Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PENTAGON

SAD šalje 200 vojnika i projektile Patriot u Saudijsku Arabiju

Američka vojska
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
1/3
26.09.2019.
u 22:56

Prošlog petka Sjedinjene Države su najavile slanje vojnih pojačanja u Zaljev nakon napada.

Sjedinjene Države će poslati 200 vojnika i projektile Patriot u Saudijsku Arabiju nakon nedavnih napada koje Washington pripisuje Teheranu, objavio je Pentagon u četvrtak.

"To raspoređivanje će pojačati protuzračnu i obranu od projektila kraljevstva", rekao je glasnogovornik ministarstva Jonathan Hoffman i pozvao druge zemlje da poduzmu međunarodni napor u smjeru jačanja obrane Saudijske Arabije.

To je objavljeno u ozračju jakih napetosti u regiji, dok su se predsjednici Sjedinjenih Država i Irana izbjegavali sresti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda ovog tjedna.

"Treba primijetiti da te mjere pokazuju naš angažman prema regionalnim partnerima i u korist sigurnosti i stabilnost Bliskog istoka", dodao je predstavnik Pentagona.

Američka vojska
1/4

To će biti prvo takvo raspoređivanje nakon povlačenja američkih postrojbi 2003. poslanih na saudijski teritorij tijekom 12 godina i dva rata protiv Iraka.

Prošlog petka Sjedinjene Države su najavile slanje vojnih pojačanja u Zaljev nakon napada.

Sjedinjene Države su također pojačale sankcije iranskoj Središnjoj banci, za koje je američki predsjednik Donald Trump rekao da su "najstrože ikada određene nekoj zemlji". On je u četvrtak također zabranio visokim dužnosnicima iranskog režima i njihovim obiteljima ulazak u Sjedinjene Države u novoj eskalaciji kampanje maksimalnog pritiska na Iran.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka su ovog tjedna u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u sklopu Opće skupštine UN-a također upozorile na iransku "odgovornost".

Iran niječe bilo kakvu odgovornost za te zračne napade na dva naftna postrojenja 14. rujna, za koje su odgovornost preuzeli pobunjeni jemenski Houthi, koje podržava Teheran.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je u četvrtak na konferenciji za novinare u New Yorku pozvao one koji optužuju zemlju da "pruže potrebne dokaze". 

Komentara 8

Avatar oxi
oxi
00:07 27.09.2019.

88 lansera „Patriot“ trenutno štiti Saudijsku Arabiju od kojih je 52 najnovije PAC-3 verzije, osim toga u Perzijskom Zaljevu se nalaze 3 američka razarača sa svemoćnim AEGIS sistemima. I što se dogodi? Huti im pošalju 20 bespilotnih letjelica i krstarećihh raketa od kojih 19 pogodi što je pogoditi trebalo. Dođe čovjeku da se zapita nisu li možda ti razvikani pzo sistemi malo neučinkoviti?🤔🤔🤔

MP
miroslav.petkovic.7564
08:14 27.09.2019.

Ovom prilikom zelim pozdravit ANTU PORTASA ako cita tekst. Ti Patrioti nevrjede nicemu bas gledam tu u Moskvi Rusi.im se smiju..zamislite obicni dronovi im produ. A Jemenci ruse F 16 iz starog sovjetskog oruzja iz sezdeseti godina. Dobro je da nismo kupili te kante.

Avatar nekakav
nekakav
07:13 27.09.2019.

a jeste osudili napade na bolnice, škole, tržnice, od strane saudijaca, i općenito onih koji podupiru jednu stranu u sukobu, u građanskom ratu? niste... kako možete nekog napadati da podupire jednu stranu u sukobu, dok vi to radite za drugu?? s tim da vaša strana radi nemjerljivo više zločina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije