Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borzan: Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve male aparate

U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Upravo zato su u tijeku konzultacije o načinu na koji bi se punjač trebao standardizirati
07. studenoga 2019. u 14:44 4 komentara 429 prikaza
Punjači
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Dobra vijest za potrošače: samo jedan punjač trebat ćemo za sve male aparate od iduće godine. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta raspravljao je, naime, o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje. Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je rekla da bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine.

Ilustracija SVE VEĆE POSLJEDICE Američki potrošači i uvoznici najveći gubitnici trgovinskog rata s Kinom

- Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane – poručila je Biljana Borzan. U godinu dana, nastavila je, potrošimo ono što priroda proizvede za 18 mjeseci. Samo elektronski otpad raste od tri do pet posto svake godine diljem EU.

- Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. - objašnjava Borzan.

Stari telefoni | Autor : Getty Images Foto: Getty Images
U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Upravo zato su u tijeku konzultacije o načinu na koji bi se punjač trebao standardizirati, a zakonske odredbe bi se mogle usvojiti već iduće godine.

Policija Udaljen iz službe Policajac kolegi ukrao mobitel u postaji, a zatim mu kod kuće našli nedozvoljeno oružje

- Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Naime, čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi - zaključuje Borzan.
 

A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Deleted user:

    Za bas sve nece ici tako jednostavno...

  • Biouskoli91:

    ..... osim za iPhone.

  • dpd111:

    Ako se ne varam novi punjači imaju sve veću snagu punjenja zbog razvoja tehnologije. Ne znam kako misle standardizirati punjače. Najbolje rješenje bilo bi da se punjači ne prodaju u kompletu s mobitelom već svatko kupi novi ako želi ili koristi stari.