Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka uskoro

Čačić: HE Ombla može krenuti svaki dan

radimir čačić,pliva (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
09.10.2012.
u 13:02

– Dubrovnik je ovog trenutka, uz Zagreb, neupitno apsolutno najpotentniji hrvatski grad – kazao je Čačić

Grad Dubrovnik, s oko 11 milijardi kuna vrijednim projektima privatnih investitora i javnih poduzeća, jedan je od najkvalitetnijih partnera državi za realizaciju investicijskog programa, poručio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na HNS-ovoj konferenciji za novinare na temu "Dubrovnik – HNS-ov model uspješnog upravljanja i uključivanja u državni projekt".

– Dubrovnik je ovog trenutka, uz Zagreb, neupitno apsolutno najpotentniji hrvatski grad. Ako igdje možemo tražiti snažan prostor za pomake, to je Dubrovnik koji se odgovorno ponaša prema novcu građana. Ulaže u obrazovanje, potiče investicije i zapošljavanje što je preduvjet za stabilnu budućnost – kazao je Čačić te nabrojio ključne investicije u Dubrovniku. Prva je HE Ombla za koju se konačna odluka o gradnji treba donijeti u idućih mjesec dana.

– To je investicija koja može krenuti odmah, ima sve građevinske dozvole i financijska sredstva spremna na računima. Drugi, sedam milijardi kuna vrijedan projekt je golf na Srđu, koji može početi iduće ljeto. Ako bude prihvaćena, prva faza vrijedna je 100 milijuna eura, i čeka nas donošenje urbanističkog plana uređenja te ishođenje građevinskih dozvola – objasnio je Čačić te dodao da je 2014. godine vrlo realna investicija hotela Belvedere koji od rata stoji uništen i napušten iako je riječ o iznimno vrijednoj lokaciji. Hotel je tek odnedavno u stečaju.

– Sutra imamo treći krug razgovora s potencijalnim investitorima i očekujemo brzo kretanje u realizaciju. Sljedeća važna investicija jedan je od najvećih projekata, a to je kompleks Kupari za koji ćemo u roku od 60 dana raspisati međunarodni natječaj. Vodimo razgovore s potencijalnim investitorima, pa tako u petak u Hrvatsku dolazi vlasnik Rixos grupe da napravimo detaljnu analizu cijelog projekta vrijednog oko 400 milijuna eura. Sigurno ćemo imati barem jednu potentnu turističku tvrtku – objasnio je Čačić dodavši da se u roku od deset dana ide i s javnim pozivom za privatne partnere za gradnju tri dubrovačke osnovne škole – Montovjerna, Ivana Gundulića i Mokošica, vrijedne oko 1,5 milijardi kuna. Nakon toga, najavio je, Grad će preuzeti na sebe i obvezu Županije za obnovu dubrovačke Gimnazije i sportske dvorane u Gospinu Polju, što je vrijedno oko 200 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare bio je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je predstavio uspješan model poslovanja grada Dubrovnika koji bi pak, tvrdi on, trebalo uzeti kao primjer za cijelu Hrvatsku.

– Vraćamo sva dugovanja, nismo uzimali nove kredite osim jednog za Groblja koji još nismo aktivirali, sva poduzeća posluju pozitivno, kupujemo imovinu, a ne prodajemo i, što je najvažnije, veliko smo gradilište – tvrdi Vlahušić i dodaje da je u posljednje četiri godine, otkad je on preuzeo Grad, broj noćenja narastao za 800 tisuća. Osim toga, Dubrovnik nudi najbolji sustav obrazovanja u Hrvatskoj, što je ranije izjavio i sam ministar obrazovanja Željko Jovanović.

– Financial Times raspisao je svjetski natječaj na koji se javila 41 zemlja, i neki dan su nam javili da smo mi jedna od pet zemalja koje su izdvojene po najkvalitetnijim programima – ponosan je Vlahušić koji će na ovim lokalnim izborima kao protukandidata imati i SDP-ovca s kojim je trenutačno u koaliciji. Predsjednik HNS-a Čačić rekao je da nema još stav koji bi iznio na tu odluku SDP-a, no i dodao kako Vlahušićevi rezultati daju ozbiljan temelj da mu se ukaže povjerenje za novi mandat.

Čačić se osvrnuo i na najave o racionalizaciji državne uprave te ustvrdio da je to proces koji je pred nama.

– Sasvim sigurno neće biti otpuštanja nego slijedi prirodni odljev, za što trenutačno nemamo zakonske obveze, ali će se dogoditi. Nakon toga slijedi proces ponude ljudima sa 38 ili 39 godina staža da bez štete idu u mirovinu, za što se također mora mijenjati zakonski okvir, a treća stepenica su kontinuirane i provjerljive metode ocjenjivanja koje će eliminirati neuspješne iz sustava i otvoriti vrata zapošljavanju kvalitetnog mladog kadra – objasnio je Čačić. Po pitanju brodogradilišta, kazao je da su procesi privatizacije u tijeku.

– Ugovor za Brodosplit bit će potpisan u najkraćem mogućem roku, a država će podmiriti svoje dugove što nije lako. Do kraja godine bit će okončan proces privatizacije Brodotrogira, a za 3. maj postoje različiti modeli privatizacije – tvrdi Čačić koji nije želio komentirati napise da je švedski Gripen zainteresiran za 3. maj ako sklopi ugovor s MORH-om oko nabavke borbenih zrakoplova jer nije službeno dobio pisanu ponudu.

Na pitanje kako komentira sve niži rejting njegove stranke, kazao je da je na HNS-u da na lokalnim izborima potvrdi snagu svoje organizacije koja je po članstvu druga najveća organizacija u Hrvatskoj nakon HDZ-a.

– Očekujemo najbolji rezultat HNS-a ikada – poručio je Radimir Čačić.

Na pitanje o prognozama MMF-a Čačić je rekao: 

– Imate moje izjave još od početka nove godine kako je zadatak ove Vlade da se spriječe katastrofične prognoze analitičara da će pad biti dva posto.

Komentara 31

PO
podravec
19:14 09.10.2012.

prvo neka izgradi Dom umirovljenika u Dubrovniku za koji je pokupio novac i nestao. Taj arogantni tip ne da ima limeni obraz nego opće nema obraza.

CV
crna vrana
19:23 09.10.2012.

HE Ombla je mogla krenuti, čim ste makli Holycu, zar ne Rarko !?

KO
korisnik2
18:25 09.10.2012.

vidi ti te bulje ispod toga sljema, a? glavonja cacic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije