Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LESLIEJEVA ODLIKOVANJA Dolazak kanadskih novinara iznenadio novinarsku galeriju

Budućem šefu vojske lažirana medalja!?

hrv_goto_tx_2.jpg
import
23.04.2008.
u 21:46

Nenadana pojava ekipe kanadske CTV iznenadila je novinarsku galeriju. Kanadsku javnost zanima sve oko generala Leslieja, stoga što će on, kažu kanadske kolege, u roku od dva mjeseca sigurno postati načelnik stožera cijele kanadske vojske. Slika o “herojskom” generalu (osim u Kninu i Zagrebu zapovijedao je i u Afganistanu), međutim, mogla bi se promijeniti.

Gotovinina obrana u sudnici Leslieju je priuštila neugodnost kada su pokazali originalni tekst obrazloženja za medalju, koju je od Kanade Leslie dobio nakon povratka iz Hrvatske. Piše da je to odlikovanje dobio za čin nesebičnog spašavanja 40-ak UN-ovaca (civilnog osoblja). Kehoe je već prije dokazao kako je Leslie iz UN-ove baze izašao tek jednom kako bi pokazao put Jordancima, koji su pokupili tri civila.
Leslie je prtljao da je on odlikovanje trebao dobiti za ukupnu službu, da nije riječ o medalji za hrabrost, nego o pohvali. Kako je Kehoe inzistirao na lažnom obrazloženju, Leslie je kazao da je “krivo” obrazloženje vidio već napisano te da je zamjeniku ministra obrane i rekao da je pogrešno. Tada mu je zamjenik kazao da je obrazloženje naprotiv “dovoljno blizu” (točno).

U skladu s tim “dovoljno blizu” bilo je i Lesliejevo svjedočenje u Haagu. Izvlačio se s “nema spoznaja” ili “ne sjećam se što sam tada mislio”. Tako se ne sjeća izvješća UN-a od 5. kolovoza da su snage vojske RSK utvrdile položaje na Strmici i ispalile projektile prema Kninu. Ne sjeća se, premda je za to čuo, da su UN-ovi promatrači nakon Oluje procijenili (pregledom 70 posto grada) kako su štete značajno manje od prvih procjena. Kehoe je citirao dnevnik kanadskog kapetana Berakova gdje navodi da ga je Leslie zamolio za “ilegalnu” uslugu da kriomice fotografira oštećene civilne ciljeve u Kninu kako bi HV i HVO bili optuženi za ratne zločine. Na to je Leslie tek primijetio da ne zna što je bilo dragom kapetanu da spominje ilegalne aktivnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije