Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju s ministrom turizma

Cappelli: 'Slučaj Zadar neće naštetiti ni sezoni ni rezultatima HDZ-a'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
27.06.2020.
u 11:08

Žalim jedino što zbog korone, a radi financijske održivosti, na kraju mandata nismo mogli sniziti stopu PDV-a na 10 posto i za to ću se zalagati, govori

Ministar Gari Cappelli ponijet će dobar dio tereta za izborne rezultate HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji. U 8. jedinici na visokoj je drugoj poziciji, što je iznenađenje s obzirom na to da ga prati priča da nije bio prvi premijerov izbor za ministra turizma.

– Počašćen sam što je premijer Plenković prepoznao moj rad te mi ukazao povjerenje da budem pri vrhu liste. Cijeli mandat vodio sam se time da osluškujem potrebe naših turističkih predstavnika i djelatnika te u skladu s tim kreiram okvire koji će im olakšati poslovanje. Tako smo i smanjili stopu PDV-a na 13%, plaće u turizmu danas su 35% veće nego na početku našeg mandata, realizirano je više od 3,5 milijardi eura investicija u turizmu, lanjski prihodi bili su rekordnih 12 milijardi eura. Čak je i oporba iz SDP-a podržala paket naših turističkih zakona kojima smo stvorili sve pretpostavke za moderan ustroj sustava turističkih zajednica jasno otvorivši vrata njihovom smanjivanju, racionalizaciji poslovanja kroz ograničavanje plaća direktorima turističkih zajednica. HTZ je u mom mandatu osvojio brojne nagrade, prvi put smo povezali turizam i gospodarstvo, razvili smo Hrvatsku kao aviodestinaciju, omogućili financijsku podršku putem HBOR-a privatnim iznajmljivačima. CRO kartica je od 1. srpnja u upotrebi, zbog korone će njezina realizacija biti nešto usporenija, no čvrsto vjerujemo da će s okončanjem pandemije i taj projekt, kao i “Tjedan odmora vrijedan” zaživjeti.

Što je vaša glavna predizborna poruka i obećanje biračima? 

Jedino za čim žalim jest što zbog korone nismo mogli, a radi financijske održivosti, na kraju mandata sniziti stopu PDV-a na 10% i to je nešto za što ću se nastaviti zalagati kada se konsolidiraju financije. Pripremili smo Nacionalni program sufinanciranja privatnog smještaja, a držim da bi trebalo kreirati nacionalni marketinški portal za promociju smještaja jer svima nam je poznato da naši ljudi plaćaju abnormalno visoke provizije stranim digitalnim platformama. Stipendije za mlade koji žele studirati turizam moraju biti nulta kategorija i HDZ državni interes, kao i daljnji razvoj škola hotela za koje smo iz EU povukli više od 30 milijuna kuna i koje će omogućiti edukaciju u smislu prakse, da naši mladi prođu u tim školama hotelima od recepcije do menadžera.

Držim da svakom investitoru koji ulaže na otoku treba omogućiti određeni impuls u vidu oslobađanja od poreza na određeno vrijeme. Svaku tvrtku koja uspješno poveže turizam i poljoprivredu trebalo bi tretirati porezno na drugačiji način te omogućiti pristup bespovratnim financijskim sredstvima. U mom mandatu ostvarene su brojne suradnje u smislu produkcije filmske industrije, a želja mi je da u idućem mandatu HDZ-ove Vlade izgradimo reprezentativan filmski studio koji bi još povećao prihode. Također, plan je u iduće četiri godine sredstvima iz EU sagraditi veliki muzej sporta.

Hoće li skandal s koronom na zadarskom turniru naškoditi sezoni, ali i izbornim rezultatima HDZ-a?  Namjere tenisača i organizatora bile su iskrene i dobronamjerne. Tajming je očito bio preuranjen, ali dečki su zaista htjeli financijski pomoći ranjivim skupinama našega društva. Ovo je smo primjer kako opreza nikada dosta. Ne mislim da će taj događaj naškoditi sezoni, a kamoli izbornim rezultatima. Ovu situaciju možemo pozitivno preokrenuti i staviti Zadar u fokus zbog njegove ljepote, kulture, gastronomije...

Prognoza za vašu izbornu jedinicu? 

Vjerujem da su birači prepoznali naš rad te da će HDZ na čelu s premijerom Plenkovićem, zahvaljujući kojemu je Hrvatska uspjela osigurati najmanje 22 milijarde eura iz Plana za oporavak EU i budućeg europskog proračuna, ostvariti još jednu pobjedu.

Komentara 16

ZV
Zvjerko
11:20 27.06.2020.

Naravno da neće! Sezone ionako nema, a HDZ ima svoje uhljebe koji bi glasali za njega pa makar država propala.

Avatar Matija22
Matija22
11:17 27.06.2020.

pa i neće toliko ,već adzov lopovluk i pljačkanje hrvatske, nije narod više glup vidi da nitko od pljačkaša nije završio u zatvoru samo se 20 godina proteže po sudovima jer sve to dogovoreno i potplaćeno da se ne ide u zatvor

IN
Informacija
11:29 27.06.2020.

Poštovani Ministre, vaša sposobnost bi se trebala vidjeti u doba krize, a ne kada turisti dolaze s vama i bez vas kao što je bilo prethodnih godina. Moram priznati da rasturate u doba krize !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije