Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal u austriji

Bivši ministar u suzama: Strasser osuđen na četiri godine zatvora

ernst strasser (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.01.2013.
u 20:46

Strasser je zbog podmićivanja nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Sudac Olschak nije povjerovao ni u jednu jedinu riječ iz njegova opravdanja.

– Bivši austrijski ministar unutarnjih poslova i bivši šef izaslanstva zastupnika austrijskih ''narodnjaka“ (ÖVP) u Europskom parlamentu Ernst Strasser osuđen je nepravomoćno u ponedjeljak popodne u Beču na četiri godine zatvora zbog podmićivanja.

U obrazloženju presude, sudac bečkog Zemaljskog suda Georg Olschak rekao je da je ''sa sigurnošću“ utvrđeno da je Strasser bio spreman prihvatiti nemoralnu ponudu dvojice lažnih ''lobista“, inače novinara britanskog dnevnog lista Sunday Times Clairea Newella i Jonathana Calverta, da za godišnju naknadu od 100 tisuća eura predloži u Europskom parlamentu promjenu nekih zakonskih propisa.

Takav zaključak izveden je iz Strasserova razgovora s lažnim lobistima vođenim 11. studenoga i 3. prosinca 2010. godine, koji su osvanuli na YouTubeu i Facebooku u ožujku 2011. godine.

Bivši austrijski ministar tvrdi da nije kriv, pravdajući se da je smatrao da su novinari tajni agenti te ih je htio razotkriti kao i njihove ''pozadinske“ ljude.

Austrijski mediji ističu da sudac Olschak nije povjerovao ni u jednu jedinu riječ iz Strasserova opravdanja.

– To je jamačno najpustolovnije što sam čuo u 20 godina moga iskustva – rekao je Olschak dodavši kako se u Austriji ''neće naći sud koji će povjerovati u ovakvo opravdanje“.

Istaknuo je da je naprotiv Ernst Strasser novinare ''držao za stvarne zaposlenike tvrtke za lobiranje“ i na svojoj dužnosti zastupnika Europskog parlamenta bavio se ''cash for law“.

Presuda nije pravomoćna, pa za Strassera vrijedi načelo nevinosti dok mu se pravomoćno ne dokaže suprotno, navode mediji, izvještavajući kako je bivši austrijski ministar za vrijeme čitanja presude plakao. Dodaju da je Strasserov odvjetnik najavio je žalbu višoj sudskoj instanci. Potvrdi li i ona prvostupanjsku odluku, Strasser će morati na četiri godine u zatvor i neće moći, s obzirom na visinu kazne, biti pušten u kućni pritvor s elektroničkom narukvicom.

>>Strasser i grof 'Ali' u središtu austrijskih korupcijskih skandala

Komentara 2

ŠZ
Šumski zvjerinjak tzv "antifaš
21:10 14.01.2013.

Sudac Olschak nije povjerovao ni u jednu jedinu riječ iz njegova opravdanja. ********* nek dođe u naše pravosuđe Partije.

DU
Deleted user
23:35 14.01.2013.

Ovaj je samo KANIO nesto uciniti tj. primiti mito pa mu odrezase 4 godine. Sudac Olschak nama treba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije