Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bozanić: Ovdje se i tada čuo jasan glas protiv holokausta

Skupu ispred zagrebačke katedrale nisu prisustvovali lideri židovskih zajednica, samo se rabin Kotel Da-Don ispričao zbog putovanja
25. siječnja 2019. u 06:57 37 komentara 1585 prikaza
Komemorativni susret u sjećanje na žrtve Holokausta
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

“Spomen-natpis Dana sjećanja na žrtve holokausta stavili smo na pročelje zagrebačke katedrale, na njezin zvonik. Zvonik je znak povezanosti neba i zemlje, Gospodina i čovjeka, prolaznosti svijeta i vječnosti. U toj povezanosti čitamo dar ljudskoga dostojanstva, osjećamo nama upućen poziv i svoju obvezu štititi svakoga čovjeka, stvorena na sliku Stvoritelja. Gospodin nam je darovao svoga Duha, darovao nam je savjest i odgovornost da biramo dobro, a ne zlo”, rekao je jučer na molitveno-komemorativnom skupu ispred Zagrebačke katedrale nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, spomenuvši se i “velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega Grada, kojih je od 11.000 preživjelo manje od 2000”.

zagrebačka katedrala sat za spas zemlje Darko Pavičić Zajedništvo Katolika i Židova ispred Stepinčeve katedrale

Istinu isticati bez zadrške

On je rekao kako je ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala “na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom, do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti”.

“Za Dan sjećanja na žrtve holokausta izabran je 27. siječnja, dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, simbola svih nacističkih i fašističkih logora širom Europe, pri čemu mi trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi”, rekao je kardinal Bozanić dodavši da, „upravo svjesni snage zla, u ovom spomenu stavljamo preda se vrednote dobra, nesebičnosti i ljubavi”.

“To je sustav vrijednosti koji mi, kršćani, dijelimo s našom starijom braćom, Židovima. Ovdje smo u zajedništvu spomena koji govori što je sve čovjek sposoban učiniti drugome, svome bratu i sestri. Ovdje smo da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli. Ovdje smo da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva”, rekao je kardinal. Naglasio je kako u mislima i molitvama “suosjećamo s preživjelim Židovima koji nose teret osobnoga iskustva ljudske okrutnosti, s njihovim obiteljima i potomcima, kao i s cijelim židovskim narodom”.

SASTANAK Kardinal Bozanić i predsjednica RH izrazili zabrinutost zbog odlaska mladih iz Hrvatske

Razorni plodovi mržnje

“Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja, čiji su životi obilježeni zločinima otaca i djedova te im je potrebno pročišćenje istinom. Na tome je tragu neprihvatljivo dopustiti da se danas ponovno budi bilo koji oblik antisemitizma. Nama kršćanima sasvim je jasno – kako je rekao i papa Franjo – da kršćanin ne može biti antisemit. Kršćanstvo i bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu, jedno drugo isključuju”, poručio je kardinal Bozanić dodajući da je “primjer širenja takve mržnje upozorenje za sijanje i rast bilo koje druge ideologije, kakvih ni danas ne nedostaje, koje se razvijaju na neistinama s razornim plodovima sukoba, netrpeljivosti i mržnje, s posljedicama trpljenja ne samo pojedinaca, određenih skupina, nego i cijelih naroda“.

“Ovdje se, svima je poznato, i u doba holokausta čuo jasan glas i vidjelo živo svjedočanstvo koje je ustalo i protiv zatiranja židovskoga naroda”, poručio je kardinal Bozanić na prvom ovakvom skupu ispred katedrale, koji je Zagrebačka nadbiskupija organizirala sa Židovsko informativno-obrazovnim centrom Hatikva.

Kardinal Bozanić predvodio svetu misu povodom blagdana Svih svetih Božićna čestitka kardinala Bozanića: 'Potrebno je iz srca izbaciti svaku srdžbu i ljutnju, mržnju i svaku predrasudu'

Zanimljivo je da skupu nisu prisustvovali lideri židovskih zajednica (samo se rabin Da-Don ispričao zbog putovanja u Rijeku), ali bili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Milan Bandić.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Čuo se glas uvijek , Stepinac je bio uvijek jasan, ali srpska propaganda djeluje i na papu , na žalost :(

 • Avatar hrkn
  hrkn:

  Zašto se brišu komentari? Zašto se istina ne smije reći?

 • Avatar hrkn
  hrkn:

  Članak Igora Vukića u HT-u vezano uz usporedbu Jasenovca i Auschwitza dostojan je Nobelove nagrade za mir. Vukić je kao iskonski mirotvorac još jednom dokazao da ga nametnute dogme ne zanimaju i da je odan istini koja je jedini jamac mira.