Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Mile Bogović:

Božo Petrov nije Krist, a ja sam se molio da dobijemo milosrdnu vlast

10.03.2014., Zagreb - Konferencija za medije na kojoj je  predstavljen program i sudionici Medjunarodnog znanstvenog skupa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.12.2015.
u 07:05

Trebamo podržati sve što je dobro u društvu, ali ne smije nas slomiti nikakva nevolja, pače ona nas može učvrstiti

Nije prvi put da je mons. Mile Bogović, biskup gospićki i senjski, prvi artikulirao mišljenje s crkvenoga vrha o aktualnim i političkim prilikama u Hrvatskoj, pa je tako učinio i u povodu najnovijih političkih događanja u zemlji, tj. suradnje HDZ-a i Mosta i predlaganja njihova zajedničkog mandatara za premijera.


Portali pišu kako ste u propovijedi na polnoćki usporedili Božu Petrova s Isusom?

– Može se svakoga čovjeka usporediti s Isusom Kristom jer je i on, osim toga što je bio Sin Božji, bio čovjek. Ovih dana slavimo njegovo rođenje. Nigdje nisam spomenuo ime Bože Petrova, ali je jasno da se moje riječi odnose na način kako je novinar jedne televizije razgovarao s njime. On se prema njemu odnosio kao vrhovno sudište koje ima pred sobom ništariju na kojega se može ritati i vikati. Petrov je u tom razgovoru sačuvao zadivljujuću mirnoću i smirenost. Usporedba koju izvlači jedan portal može naći mjesto samo u jednom zagađenom medijskom prostoru, kakav je trenutačno naš.

Što ste točno rekli?

– Govorio sam kako se rast u vrlinama ne događa kada te drugi hvale, nego kada si izložen kušnjama i omalovažavanjima i spomenuo sam konkretan slučaj: Gledao sam ovih dana jednog novinara kako se drsko odnosi prema čovjeku koji je bio kandidat za premijera. Kao da tom novinaru čovjek treba položiti račun za sve što je radio i što će raditi, odgovarati na njegove neumjesne upite. Ali kandidat je bio stalno tako smiren i jasno odgovarao na provokacije. Vidjelo se da je svoja ponižavanja koristio da bude još jači u dobrim vrlinama, da je imao snage raditi za ljude i onda kada ga oni odbacuju. I sada izražavam svoje čestitke Petrovu koji se u tom slučaju tako ponio. Ne mislim da bi Petrov u svakom slučaju ostao na toj razini. A vjerujem da Isus Krist nije nikada podbacio. Ono što nisam rekao u propovijedi, jer sam bio na oltaru, želim reći sada.

Što?

– Evo izjavljujem ovdje da se čudim Petrovu što je išao u pregovore s onima koji su na razne načine pokazivali da im nije mnogo stalo ni do dobra naše države ni do dobra našeg naroda. Molio sam se i molit ću se i dalje da narod dobije vlast koja ga voli i koja mu služi, ali neću biti razočaran niti se osjećati u bezizlaznoj situaciji ako se to ne dogodi. Posebno priželjkujem vlast koja će povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku, a to je realno očekivati. 


Znači li to da Crkvi odgovara ovakva politička vlast?

– Isus je rekao da neizbježivo sablazni dolaze, ali jao čovjeku po kojemu one dolaze, kako piše u Mateju 18, 7. On je osmislio i svoje pribijanje na križ, ali to ne znači da su imali pravo oni koji su to učinili. Trebamo svi podržati sve što je dobro u društvu, ali ne smije nas slomiti nikakva nevolja, pače ona nas može učvrstiti.

Rekli ste da ste molili za "milosrdnu vlast"?

– U Godini milosrđa normalno je moliti se da svi gajimo milosrđe. Također da i vlast bude milosrdna. Može neka vlast koristiti sve zakonske mogućnosti da osudi sebi nepoćudne, ali ne koristi one zakone koji istima idu u prilog. Treba se moliti za takvu vlast koja neće lomiti ni "napuklu trstiku", kako reče Isus, nego će pomoći da ona zacijeli. To sam mislio pod sintagmom "milosrdna vlast". 


Ali kad god se izjašnjavate o ovakvim pitanjima, pljušte optužbe da se miješate u politiku?

– Ja ovaj svoj narod i ovu državu volim i nije mi svejedno kako mu jest i kako će mu biti. Učinit ću sve da mu pomognem. Ne bih podržao one tendencije u narodu koje bi bile ponižavajuće za druge narode. 

>> 'Zahvalimo Bogu na novoj vlasti koja voli narod i dolazi iz dijaspore o kojoj brine jedino Crkva'

Ključne riječi

Komentara 49

SH
Shaman
07:20 29.12.2015.

Biskupe, ne treba okolišati, samo treba otići u lokalni ured HDZ-a i zatražiti člansku iskaznicu.

Avatar Dameanu
Dameanu
07:44 29.12.2015.

Ne razumijem kad netko ovako govori a trebao bi siriti evandjelje. Moji roditelji su za vrijeme komunizma bili veci vjernici nego sada. Ovakvi poput ovoga su ih otjerali.

DU
Deleted user
09:29 29.12.2015.

kada bi u njemačkoj pop uvrijedio nekog političara ili stranku kao što je onaj pop košić to uradio prije neki dan , mislim da bi državni tužioc dao sve od sebe kako bi ga osudili da više nikome ne bii palo na pamet malograđanski se ponašati.ali mi smo hrvatska talibanska država , i kojekakovi košići i mile bogovići su kao stvoreni za širenje mržnje i netrpeljivosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije