Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Čeka se misteriozni vlasnik ustrijeljenog psa pronađenog u Malunju u okolici Jastrebarskog

Stanovnike Jastrebarskog zanima tko je vlasnik psa za čije su zbrinjavanje u skloništu upravo oni dali novac, no Grad Jastrebarsko po svemu sudeći tu informaciju ne zna
19. ožujka 2019. u 21:07 2 komentara 2573 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Po psa koji je pronađen teško ozlijeđen u Malunju u okolici Jastrebarskog, a nakon toga zbrinut u skloništu Veterinarske ambulante Pokupsko Cerje s kojim Grad Jastrebarsko ima potpisan ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja, dolazi njegov vlasnik.

Najavilo je to u svojim objavama sklonište, i to nakon što je pristalo pa odmah i odbilo da se nepokretni pas Oscar iz skloništa premjesti u privremeni smještaj, a uz smještaj pronađeni su i donatori za troškove. Sklonište je to pravdalo zakonskim odredbama po kojima pas ne može iz skloništa 14 dana, iako ovdje nije ni bila riječ o udomljavanju.

Da će pas biti vraćen vlasniku potvrđuje nam i Grad Jastrebarsko.

– Na temelju zaprimljene usmene prijave o pronalasku ozlijeđenog psa u naselju Malunje, komunalni redar Grada Jastrebarskog odmah je obavijestio Veterinarsku ambulantu Pokupsko Cerje d.o.o. s kojom Grad Jastrebarsko ima sklopljen Ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja. Pas je odmah po prijavi zbrinut i smješten u stacionar Veterinarske ambulante, liječen i u boljem je zdravstvenom stanju. Prema informacijama dobivenim od djelatnika Veterinarske ambulante, bit će vraćen vlasniku koji se naknadno javio – kažu u odgovoru na naše upite.

Informacija da će pas biti vraćen vlasniku dočekana je s nevjericom na brdu na kojem su ga prepoznali i prijavili policiji da znaju čiji je i gdje je živio. Policija je po prijavi skloništa da je pronađen ustrijeljen pas pokrenula i kriminalističku istragu, no susjedi kažu da ne znaju jesu li bili i kod vlasnika jer se njih već danima ne vidi, a kuća je ztavorena.

– Utvrđuju se činjenice vezane uz eventualno počinjenje kaznenog djela iz članka 205 Kaznenog zakona. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja nadležno tijelo će biti obaviješteno o utvrđenim okolnostima prijavljenog događaja – rekli su nam u PU zagrebačkoj.

Traži se krivac Oskara su tukli, pucali u njega i ostavili ga da ugine u mukama

Stanovnici brda kažu nam da je uz ozlijeđenog psa u istom dvorištu živio još jedan, koji posljednjih dana tužno hoda cestom i traži svog prijatelja. Pričaju da su psi stalno bili bez nadzora i da je Oscarova ozljeda na glavi nastala prije nekoliko tjedana. Tada su ga djeca čula da jako cvili, a vlasnica je susjedima tvrdila da su ozljede nastale kad je utrčao u grmlje. Ako se pas vraća u to dvorište, bolje da ga i ne vrate, kažu svjedoci.

I dok se čeka tko će doći po Oscara, tko je misteriozni vlasnik izgleda ne znaju ni u Gradu Jastrebarskom jer u svom odgovoru pozivaju se na informaciju koju su dobili od djelatnika Veterinarske ambulante. Upitali smo ih kako je vlasnik dokazao da je pas njegov, jer nije nikome ni prijavio da je izgubio psa,  te hoće li sada od vlasnika tražiti povrat troškova za zbrinjavanje psa? Jer prema Zakonu o zaštiti životinja Grad Jastrebarsko bio je obvezan pokriti trošak liječenje ozlijeđene životinje nepoznata vlasnika. No, kako je vlasnik pronađen, a kako piše i u Zakonu, obvezu preuzima vlasnik. Upitali smo ih i hoće li naplatiti kaznu vlasniku jer psa nije čipirao, vjerojatni ni cijepio, te ga je puštao bez nadzora. Odgovore nismo dobili niti na ponovljene upite.

Gdje Oscar ide iz skloništa i postoji li misteriozni vlasnik zanima volontere koji su nudili pomoć, a s pravom zanima i građane Jastrebarskog koji su umjesto vlasnika platili troškove zbrinjavanja u skloništu. Grad Jastrebarsko, po svemu sudeći, ništa od toga ne zanima.

O slovu Zakona Kažnjavaju volontere koji pomažu životinjama, ali ne i one koji životinje zlostavljaju i napuštaju

 

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Avatar Asterix
    Asterix:

    Najviše mi se gade ljudi koji se iživljavaju na slabijem od sebe, nebitno čovjek ili životinja.

  • fengshui.savjetovanje:

    Stiže vlasnik, sav se napalio da plati račune... 250 kn čip i cjepivo mu nije bilo interesantno, ali par tisućica će rado platiti. Tko zna ima li rok, danas se vjerovatno tresao od uzbuđenja pa nije stigao u uredovno vrijeme, ... prikaži još! kao ni mnogi prije, ono dok su psi u Pokupskom Cerju imali rok (ili prehladu, i to je tamo bila smrtonosna bolest) , ali ovoga će spasiti, "duše drage". Promijenili su se, jeste li vidjeli? Ja sam oduševljena. Bez zajebancije.