Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPRIJEČENO VETOM

Borzan: Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje

Biljana Borzan
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
12.02.2020.
u 14:57

- Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorištavanje resursa, ali ne kada su zagađeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja okoliša, jer se opasnim materijalima produljuje životni vijek – poručuje Borzan.

Europski je parlament vetom spriječio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo. Takvu regulativu je predložila Europska komisija na rok od 15 godina, a eurozastupnici su je blokirali na inicijativu parlamentarnog odbora za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane.

- Olovo je otrov, neurotoksin koji je za ljudsko i životinjsko zdravlje opasan u vrlo malim koncentracijama. Ne postoji razina koja je sigurna za ljudsko zdravlje. Plastične proizvode koji sadrže olovo treba potpuno povući iz upotrebe, a ne ih reciklažom ponovno stavljati u upotrebu. Uložili smo veto i očekujemo od Komisije da predloži potpunu zabranu uvoza i recikliranja PVC-a s olovom - izjavila je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan. Veto je, inače, izglasan s glasova 394 "za" i 241 "protiv", dok ih je 13 bilo suzdržano.

Europska PVC industrija, dodaje ona, više gotovo uopće ne koristi olovo kao stabilizator u proizvodnji PVC-a, preko 90 posto takvih proizvoda dolazi iz uvoza. Godišnje se u EU uveze do četiri tisuće tona olova u plastici, dok u reciklaži cirkulira do deset tisuća tona.

- Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorištavanje resursa, ali ne kada su zagađeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja okoliša, jer se opasnim materijalima produljuje životni vijek – zaključuje Borzan.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
marsovac
15:26 12.02.2020.

sise od silikona, gubica od silikona,.......itd, itd,......to je zdravo,....ha, ha, ha,........

HO
homophob
21:03 12.02.2020.

Ova zena je totalna neznalica! Kao prvo PVC ja dokazano kancerogen ( dokazano preko 45 godina) i u Sjevernoj Americi je zabranjen u dodirima s hranom! Europa ga dozvoljava radi mocnog njemackog lobiranja. Olovni oksid je koristen nekada davno u bojama kao bijeli pigment ali to se vise ne koristi od ranih 50-tih proslog stoljeca. Olovo nikada nije bilo stabilizator!

DU
Deleted user
17:04 12.02.2020.

politiziranje sa ispraznicama iz supljeg u prazno ili obrnuto ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije