno informiranje, opstanak i ostanak Srba" na Kosovu, kao i kršenje međunarodnih sporazuma i pravnih akata koji jamče prava Srba na ovim prostorima.  

Kosovo je 6. studenoga povećalo pristojbe za uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 posto, a potom, unatoč pozivu EU da te mjere povuče, 21. studenog takse povećalo za 100 posto, obrazlažući ih kao protumjere na "surovu kampanju" Srbije protiv Kosova na međunarodnoj razini.

Beograd te mjere vidi kao odmazdu zbog glasovanja u Općoj skupštini Interpola na kojoj Kosovo nije dobilo dovoljan broj glasova za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju. Beograd se protivi članstvu Kosova u Interpolu, a nedostatan broj glasova za prijem Kosova u Interpol vidi kao svoju "diplomatsku pobjedu" i "debakl" Prištine u nastojanju da ulaskom u Interpol "međunarodno dokaže" svoju državnost.

Dijalog Beograda i Prištine, koji je posljednjih mjeseci u zastoju i krizi, analitičari vide "klinički mrtvim" i s malo šansi da se uskoro obnovi jer Beograd svoj povratak za pregovarački stol uvjetuje povlačenjem odluka Prištine o povećanju pristojbi, dok Priština inzistira da EU "disciplinira Beograd" koji svojom kampanjom osporava državnost Kosova.

Pogledajte i video: Obuka kosovske vojske

Ključne riječi

Komentara 37

RV
rvati
15:25 27.11.2018.

Takozvana kosovska policija juče je odvela sekretaricu ubijenog lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića, Silvanu Arsović u Specijalno tužilaštvo u Prištini .

TE
TEUTA
16:12 27.11.2018.

Istina. Kosoco je bilo okupirano od Turske i Srbia: Turska imperije i Dusanovog carstva. Zbog toga danas i Srbija i Turrska traze Kosove. I jedni i drugi dobit ce k....

TE
TEUTA
17:13 27.11.2018.

Na zalist oslanjas se na grcku i srpsku literaturu. Studiraj malo arkive Vatikana i vidjet ces tko je tada zivio cak i prije dolaska srba na Balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije