Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBILJEŽAVANJE AKCIJE 'PLITVICE'

Božinović: Moramo prenositi mladim generacijama u kakvim se uvjetima stvarala Hrvatska

Obilježavanje 31. obljetnice pogibije prvog Hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/25
31.03.2022.
u 12:28

- Policija je bila prva meta tadašnjeg agresora, neprijatelj je znao da u tim prvim danima obrana Hrvatske počiva na policijskim snagama, zato su policajci prvi ginuli - kazao je ministar

Ministar Davor Božinović naveo je na obilježavanju 31. obljetnice redarstvene akcije "Plitvice" kako je to dan koji će se uvijek obilježavati. 

- Hrvatska policija bila je prva organizirana oružana formacija koja se usprotivila tada daleko moćnijem neprijatelju. Nisam siguran da postoje policije u svijetu koje imaju takve temelje i meni je posebna čast biti danas na čelu tog sustava - naveo je te dodao kako je riječ o priznatoj policiji na koju se "oslanjanju najvažniji partneri, ne samo u EU, nego i u SAD-u". 

- Temelji svega toga su ovdje, na Plitvicama gdje je spriječeno da se naš teritorij podijeli na dva dijela. To su učinili ovi dečki i zajedno ostali s Hrvatskom vojskom, koja je tada bila u nastajanju, do kraja rata - kazao je ministar. 

- Moramo prenositi našim mladim generacijama u kakvim se uvjetima stvarala Hrvatska. Danas imamo rat koji je nedaleko odavde, vidimo patnju ljudi. Upravo naš odgovor, posebno u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, odgovor je onih koji su to prošli i koji znaju u kakvoj patnji se ti ljudi danas nalaze. Vremena su sada opet izazovna. Ulaganja u sigurnost su nešto što nikako ne smijemo podcijeniti, mi to ni ne činimo, morat ćemo to još i intenzivirati - dodaje. 

Obilježavanje 31. obljetnice pogibije prvog Hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima
1/25

Na pitanje planira li premijer Andrej Plenković ili netko iz Vlade posjetiti Ukrajinu, kazao je kako se o tome ne razgovara.

- Zapad pokazuje jedinstvo i unisoni odgovor koji se reflektira na cijeli niz politika. Ukrajini je teško, nažalost, bit će i dalje s obzirom na razmjere invazije. Kada se vratimo tri desetljeća unazad, Hrvatska uz sve bitke koje je morala voditi, morala je dokazati da je rat opravdan, obrambeni i osloboditeljski. Sa završnim vojno-redarstvenim operacijama, pogotovo Olujom, tu smo stavili točku. Međutim nije bilo lako - kaže. 

- Policija je bila prva meta tadašnjeg agresora, neprijatelj je znao da u tim prvim danima obrana Hrvatske počiva na policijskim snagama, zato su policajci prvi ginuli. Međutim, stvorio se prostor iz kojeg je izrasla pobjednička HV i zato je naš Domovinski rat poseban - zaključio je te istaknuo kako se treba prisjećati najvažnijih događaja, uključujući ovog. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije