Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Borzan: Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje

- Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorištavanje resursa, ali ne kada su zagađeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja okoliša, jer se opasnim materijalima produljuje životni vijek – poručuje Borzan.
12. veljače 2020. u 14:57 7 komentara 249 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europski je parlament vetom spriječio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo. Takvu regulativu je predložila Europska komisija na rok od 15 godina, a eurozastupnici su je blokirali na inicijativu parlamentarnog odbora za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane.

Biljana Borzan Nova odredba EU Zakonski se ograničava udio opasnih transmasti u hrani

- Olovo je otrov, neurotoksin koji je za ljudsko i životinjsko zdravlje opasan u vrlo malim koncentracijama. Ne postoji razina koja je sigurna za ljudsko zdravlje. Plastične proizvode koji sadrže olovo treba potpuno povući iz upotrebe, a ne ih reciklažom ponovno stavljati u upotrebu. Uložili smo veto i očekujemo od Komisije da predloži potpunu zabranu uvoza i recikliranja PVC-a s olovom - izjavila je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan. Veto je, inače, izglasan s glasova 394 "za" i 241 "protiv", dok ih je 13 bilo suzdržano.

Punjači VELIKA UŠTEDA Borzan: Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve male aparate

Europska PVC industrija, dodaje ona, više gotovo uopće ne koristi olovo kao stabilizator u proizvodnji PVC-a, preko 90 posto takvih proizvoda dolazi iz uvoza. Godišnje se u EU uveze do četiri tisuće tona olova u plastici, dok u reciklaži cirkulira do deset tisuća tona.

- Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorištavanje resursa, ali ne kada su zagađeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja okoliša, jer se opasnim materijalima produljuje životni vijek – zaključuje Borzan.

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • marsovac:

    sise od silikona, gubica od silikona,.......itd, itd,......to je zdravo,....ha, ha, ha,........

  • homophob:

    Ova zena je totalna neznalica! Kao prvo PVC ja dokazano kancerogen ( dokazano preko 45 godina) i u Sjevernoj Americi je zabranjen u dodirima s hranom! Europa ga dozvoljava radi mocnog njemackog lobiranja. Olovni oksid je koristen nekada davno u ... prikaži još! bojama kao bijeli pigment ali to se vise ne koristi od ranih 50-tih proslog stoljeca. Olovo nikada nije bilo stabilizator!

  • Deleted user:

    politiziranje sa ispraznicama iz supljeg u prazno ili obrnuto ......