Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odredba EU

Zakonski se ograničava udio opasnih transmasti u hrani

Biljana Borzan
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
05.12.2019.
u 15:30

"Proizvođači i uvoznici hrane imaju još godinu i pol da se pripreme za nova pravila. Za Hrvatsku je ovo odlična vijest jer se četvrtina svih smrtnih slučajeva pripisuje rizicima povezanima s prehranom"

Europska unija donijela je zakonsko ograničenje razine umjetnih transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima. Od travnja 2021. njihova maksimalna količina u prehrambenim proizvodima bit će dva grama na sto grama masti. Riječ je o vrsti nezasićenih masnih kiselina koja je izuzetno štetna za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava. Njihova upotreba vrlo je raširena jer su jeftine i dugotrajne, a najčešće su u margarinu, polugotovoj i prženoj brzoj hrani.

– Proizvođači i uvoznici hrane imaju još godinu i pol da se pripreme za nova pravila. Za Hrvatsku je ovo odlična vijest jer se četvrtina svih smrtnih slučajeva pripisuje rizicima povezanima s prehranom. Naši građani znatno više od prosjeka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa, što su bolesti koje se povezuju s prekomjernim unosom transmasti – kazala je dr. Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, koja već dugo, kako ističe, lobira za zakonsko ograničenje transmasti. Prema Izvještaju o stanju zdravstva i zdravlja u EU, gotovo je svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj 2017. bila pretila, što je više od prosjeka EU, dakle 18 posto u odnosu na 15 posto. Sve je veći problem pretilost djece, od 2013. do 2014. dosegla je 16,5 posto, što je znatno povećanje u odnosu na razdoblje od 2001. do 2002.

– Zdravstveno stanje nacije loše je i ne popravlja se, kao društvo trpimo veliku štetu zbog preranih smrti, obiteljskih tragedija, troškova zdravstva i izgubljene radne produktivnosti. To se neće promijeniti polurješenjima poput ad hoc poreza, potrebno je djelovati preventivno, sveobuhvatno i pratiti europske trendove, poput dobrovoljnog označavanja nutritivne vrijednosti hrane tzv. “semafor” sustavom – smatra Borzan.

VIDEO Supernamirnice koje trebate imati u svom domu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije