Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Johnson:

Boris Johnson: 'Hrvatska stavlja svoju glavu u omču Bruxellesa'

Boris Johnson (1)
Villa Stolovi
03.09.2012.
u 12:29

Londonski gradonačelnik u kolumni u The Telegraphu ponovno je nahvalio hrvatsku obalu, ljude i kuhinju te poručio Hrvatima da izbjegavaju euro

Gradonačelnik Londona Boris Johnson koji je s obitelji boravio na ljetnom odmoru u Hrvatskoj ponovno je nahvalio hrvatsku obalu, more i kuhinju, ovaj put u kolumni u The Telegraphu. Pod naslovom ''Prekrasna hrvatska nacija stavlja svoju glavu u omču Bruxellesa'' nahvalio je ''ljubazne ljude, tirkizno more, zrak s mirisom tamjana i niz fantastičnih otoka'', a naravno osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u EU ponovno poručivši Hrvatima da to ne čine.

– 1. srpnja iduće godine Hrvatska će postati 28. članica EU i pod uvjetima ugovora iz Maastrichta ta nova ponosna država, ni dva desetljeća stara, morat će prihvatiti zakone Europske unije te će si morati staviti omču oko vrata zbog zajedničke valute. Za razliku od Britanije ili Danske, Hrvati nemaju izbora. Oni su sada zakonski obvezani odreći se kune radi eura, a ja kažem, ljudi ne činite to. To je ne samo pogrešno. Pokoravanje euru bit će zapanjujuće odbijanje učenja lekcija iz nedavne ružne prošlosti Balkana – napisao je Johnson.

'Tiranija Bruxellesa nije tako otrovna kao tiranija Beograda. To je baršunasta vrsta tiranije'

Pod lekcijama iz prošlosti osvrnuo se na raspad Jugoslavije i rat u kojem su stradali brojni životi. Johnsona začuđuje što su Hrvati spremni ''zamijeniti jednu federalnu strukturu drugom''.

– Kao što vidimo u eurozoni danas, monetarna unija nije nimalo kompatibilna s fiskalnom neovisnošću. U slučajevima Grčke, Španjolske i drugih zemalja ona znači dugotrajan proces manjeg ili većeg ponižavanja od birokrata iz Bruxellesa. Znači ignoriranje i nadglasavanje suverenih političara i malih država.

Euro čini apsolutnu sprdnju neovisnosti, samoopredjeljenja, odnosno svih stvari za koje su se mnogi Hrvati borili i poginuli. Istina, tiranija Bruxellesa nije nasilna, i nije tako otrovna kao tiranija Beograda. To je baršunasta vrsta tiranije, ali je ipak tiranija.

Izbjegavajte euro, moji hrvatski prijatelji. Za 10 godina želim se vratiti i naručiti bocu vrhunskog Dingača, i platiti je u kunama – napisao je Johnson u kolumni.

>> Boris Johnson uživao u neretvanskim jeguljama i žabama

>>Boris Johnson: Ne budite robovi EU, ne idite na brod koji tone

 

Komentara 17

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:36 03.09.2012.

I ja bih rado da mogu konzumirati butelju od 100 kuna, al si priuštim samo ova stolna, od 15 kuna. Sa i bez EU. A što se tiče pokornosti i držanja štrika oko vrata, na to smo navikli već odavno.

VO
vordag
12:43 03.09.2012.

Zašto ne taj "dobronamjerni" čovjek isto tako zdušno ne zalaže za izlazak UK iz EU?

Avatar ukurtapash
ukurtapash
15:14 03.09.2012.

colonialist, dearest. thank you for your kind words of advice. we wouldn't know where would we be without care and interest coming from you, our dearest of all colonialists and imperialists. so in the spirit of co-operation and kind words, let us retort: you can ki*s our black a/ses. thank you. sincerely and truly yours, concerned citizen(s).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije