Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE LIDERA

Borba protiv ISIL-a nipošto nije završila udarom na Al-Baghdadija

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.10.2019.
u 22:23

Kalifat koji je Al-Baghdadi proglasio 2014. godine prostirao se na području Sirije i Iraka, a nakon što je objavljena vijest o eliminaciji terorističkog vođe, na džamiji u Mosulu pojavila se crna zastava

Nekoliko sati nakon što je Trump objavio detalje napada na Al-Baghdadijevo skrovište, počele su pristizati reakcije na smrt ozloglašenog terorističkog vođe. Među prvima oglasio se britanski premijer Boris Johnson koji je na Twitteru ustvrdio kako ovo nije i kraj terorističke organizacije.

– Smrt Al-Baghdadija važan je trenutak u našoj borbi protiv terora, ali borba protiv zlog Daesha nije gotova. Surađivat ćemo i dalje s našim koalicijskim partnerima kako bismo jednom i zauvijek okončali barbarske aktivnosti Daesha – napisao je Johnson.

Nedugo potom francuska ministrica obrane Florence Parly ustvrdila je u sličnom tonu kako Francuska nastavlja borbu protiv “Islamske države”, i kako će se prilagoditi novonastaloj situaciji. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu na, kako je rekao, impresivnom uspjehu.

S druge strane, regionalni “igrači” počeli su također prisvajati dio zasluga za eliminaciju terorističkog vođe.

Tako je kurdski general Mazloum Abdi poručio kako su njegove snage bile integralni, ključni dio operacije prikupljanja podataka koji su doveli do Al-Baghdadijeve eliminacije, zahvaljujući se pri tome svima koju su u ovoj operaciji sudjelovali.

S druge strane pak, Iračani su osporili njegovu poruku, tvrdeći kako su upravo oni, a ne Kurdi, osigurali ključne informacije, uključujući i podatak o Al-Baghdadijevoj lokaciji, te su ove informacije prenijeli američkoj obavještajnoj službi. S druge strane, sam Trump u svome je obraćanju javnosti zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima za njihov doprinos u eliminaciji najtraženijeg terorista na svijetu.

Komentara 6

TE
TEUTA
01:02 28.10.2019.

Hvala Sultane. Skinuo sam ti sankcije samo da mi kazes gdje se krije Baghdadi!

Avatar nekakav
nekakav
07:16 28.10.2019.

kad su se amerikanci borili protiv isila, isil je napredovao. američka borba protiv isila se vidjela prije svega u napadima amerikanaca na regularne sirijske snage. neki nismo zaboravili koordiniranu akciju amera i isila u napadu na deir ez-zor. napali sirijce, i omogućili isilu da uzme grad. kad su rusi došli, isilu je brzo slomljena kičma. dalje je povijest.

KE
kelab
22:46 27.10.2019.

Sucut muslimanima. Ne bojte se. Tri kalifa poslije muhameda zavrsila su slicno. islam je prezivio, dok je vraga bit ce i 'zehlenila'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije