Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intenzivni pregovori Vlade i SDSS-a

Boris Milošević ide u Knin, a Vladin izaslanik u Grubore?

Zagreb: Dolazak koalicijskih partnera na sastanak s premijerom
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
28.07.2020.
u 21:35

Indikativno je da nakon 25 godina od Oluje, HDZ i SDSS surađuju na novi način

U jeku priprema za 25. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja, uz epidemiološke mjere koje će biti na snazi glavna tema je i hoće li ove godine na obilježavanju obljetnice biti i predstavnik Srba, odnosno potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević. Isto tako, pitanje je hoće li ove godine predstavnici Vlade sudjelovati u obilježavanju stradanja Srba u mjestu Grubore za vrijeme operacije Oluje. Iako je do obljetnice ostalo svega tjedan dana, još nemamo jasne odgovore na ta pitanja. I jedna i druga strana potvrdile su kako još nije donesena konačna odluka i još uvijek traju razgovori.

"Što to znači za odnose"

Za Večernji list izvor iz Vlade kazao je kako je još uvijek sve na stolu i ne zna se hoće li će Vlada poslati svog predstavnika na komemoraciju srpskih žrtava u Grubore. Konačna odluka o tome bit će donesena početkom idućeg tjedna. Isto tako, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević za Večernji list je kazao kako ni oni još nisu donijeli konačnu odluku hoće li sudjelovati na proslavi Oluje.

- Još razgovaramo i dogovaramo i nismo donijeli konačnu odluku hoće li sudjelovati na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Svakako ćemo odluku donijeti najkasnije početkom idućeg tjedna te ćemo je objelodaniti javnosti. Za sada zaista ništa ne mogu konkretno reći - istaknuo je Boris Milošević.

Konkretniji odgovor o sudjelovanju predstavnika Srba na obljetnici Oluje, nismo mogli dobiti ni od predsjednika SDSS-a i saborskog zastupnika, Milorada Pupovca koji je ponovio svoju izjavu koju je rekao i prije dan-dva.

VIDEO Plenković u Kninu na prošlogodišnjoj proslavi Oluje

- Pustite nas da razmislimo o tome što sve ti pozivi znače za nas, što sve ti pozivi znače za naše društvo. Što bi oni donijeli i što bi se trebalo napraviti da donesu nešto što će biti važno. Ne samo za dan obilježavanja Oluje nego i za odnose između Hrvata i Srba i za odnose u Hrvatskoj - kazao je za Večernji list Milorad Pupovac.

Iako su razgovori u tijeku i odluke će se po svemu sudeći donijeti u zadnji tren, ono što je indikativno da nakon 25 godina od Oluje , HDZ i SDSS surađuju na posve drukčiji način nego do sada. Naime, u Vladi Andreja Plenkovića Boris Milošević, iz redova SDSS-a, imenovan je potpredsjednikom Vlade, što Josip Periša, dopredsjednik Hvidre, smatra velikim "civilizacijskim dosegom". Unatoč tome što SDSS nije tražio nikakve funkcije u Vladi, kako doznaje Večernji list, premijer Andrej Plenković inzistirao je na tome da SDSS dobije mjesto potpredsjednika Vlade.

Time je premijer Plenković uputio snažnu poruku desnim strankama koje su svoju kampanju vodile isključilo na antisrpskoj politici i poručio kako je zapravo Srbima i ostalim manjinama mjesto u Vladi i kako je to put prema budućnosti.

Različiti stavovi

Iako je prošlo 25 godina od akcije Oluja, još uvijek se razlikuju stavovi o toj vojnoj operaciji. I dok se petog kolovoza u Hrvatskoj slavi velika pobjeda kojom je okončan Domovinski rat i podsjeća na goleme žrtve koje su pri tome podnesene, u Srbiji se oplakuju izbjeglice koje su u to vrijeme napustile svoje domove u koje se veliki broj njih nikada nije i neće vratiti, a službeni Beograd svake godine ponavlja istu retoriku govoreći kako je to bila zločinačka operacija.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj nalaze se u izuzetno teškoj i nezavidnoj situaciji i stalna su meta desnice u Hrvatskoj i nacionalista u Srbiji. Istodobno ne poriču da je Olujom uspostavljen ustavno-pravni poredak u Hrvatskoj na većem dijelu njezina teritorija, ali ne sudjeluju na proslavi u Kninu, već komemoriraju nevine civilne žrtve u Gruborima koje su uglavnom stradale nakon što je akcija okončana.

Uoči dolaska Vlaka slobode s predsjednikom Franjom Tuđmanom u Knin, Specijalna policija MUP-a Hrvatske dobila je zadatak čišćenja terena u dolini Plavno iznad Knina. Akcija je trajala dva dana, 25. i 26. kolovoza 1995. Već prvog dana akcije u selu Grubori ubijeno je petero srpskih civila: tri muškarca i dvije žene, Đuro Karanović (45), Miloš (80), Jovo (65), Marija (90) i Milka Grubor (51).

Većina mještana Plavnog i Grubora toga se jutra uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom u vezi s odlaskom u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog ostanka u Hrvatskoj. Civili srpske nacionalnosti koji su toga jutra ostali u svojim domovima su ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene. Zločin u Gruborima jedan je od tri slučaja ubojstva koje je haaško tužiteljstvo dokazivalo na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču koji su naposljetku oslobođeni krivnje.

Komentara 108

DU
Deleted user
21:53 28.07.2020.

politika izjednacavanja krivnje je u danas u hrvatskoj ...plenkoviceva politika je inacica sanadera...samo u hrvatskoj je moguce ostvariti savez hdzeja i proteriristickog sdss i notornog pupavca zagovaratelja regije tj.trece jugoslavije....u vukovaru je ubijeno 2800 hrvata a u gruborima pet naoruzanih civila srba...to je moc izjednacavanja krivnje....pupavac nikad ne ce doci 5.8.u knin....

MI
Mislav28
21:41 28.07.2020.

šta je ovaj od tuđmanove stranke napravio

MM
Marljivi mrav
22:25 28.07.2020.

Bratstvi i jedinstvo!? 🤔 hmmm... kamo to vodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije