Naslovnica Vijesti Svijet

Ekonomska Velika Albanija: Priština i Tirana ujedinit će svoja gospodarstva

Nova albanska provokacija za Srbiju
27. studenoga 2018. u 19:01 108 komentara 4523 prikaza
Edi Rama, Premijer Albanije, doveo je jučer cijelu svoju vladu u Kosovo, u Peć, na zajedničko zasjedanje s kosovskim kabinetom
Foto: REUTERS

Dok Srbija zbog uvođenja carina od 100 posto trpi štete u desecima milijuna eura, Kosovo i Albanija organizirali su jučer zajedničko zasjedanje vlada u Peći te su dogovorile potpuno ukidanje carina između Prištine i Tirane.

Vučić i Brnabić Trgovinski rat Kosovo udarilo carine na robu iz Srbije i BiH od 100 posto!

Naime, vlade Albanije i Kosova dogovorile su ukidanje carinskih stopa, roaminga u telekomunikacijama i potpisali su još sedam sporazuma u različitim područjima. Između ostalog, potpisani su sporazumi o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prijelazu Morina kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj suradnji s međunarodnim financijskim organizacijama, kao i suradnji na području zdravstva.

Također, potpisan je sporazum o stvaranju zajedničke Gospodarske komore Kosova i Albanije.

Poruka Beogradu

Albanski premijer Edi Rama kritizirao je Srbiju riječima “What the f.ck” te podržao Prištinu u uvođenju carina na robu iz Srbije, ističući da je uspostavljanje povećane carine na 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH “razumljiva politička odluka i odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini”, često i uz “podršku drugih europskih zemalja”.

Prosvjed u selu Rudare u Kosovu Prijeti eskalacija Carinski boj na Kosovu: Novi sukob Prištine i Beograda

Uz podršku povećanju carinske stope na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, “nultu poreznu stopu” i potpuno objedinjene carinske poslove.

Rama je pozvao kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da Priština i Tirana uspostave zajednički fond za vanjskopolitičko funkcioniranje koji bi pomogao integraciji dviju zemalja u EU do 2025.

Kosovska Mitrovica ‘Kako da to čuvamo?’ Rat na mostu preko Ibra u Mitrovici Srbi i Albanci vode – narodnjacima

“Od 1. siječnja Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u idućem razdoblju i pristup carinskoj uniji. Tko smatra da je to prijetnja, bilo u Beogradu ili Bruxellesu, može doći, a mi ćemo mu pokazati da to nije prijetnja”, rekao je Edi Rama.

Vučić ogorčen

Haradinaj je kazao u Peći da i on očekuje “ujedinjenje ekonomija” Kosova i Albanije naglasivši kako je uvjeren da će potpisivanje devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti do toga da u bliskoj budućnosti “naše dvije ekonomije budu ujedinjene”.

Kosovska Mitrovica Kosovska Mitrovica Rafali probudili Kosovo, specijalci uhitili četiri Srbina, Vučić sazvao izvanrednu sjednicu!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je to što Priština i Tirana razgovaraju o uklanjanju ekonomskih barijera u trenutku kada je Priština udvostručenjem carina na proizvode iz Srbije upravo prekršila CEFTA-u, sporazum o slobodnoj trgovini, “vrhunac licemjerja”, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, nego i onih koji to dopuštaju.

Vučića zabrinjava i to što Tirana i Priština već dulje vrijeme razmatraju ideju o ukidanju granica između Albanije i Kosova.

– Od 1. siječnja počet će sloboda kretanja između Albanije i Kosova – kazao je albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko.

POGLEDAJTE VIDEO: Obuka kosovske vojske

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar dotur vice
  dotur vice:

  I tako...dok se braća Arnauti ujedinjuju, Traktoraši "oru" na hrvatskim portalima. Eee braćo svetosavci, od te rabote ne'bute jeli leba!!!

 • Avatar puky
  puky:

  Lijepo je znati da se naša braća Albanci povezuju i jačaju.

 • Avatar Mirko224
  Mirko224:

  Čime su zapravo srbići zaprepašteni, iznenađeni, uvrijeđeni?