Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon na djelu

Čeka se misteriozni vlasnik ustrijeljenog psa pronađenog u Malunju u okolici Jastrebarskog

Foto: Privatni album
1/2
19.03.2019.
u 21:07

Stanovnike Jastrebarskog zanima tko je vlasnik psa za čije su zbrinjavanje u skloništu upravo oni dali novac, no Grad Jastrebarsko po svemu sudeći tu informaciju ne zna

Po psa koji je pronađen teško ozlijeđen u Malunju u okolici Jastrebarskog, a nakon toga zbrinut u skloništu Veterinarske ambulante Pokupsko Cerje s kojim Grad Jastrebarsko ima potpisan ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja, dolazi njegov vlasnik.

Najavilo je to u svojim objavama sklonište, i to nakon što je pristalo pa odmah i odbilo da se nepokretni pas Oscar iz skloništa premjesti u privremeni smještaj, a uz smještaj pronađeni su i donatori za troškove. Sklonište je to pravdalo zakonskim odredbama po kojima pas ne može iz skloništa 14 dana, iako ovdje nije ni bila riječ o udomljavanju.

Da će pas biti vraćen vlasniku potvrđuje nam i Grad Jastrebarsko.

– Na temelju zaprimljene usmene prijave o pronalasku ozlijeđenog psa u naselju Malunje, komunalni redar Grada Jastrebarskog odmah je obavijestio Veterinarsku ambulantu Pokupsko Cerje d.o.o. s kojom Grad Jastrebarsko ima sklopljen Ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja. Pas je odmah po prijavi zbrinut i smješten u stacionar Veterinarske ambulante, liječen i u boljem je zdravstvenom stanju. Prema informacijama dobivenim od djelatnika Veterinarske ambulante, bit će vraćen vlasniku koji se naknadno javio – kažu u odgovoru na naše upite.

Informacija da će pas biti vraćen vlasniku dočekana je s nevjericom na brdu na kojem su ga prepoznali i prijavili policiji da znaju čiji je i gdje je živio. Policija je po prijavi skloništa da je pronađen ustrijeljen pas pokrenula i kriminalističku istragu, no susjedi kažu da ne znaju jesu li bili i kod vlasnika jer se njih već danima ne vidi, a kuća je ztavorena.

– Utvrđuju se činjenice vezane uz eventualno počinjenje kaznenog djela iz članka 205 Kaznenog zakona. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja nadležno tijelo će biti obaviješteno o utvrđenim okolnostima prijavljenog događaja – rekli su nam u PU zagrebačkoj.

Stanovnici brda kažu nam da je uz ozlijeđenog psa u istom dvorištu živio još jedan, koji posljednjih dana tužno hoda cestom i traži svog prijatelja. Pričaju da su psi stalno bili bez nadzora i da je Oscarova ozljeda na glavi nastala prije nekoliko tjedana. Tada su ga djeca čula da jako cvili, a vlasnica je susjedima tvrdila da su ozljede nastale kad je utrčao u grmlje. Ako se pas vraća u to dvorište, bolje da ga i ne vrate, kažu svjedoci.

I dok se čeka tko će doći po Oscara, tko je misteriozni vlasnik izgleda ne znaju ni u Gradu Jastrebarskom jer u svom odgovoru pozivaju se na informaciju koju su dobili od djelatnika Veterinarske ambulante. Upitali smo ih kako je vlasnik dokazao da je pas njegov, jer nije nikome ni prijavio da je izgubio psa,  te hoće li sada od vlasnika tražiti povrat troškova za zbrinjavanje psa? Jer prema Zakonu o zaštiti životinja Grad Jastrebarsko bio je obvezan pokriti trošak liječenje ozlijeđene životinje nepoznata vlasnika. No, kako je vlasnik pronađen, a kako piše i u Zakonu, obvezu preuzima vlasnik. Upitali smo ih i hoće li naplatiti kaznu vlasniku jer psa nije čipirao, vjerojatni ni cijepio, te ga je puštao bez nadzora. Odgovore nismo dobili niti na ponovljene upite.

Gdje Oscar ide iz skloništa i postoji li misteriozni vlasnik zanima volontere koji su nudili pomoć, a s pravom zanima i građane Jastrebarskog koji su umjesto vlasnika platili troškove zbrinjavanja u skloništu. Grad Jastrebarsko, po svemu sudeći, ništa od toga ne zanima.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Asterix
Asterix
23:54 19.03.2019.

Najviše mi se gade ljudi koji se iživljavaju na slabijem od sebe, nebitno čovjek ili životinja.

FS
fengshui.savjetovanje
23:40 19.03.2019.

Stiže vlasnik, sav se napalio da plati račune... 250 kn čip i cjepivo mu nije bilo interesantno, ali par tisućica će rado platiti. Tko zna ima li rok, danas se vjerovatno tresao od uzbuđenja pa nije stigao u uredovno vrijeme, kao ni mnogi prije, ono dok su psi u Pokupskom Cerju imali rok (ili prehladu, i to je tamo bila smrtonosna bolest) , ali ovoga će spasiti, "duše drage". Promijenili su se, jeste li vidjeli? Ja sam oduševljena. Bez zajebancije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije