Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA SJEDNICA

Ekonomska Velika Albanija: Priština i Tirana ujedinit će svoja gospodarstva

Edi Rama, Premijer Albanije, doveo je jučer cijelu svoju vladu u Kosovo, u Peć, na zajedničko zasjedanje s kosovskim kabinetom
Foto: REUTERS
27.11.2018.
u 19:01

Nova albanska provokacija za Srbiju

Dok Srbija zbog uvođenja carina od 100 posto trpi štete u desecima milijuna eura, Kosovo i Albanija organizirali su jučer zajedničko zasjedanje vlada u Peći te su dogovorile potpuno ukidanje carina između Prištine i Tirane.

Naime, vlade Albanije i Kosova dogovorile su ukidanje carinskih stopa, roaminga u telekomunikacijama i potpisali su još sedam sporazuma u različitim područjima. Između ostalog, potpisani su sporazumi o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prijelazu Morina kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj suradnji s međunarodnim financijskim organizacijama, kao i suradnji na području zdravstva.

Također, potpisan je sporazum o stvaranju zajedničke Gospodarske komore Kosova i Albanije.

Poruka Beogradu

Albanski premijer Edi Rama kritizirao je Srbiju riječima “What the f.ck” te podržao Prištinu u uvođenju carina na robu iz Srbije, ističući da je uspostavljanje povećane carine na 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH “razumljiva politička odluka i odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini”, često i uz “podršku drugih europskih zemalja”.

Uz podršku povećanju carinske stope na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, “nultu poreznu stopu” i potpuno objedinjene carinske poslove.

Rama je pozvao kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da Priština i Tirana uspostave zajednički fond za vanjskopolitičko funkcioniranje koji bi pomogao integraciji dviju zemalja u EU do 2025.

“Od 1. siječnja Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u idućem razdoblju i pristup carinskoj uniji. Tko smatra da je to prijetnja, bilo u Beogradu ili Bruxellesu, može doći, a mi ćemo mu pokazati da to nije prijetnja”, rekao je Edi Rama.

Vučić ogorčen

Haradinaj je kazao u Peći da i on očekuje “ujedinjenje ekonomija” Kosova i Albanije naglasivši kako je uvjeren da će potpisivanje devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti do toga da u bliskoj budućnosti “naše dvije ekonomije budu ujedinjene”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je to što Priština i Tirana razgovaraju o uklanjanju ekonomskih barijera u trenutku kada je Priština udvostručenjem carina na proizvode iz Srbije upravo prekršila CEFTA-u, sporazum o slobodnoj trgovini, “vrhunac licemjerja”, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, nego i onih koji to dopuštaju.

Vučića zabrinjava i to što Tirana i Priština već dulje vrijeme razmatraju ideju o ukidanju granica između Albanije i Kosova.

– Od 1. siječnja počet će sloboda kretanja između Albanije i Kosova – kazao je albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko.

POGLEDAJTE VIDEO: Obuka kosovske vojske

Ključne riječi

Komentara 107

Avatar dotur vice
dotur vice
14:25 27.11.2018.

I tako...dok se braća Arnauti ujedinjuju, Traktoraši "oru" na hrvatskim portalima. Eee braćo svetosavci, od te rabote ne'bute jeli leba!!!

Avatar puky
puky
11:10 27.11.2018.

Lijepo je znati da se naša braća Albanci povezuju i jačaju.

TB
taras.buljba
13:24 27.11.2018.

Koliko god teorija bilo ima ga nema cini mi se da boga ima.Srbi podjite moliti za oprost i pomoc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije