Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stena Impero

Britanski tanker kojeg je zaplijenila Revolucionarna garda napustio iransku luku

Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 08:51

Brod koji plovi pod britanskom zastavom je presretnut i zaplijenjen dva tjedna nakon što je Velika Britanija kod Gibraltara zaplijenila iranski tanker pod optužbom da prevozi naftu u Siriju i krši međunarodne sankcije.

Britanski tanker Stena Impero, koji je 19. srpnja u Hormuškom tjesnacu zaplijenila iranska Revolucionarna garda zbog navodnog nepoštivanja međunarodnih pomorskih propisa, u petak je isplovio iz iranske luke Bandar Abbas.

Brod koji plovi pod britanskom zastavom je presretnut i zaplijenjen dva tjedna nakon što je Velika Britanija kod Gibraltara zaplijenila iranski tanker pod optužbom da prevozi naftu u Siriju i krši međunarodne sankcije. Tanker i posada pušteni su iz Gibraltara u kolovozu.

Prema podacima sustava za praćenje brodova Refinitiv, Stena Impero se uputio prema luci Rashid u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i od luke ga dijeli oko 250 kilometara. Pri normalnoj brzini tankera, u luku bi trebao pristati za pola dana.

Iran je ranije oslobodio sedam od 23 člana posade.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz. Napetosti su se dodatno zaoštrile proteklih mjeseci zbog napada na tankere za koje SAD optužuju Iran kao i zbog iranskog rušenja američke bespilotne letjelice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije