Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredna situacija

‘Ukleti’ MiG-ovi, treći incident u 5 mjeseci

selak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
12.12.2014.
u 15:42

U lipnju je MiG-u otkazao motor na 13 km, na Dan pobjede jedan se srušio u plamenu, a na Dan HRZ-a MiG je prisilno prizemljen

MiG-21 BIS HRZ-a danas je morao sa 6 km visine prisilno sletjeti na pistu zračne luke u Zagrebu. U MiG-u je bio probni pilot, brigadir Ivan Selak, a hitno se prizemljio zbog uočenih vibracija na motoru pri većem opterećenju.

U MORH-u potvrđuju događaj, no dodaju da motor nije otkazao, nego je Selak osjetio podrhtavanje pa je sletio iz opreza. Zbog izvanredne situacije, doznajemo, putnički zrakoplov Croatia Airlinesa, let OU 655 “odvrtio” je dodatni krug.

Selak je letio na jednosjedu (118), koji se vratio s remonta u Ukrajini. Neki izvori pak tvrde da je riječ o motoru koji je remontiran u rumunjskom Aerostaru, a u Odesi je ugrađen.

Ovo je, inače, treći incident s MiG-ovima u posljednjih pet mjeseci. U lipnju se Selaku, za vrijeme probnog leta, na 13 km visine ugasio motor, no iz drugog pokušaja uspio ga je upaliti. MiG s brojem 134 od tada leži u hangaru. Na Dan pobjede, 5. kolovoza, u plamenu se srušio MiG 21 kojemu su iscurili svi resursi još 2013., a pilot Stanko Hrženjak uspio se katapultirati. Posljednji incident dogodio se na 23. obljetnicu HRZ-a!

Inače, dan prije iz MORH-a su izvijestili članove Odbora za obranu da HRZ raspolaže četirima od šest preuzetih zrakoplova, a da na dva cure spremnici za gorivo. Još pet MiG-ova nije preuzeto, a jedan je još u Odesi. Eskadrila je trebala biti kompletirana prije pet mjeseci.

>>'Remont MiG-ova u Ukrajini obavljen transparentno i po zakonu'

>>MORH "priznao" da je remont MiG-ova obavljen loše. I što sad?

Komentara 64

EN
enigma898
16:06 12.12.2014.

Uz pirotehničare najopasnije zanimanje u Hrvatskoj imaju piloti HRZ-a.

TA
tamanitelj
16:11 12.12.2014.

Kotramanoviću sve je po pravilima službe ili po PS u

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
16:28 12.12.2014.

Gospodine druže vrhovni vojni zapovjedniče i predsjedniče tzv. "građanki i građana" je li ti dovoljan još jedan mandat da dotučeš HRZ i HV kao i RH u cjelini? Redom odgovorni: Ivo Josipović, Zoran Milanović, Kotromanović, Drago Lovrić, Dražen Šćuri. Do kad će društvo skupljati privilegije, ordenje, časti i mandate, a sve oko njih se urušavati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije