Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policajka pronađena mrtva

Bila je savjesna suradnica, ali nismo puno znali o njenom privatnom životu

Suzana Vugrinec
PIXSELL/Nestali.hr
26.05.2017.
u 18:50

Suzana Vugrinec (49) pronađena je jučer u automobilu na parkiralištu ispred bolnice u Murskoj Soboti.

U automobilu na parkiralištu ispred bolnice u Murskoj Soboti u Sloveniji jučer u poslijepodnevnim satima pronađena je mrtva Suzana Vugrinec (49) iz Varaždina, policijska službenica krim-odjela za mladež u PU varaždinskoj, nestala u nedjelju. 

Nakon gotovo četiri dana potrage nađena je na stražnjem sjedištu Renault Clija, u kojem se odvezla od kuće. Nadzorne kamere snimile su je kako prelazi hrvatsko-slovensku granicu na prijelazu Mursko Središće – Petišovci, gdje je u nedjelju posljednji put lociran i njezin mobitel.  

Slovenska policija utvrdila je da nema tragova kaznenog djela, što upućuje na to da je počinila samoubojstvo. Koliko je zasad poznato, nije ostavila oproštajno pismo.

Strah od stigmatizacije

– Na žalost, to nije ni prvi ni zadnji slučaj. Psihološka pomoć predviđena je Zakonom o policiji u situacijama u kojima policijski službenik doživi neku traumu, no problem je što su mnogi naši kolege u strahu da će ih se, ako zatraže pomoć, stigmatizirati. Boje se za posao. Na inzistiranje sindikata u zakon je ušlo da takav oblik psihoške pomoći služi isključivo kao preventivna metoda za, ne daj Bože, neku težu posljedicu – kaže Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske.

S. Vugrinec bila je i voditeljica Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji te nasilja nad ženama i kaznenopravnu zaštitu djece policijska službenica za mladež. – Bila je zaista izuzetno korektna i savjesna suradnica. O njezinu privatnom životu, na žalost, nismo znali mnogo – kaže Nebojša Buđanovac, voditelj Tima za krizna stanja Crvenog križa.

Mali broj psihologa u MUP-u

Poznanici kažu da se nije dalo naslutiti da ima neke probleme, bilo u privatnom ili poslovnom životu. E. Sarajlić poziva kolege da ne izbjegavaju psihološku pomoć. Policajci obavljaju očevide na mjestima ubojstava, teških nesreća, ranjavanja i zlostavljanja, što kod nekih može ostaviti posljedice. U posljednjih godinu dana samoubojstvo je počinilo nekoliko policajaca. Početkom siječnja pokopan je Ivan Moguš (35) iz Zagreba.

– Psihološka pomoć mora biti puno jača. Problem je što je u MUP-u svega nekoliko psihologa, možda troje ili četvero. Nemamo organiziranu pomoć na način da u svakoj policijskoj upravi imamo psihologa kvalificiranog za rad s policijskim službenicima.

Određena obdukcija

Želimo da MUP osigura pravu psihološku pomoć kako to zakon propisuje, a da policijski službenici shvate da je to normalna stvar, a ne da se boje da će biti kažnjeni drugim radnim mjestom ili otkazom – napominje. Nakon pronalaska tijela S. Vugrinec određena je obdukcija u bolnici u Murskoj Soboti. 

 

Komentara 7

OB
ObrenM
06:00 27.05.2017.

Nevjerovatna je izjava od policiskih sefova pokojne.Nismo puno znali o njenom privatnom zivotu.Znaci da je bila clanica i neke teroristicke organizacije bilo bi isto- nismo znali.Sigurnost i povjerenje ili prikriveni mobing.

DU
Deleted user
20:50 26.05.2017.

Laka joj zemlja, a što se tiče posla, za malo para ševi policajca tko stigne, a u svim normalnim zemljama kad policajac doživi stres ili šok ima psihološku pomoć i vraća se na posao, znam jedan slučaj kod nas, odmah ga proglasili ludim. ali dokazao je da su luđi doktori u domu zdravlja i danas radi, ovo je zemlja apsurda.

MA
majmudin
20:31 26.05.2017.

policajci u Hrvatskoj su tako malo plaćeni da i nije čudo da se odluče na takve postupke. cijeli život i radni vijek radiš opasne,ljigave,odvratne poslove policije i kad dođeš pred kraj shvatiš da je sve bilo uzalud. da si izgubio mladost,pa onda barem jedan brak,pa zdravlje...i pukneš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije