Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bošnjaković: Ulažemo u infrastrukturu, riješit ćemo problem sudova

Obnova zgrade izgrađene 1909. godine  koštala je više od 20,2 milijuna kuna od čega je nešto više od dva milijuna eura stiglo iz europskih fondova.
28. kolovoza 2018. u 15:06 0 komentara 231 prikaza
Ministar Bošnjaković
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon tri godine rekonstrukcije otvorena je obnovljena zgrada Županijskog i Općinskog suda u Sisku. Obnova zgrade izgrađene 1909. godine  koštala je više od 20,2 milijuna kuna od čega je nešto više od dva milijuna eura stiglo iz europskih fondova.

franak Marinko Jurasić Loši zakoni krivi su što suci o istim činjenicama donose različite presude
 

- Ukupno 8,7 milijuna eura ugovorili smo iz IPARD 2011. programa za sedam objekata, uključujući sisački. Većina je već otvorena, a uskoro ćemo otvoriti i obnovljenu zgradu suda u Osijeku, Ulažemo puno u infrastrukturu, riješit ćemo probleme suda u Splitu tako što ćemo dobiti od države jednu zgradu, a drugu izgraditi novu. U Zadru, Šibeniku i Dubrovniku također uređujemo sudove, a u Zagrebu ćemo graditi potpuno novu gruntovnu na Trgu pravde i rekonstruirati Palaču pravde za što ćemo tražiti novac iz fondova i Svjetske banke, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prilikom otvorenja zgrade suda u Sisku, čije su službe tri godine radile na nekoliko izmještenih lokacija. 

Najavio je Bošnjaković kako tim infrastrukturnim radovima žele stvoriti bolje uvjete za rad sudaca, ali i poboljšati percepciju o pravosuđu u javnosti.

Deložacija Brojne Dubioze Novi Ovršni zakon bolji, ali ne pomaže građanima u dugotrajnim blokadama

- Iako statistika pokazuje da smo ove godine bolji nego što smo bili do sada, više predmeta pravosuđe riješava nego ih pristiže novih. Smanjujemo broj neriješenih predmeta, a kada uvedemo sve one projekte vezane uz digitalizaciju pravosuđa sve će ići još i brže. Želimo ukinuti papire i da sve bude digitalizirano, dodao je Bošnjaković najavivši kupnju 700 uređaja koji će govor na ročištima automatski pretvarati u pismo te tako zamijeniti zapisničare. Trideset milijuna kuna za tu nabavu osigurano je iz Europskog socijalnog fonda.

Komentirao je, na novinarsko pitanje, i situacije da od podizanja optužnice pa do suđenja prođu godine, poput suđenja Bandiću u aferi "štandovi".

Dražen Bošnjaković Iva Boban Valečić Bošnjaković će pojeftiniti ovrhe čarobnim štapićem?
 

- Te me stvari žaloste, i to sam više puta rekao. I kazneni postupci predugo traju, što nije dobro niti za sud niti za pravosuđe, a niti za same okrivljenike. Radit ćemo sigurno u ovom mandatu, a to smo već i najavili, potpuno novi Zakon o kaznenom postupku koji bi trebao detektirati te točke koji dovode do toga i sve ono što je moguće mi ćemo zakonski urediti. Međutim, moramo znati da postoje kazneni postupci gdje ima puno svjedoka, vještačenja i koji ne mogu završiti brzo sami po sebi. Dakle, spremit ćemo novi zakon koji će biti procesno puno učinkovitiji, rekao je Bošnjaković u Sisku. 

UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.