Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRejting

Istraživanje za 5. 6. i 7. izbornu jedinicu: Mariću uvjerljiva prednost pred Penavom i Matićem

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
26.06.2020.
u 06:41

Večernjakova analitičarka Ankica Mamić komentira kako ovo istraživanje ponovo pokazuje da je HDZ-ova markica vrjednija od svakog imena koje ode iz te stranke.

Dnevnik Hrvatske televizije objavio je sinoć rezultate velikog predizbornog istraživanja po izbornim jedinicama, HRejting za 5., 6. i 7. izbornu jedinicu, po kojoj je SDP-ova koalicija Restart u 6. i 7. jedinici u prednosti pred HDZom. HDZ-u, pak, po ovom istraživanju prelazak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave s nizom lokalnih stranačkih čelnika u redove Domovinskog pokreta nije dramatično naštetio.

Njihova lista na čelu s ministrom financija Zdravkom Marićem uživa 41 posto potpore u 5. izbornoj jedinici. Upola manje (20,8 posto) osvaja Restartova lista na kojoj je prvi Predrag Matić, a zadnji Željko Sabo. Lista Domovinskog pokreta s Penavom na čelu blizu je 17 posto, a šansu za ulazak u Sabor ima još Most, koji je trenutačno na 4,4 posto potpore. Kada se ovi postotci preračunaju u mandate, D’Hondtova metoda pokazuje da na 13 od 14 mandata koji se mogu osvojiti na istoku Hrvatske, statistička pogreška od 4 posto nema utjecaja.

Fiksne mandate u omjeru 7:3:3 dijele HDZ, Restart i koalicija predvođena Domovinskim pokretom, dok se za jedan rubni mandat bore HDZ, Restart i Most, a najbliža mu je, po Hrejtingu, SDP-ova koalicija. Neizvjesna utrka u 7. jedinici U 6. izbornoj jedinici razlika između Restart koalicije i HDZ-a je 5 posto u korist Restarta. SDPova lista predvođena Davorkom Vidovićem osvaja 29,4 a HDZ-ova na čelu Davorom Božinovićem 24,4 posto glasova. Škorina koalicija je na 11,7 posto, a prelazak praga siguran je i Mostu (5,7 posto), čiju listu nosi Nikola Grmoja. Male šanse ima i platforma Možemo (4,4 posto).

Preračunato u mandate, 5 zastupnika imat će Restart, 4 HDZ, 2 koalicija oko Domovinskog pokreta i jedan Most, dok se za dva rubna mandata bore Restart, HDZ, DP i Možemo. Neizvjesnu utrku ova anketa predviđa u 7. izbornoj jedinici, u kojoj je razlika između vodećeg Restarta i drugoplasiranog HDZ-a tek nešto veća od 2 posto. Restart osvaja 28,6, a HDZ 26,4 posto. Prag prelazi još i Škorina lista na čelu sa Slavenom Dobrovićem (11 posto), a najbliže pragu je platforma Možemo (4,6 posto). Iz igre nisu isključeni ni Most (4,2 posto) ni Živi zid (4 posto).

U ovoj jedinici HRejting predviđa 12 fiksnih mandata, po pet ih uzimaju Restart i HDZ, a dva su Škorina. Rubnim mandatima najbliže su Restart i platforma Možemo.

Večernjakova analitičarka Ankica Mamić komentira kako ovo istraživanje ponovo pokazuje da je HDZ-ova markica vrjednija od svakog imena koje ode iz te stranke.

Grmoja nije “zalutao”

– Za očekivati je bilo da će Marić kao jedan od najpopularnijih ministara Plenkovićeve Vlade, premda službeno nije u HDZ-u, u petoj izbornoj jedinici ostvariti veliku prednost za HDZ – kaže Mamić, podsjećajući da je Marić i na prošlim izborima ostvario trostruko više preferencijalnih glasova od Penave. Što se tiče 6. i 7. izborne jedinice, ova analitičarka upozorava da je razlika između vodeće Restart koalicije minimalna te da se uz statističku pogrešku od 4. posto može dogoditi i promjena na vrhu ljestvice.

– Tu je i šef Nacionalnog stožera, čija popularnost ipak nije, kako zasad stvari stoje, bila dovoljna da HDZ preuzme prvo mjesto u šestoj izbornoj jedinici – ističe Mamić.

Komentira i da se pokazuje kako je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, iako je na neki način „zalutao“ u izbornu jedinicu u kojoj ne živi, očito prepoznat kao jedan od najjačih opozicijskih političara.

– Most radi odličnu kampanju i on po ovom de facto ima siguran prolaz. Čini mi se da bi ovdje platforma Možemo, koja je za sada negdje blizu praga, uz malo bolju kampanju kroz Zagreb možda još mogla u kampanji nešto učiniti – kaže Mamić.

Kad je riječ o 7. izbornoj jedinici, apostrofira minimalnu razliku između dviju vodećih lista te činjenicu da i ovdje prolazi Most, ali i da je platforma Možemo blizu izbornog praga. I Damir Jugo ističe kako je zanimljivo da Domovinski pokret i Ivan Penava u 5. izbornoj jedinici nisu značajno naštetili HDZ-u.

– Iako po ovome dobivaju mandate manje nego na prošlim izborima, HDZ i dalje ima prednost ispred SDP-a, koji po ovom pada na samo tri mandata, što je rezultat kojim nikako ne bi trebali biti zadovoljni – kaže Jugo.

Kad je riječ o 6. izbornoj jedinici, primjećuje da SDP po mandatima stagnira u odnosu na 2016. te da će HDZ-ov nositelj Božinović “morati dobro potegnuti da smanji razliku do Restart koalicije”

Komentara 63

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
07:13 26.06.2020.

Škorini kmečavci na aparatima. " Junačina Penava " će biti potučen do nogu !

MA
maklin
07:56 26.06.2020.

Marić je najbolja mlada nada u politici.

Avatar essek22
essek22
07:55 26.06.2020.

Otkud čuđenje, šta je Penava napravio za Vukovar? Osim onog demonstrativnog bacanja Statuta grada Vukovara na pod što ga je proslavilo, zna li netko ješ neki njegov potez po kojem će ga ljudi pamtit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije