Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navijanje Britanski premijer Brown ispraznio bi nam tribine:

Brown: Hrvatska reprezentacija nije dovoljno kažnjena za majmunsko hukanje Heskeyju

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
02.02.2009.
u 20:26

Slučaj s Emilom Heskeyem u posljednje je vrijeme najgori primjer. Hrvatsku bi trebalo prisiliti da igra iza zatvorenih vrata ili tako nešto, rekao je britanski premijer Gordon Brown u intervjuu za tamošnji list The Observer. Podsjetio je na sramotno ponašanje navijača koji su, na prošlogodišnjoj utakmici u Maksimiru, majmunskim glasanjem vrijeđali tamnoputog engleskog igrača.

Zamjerio i Španjolcima
Jedan od najmoćnijih ljudi usred gospodarske krize našao je tako vremena da pročavrlja s Riom Ferdinandom, nogometašem Manchester Uniteda i honorarcem sportskih stranica The Observera, i iznese mu svoje viđenje rasističkih problema na stadionima.

– Nisu ih (Hrvate op. aut.) dovoljno snažno disciplinirali – smatra Gordon Brown.

“Cijelo vrijeme to govorim... Novac ne utječe ni na koga, naročito ne na navijače”, složio se Ferdinand s premijerom. Osim što je dvojac napao Hrvatsku kao perjanicu rasizma u europskom nogometu, Rio Ferdinand je spomenuo i probleme sa španjolskim navijačima koji su jednakim hukanjem ispratili englesku reprezentaciju.

Španjolski nogometni savez kažnjen je sa 56 tisuća eura, ali to Englezima nije bilo dovoljno pa su tražili da se prijateljska utakmica između dvije reprezentacije, zakazana za veljaču, ne igra u Madridu s kojim imaju loša iskustva.

Koliko su osjetljivi na rasizam najbolje pokazuje da Španjolcima još zamjeraju taj incident koji se dogodio 2004. godine! Hrvatska je pak za hukanje Heskeyu platila 30 tisuća franaka, a na europskom prvenstvu u Austriji platila je 12,5 tisuća eura kazne zbog rasističkih uvreda turskim nogometašima. Kazne koje su platili klubovi u zadnjih desetak godina se vjerojatno broje u milijunima.

Đurđa Alešič, potpredsjednica Vlade zadužena i za rješavanje problema navijačkog nasilja, nije bila previše voljna uplitati se u osjetljivu situaciju i komentirati izjave britanskog premijera. Iznijela je ipak svoje mišljenje o problemu rasizma u hrvatskom sportu.

– Na ovom smo rukometnom prvenstvu dokazali da imamo sjajne navijače koje se ne smije poistovjetiti sa šačicom huligana – rekla je Adlešič, podsjetivši usput i na sjajno ponašanje navijača na Snježnoj kraljici.

Srušiti predrasude
Nada se, tvrdi, da će istinski navijači uspjeti srušiti predrasudu o Hrvatima kao rasistima i da se usprkos svemu ni jednoj našoj reprezentaciji neće dogoditi da igra pred praznim tribinama.

– To je krajnja mjera za koju se nadam da nikada neće biti primijenjena – rekla je Adlešič.


'Hrvate nisu disciplinirali'

– Nisu ih (Hrvate op. aut.) dovoljno disciplinirali – smatra Brown. “Cijelo vrijeme to govorim... Novac ne utječe ni na koga, naročito ne na navijače”, složio se Ferdinand, koji je Chrisu Moylesu, voditelju na BBC-ju, usred programa rekao: “Ti si pederčina!”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije