Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI IZBORA, STRANKE ŠKOLSTVU OBEĆAVAJU BRDA I DOLINE

Besplatne škole, veće plaće, jeftini krediti

hrv-skola-txt.jpg
import
30.03.2007.
u 13:37

Besplatne osnovne i srednje škole, fakulteti, veće plaće učiteljima, nastavnicima i profesorima, nove fakultetske i školske zgrade, rad škola samo u jednoj smjeni, cjelodnevni boravak, ujednačena opremljenost, dvostruko više studenata, veći proračun za obrazovanje  samo su neka od obećanja kojima se u svojim predizbornim programima iz obrazovanja razmeću političke stranke koje imaju ozbiljne pretenzije vladati ili barem sudjelovati u vlasti nakon sljedećih parlamentarnih izbora. Čak i one koje nastoje biti oprezne i realne te ne žele baratati brojkama ipak se teško mogu suzdržati od megalomanskih planova i ciljeva. Iako se u predizbornoj kampanji uoči prošlih parlamentarnih izbora obrazovanje gotovo nije spominjalo, sada je, ističu naši sugovornici iz različitih stranaka, u njihovim programima vrlo visoko pozicionirano.
 
Obrazovanje je za nas tik do gospodarstva jer se na tome temelji razvoj Hrvatske. Kad to kažemo, nije riječ o pošalicama koje mogu biti zgodne, poput onih o besplatnim udžbenicima i sličnom, nego o cjelovitom konceptu kojim će se, uz ostalo, definirati ciljevi obrazovnih sustava i uvođenje novih standarda na svim razinama obrazovanja  objašnjava Marija Lugarić SDP-ove planove u školstvu. Posao promjena i razvoja obrazovanja treba, kaže, prepustiti stručnjacima i nezavisnim institucijama u čiji se rad države ne bi mogla petljati. Njezin zadatak bit će osigurati potrebnu infrastrukturu, propisane standarde i uvjete rada, odnosno novac.

SDP predviđa da bi nastavnici trebali imati plaću kao i ostali visokoobrazovani javni službenici, odnosno u rangu liječnika, da sadašnji proračun obrazovanja od deset i pol milijardi kuna u sljedeće četiri godine treba povećati barem za pet-šest milijardi, da broj studenata na fakultetima treba udvostručiti, što mora pratiti i gradnja novih kapaciteta. Studentima bi se osigurale stipendije i jeftini krediti, poticalo bi se uspješne, uveli bolonjski standardi, besplatno obvezno obrazovanje do stjecanja prve kvalifikacije, sagraditi nove školske zgrade kako bi sve osnovne i srednje škole radile u jednoj smjeni te uvesti porezne olakšice za sve one koji kontinuirano ulažu u svoje obrazovanje.

Rad škola u jednoj smjeni u programu imaju i druge stranke, pa tako HSLS i HNS, ali te dvije stranke zagovaraju cjelodnevni boravak u školi. HSLS planira uvođenje tzv. obrazovne iskaznice, nešto poput elektroničke iksice u kojoj bi bili pohranjeni svi podaci o dotadašnjem obrazovanju neke osobe.
 Trebalo bi osnovati fond, možda po ugledu na stambene štedionice, u koji bi roditelji ulagali novac, a njihova djeca dobivala jeftine kredite za školovanje  kaže haeselesovac Ivan Čehok.
I oni planiraju poticaje za dobre studente, besplatno obvezno obrazovanje, cjeloživotno učenje, certificiranje određenih usvojenih vještina te povećanje izdvajanja za obrazovanje na više od pet posto BDP-a.



Usto, učiteljima bi, uz već ugovoreno povećanje, plaće dodatno porasle barem 30 posto, a broj visokoobrazovanih za četiri godine trebao bi narasti na 12-13 posto. Čehok ističe da je njihov državni tajnik prof. Želimir Janjić opravdao njihova očekivanja u ovoj postavi Ministarstva te da je kvalitetno odradio nekoliko velikih projekata. Račanov mandat protekao je u iscrpljivanju na uvođenju velikih reformi od kojih nije bilo ništa a ovo ministarstvo rasteretilo je učenike i pokrenulo nekoliko projekata  ocjenjuje Čehok. No, prema njegovu mišljenju, u društvu u kojem prevladavaju "afere, satovi, barunice Castelli, brodogradnja i slične priče, obrazovanje još nije postalo ključna tema javnih rasprava. Primjer za organizaciju školstva na razini države može, prema mišljenju glasnogovornika HNS-a Mladena Ružmana, biti Varaždinska županija koja je na najboljem putu da prva bude imala sve jednosmjenske škole, a već je osigurala i studentske kredite.
 
Obrazovanje je apsolutni prioritet, razvojna poluga i temeljno pitanje ove zemlje  ističe Ružman. HDZ-ovo ministarstvo obrazovanja otvorilo je nekoliko projekata koji će, očito, biti i sastavni dio predizbornog programa te stranke. Među ostalim, inzistirat će se na besplatnom obrazovanju do prve kvalifikacije, s mogućnošću uvođenja obveznog srednjoškolskog obrazovanja, uvođenju novih pedagoških standarda, sustavnog vanjskog vrednovanja obrazovanja, državne mature, donošenju nacionalnog curriculuma te nastavku reformi strukovnog obrazovanja. Posebna pažnja posvetit će se prevenciji nasilja i bolesti ovisnosti te darovitim i učenicima s posebnim potrebama.
 
Cilj nam je u sljedeće četiri godine povećati uključenost odraslih u proces obrazovanja sa sadašnjih dva na barem deset posto jer je gotov milijun i pol ljudi bez kvalifikacije bitan i strukturalni problem  komentira prof. dr. Dragan Primorac, formalno nestranački ministar u HDZ-ovoj vladi. Plan mu je također da se stvore uvjeti da u sljedećih pet godina barem jedno hrvatsko sveučilište uđe među 500 najboljih na svijetu, da se poveća broj studenata, a smanji duljina studiranja i broj onih koji odustaju od studija. Izračunat će se stvarna cijena studija, razviti modeli kreditiranja i stipendiranja te završiti gradnja četiriju sveučilišnih kampusa. Navikli na velika obećanja, a male učinke, sindikalni čelnici pomalo su skeptični prema dramatičnim promjenama jer ih, kažu, u pravilu ne prate potrebne količine novaca.
 
Pravih pomaka ne može biti bez dodatnih milijardu kuna godišnje u sljedećem petogodišnjem razdoblju  tvrdi predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić. Usto, ističe, potrebno je godišnje sagraditi pedesetak i dograditi stotinjak škola te zaposliti 200-injak stručnih suradnika godišnje. Da u predizborna obećanja baš i ne vjeruje, potvrđuje tvrdnjom da "upozoravaju na znanu činjenicu posvemašnje nebrige za probleme vezane uz školstvo. Školstvom se u strankama bave tek onda kad to ne mogu izbjeći  u predizborno vrijeme ili kad se na kritici poteza obrazovnih vlasti želi politički poentirati  zaključuje Stipić.


Za pet godina jedna smjena u školama

Za pet godina sve škole u Hrvatskoj radit će u jednoj smjeni, srednja škola postat će dostupna svima pod jednakim uvjetima, u iduće četiri godina planira se sva strukovna zanimanja uskladiti sa sličnim zanimanjima u zemljama Europske unije te broj takvih zanimanja smanjiti na oko 150. Kvote za upise na fakultete trebale bi se usklađivati svake dvije godine, i to prema potrebama tržišta kako se ne bi događalo da pojedinih profila stručnjaka na tržištu ima previše, a drugih premalo.


SDP: Puno obećano, malo učinjeno

SDP planira izradu novih programa i novih zanimanja te redukciju onih koje je vrijeme pregazilo. Taj posao, kaže Lugarić, obavit će stručnjaci, a ne političari. Prioritet im je i donošenje pedagoških standarda kako se ubuduće nikad ne bi dogodilo da država, odnosno Ministarstvo, ne zna reći koju opremu mora imati kabinet za kemiju. – Takvih standarda, na žalost, mi još nemamo – upozorava Lugarić. Ocjenjuje da aktualno ministarstvo nije rasteretilo školske torbe, da je puno obećalo, a malo napravilo.


HSLS: Otvarati nove stručne studije

HSLS i HSS izrađuju zajednički program obrazovanja koji bi javnosti trebao biti predstavljen sljedećeg tjedna. Temelji se, kao i većina ostalih, na podizanju standarda škola i zaposlenika, povećanjem broja gimnazijalaca, boljim opremanjem strukovnih škola, osiguranjem materijalnih i pedagoških pretpostavki za cjelodnevni boravak djeteta u školi. – Zalažemo se za skandinavski model i otvaranje što većeg broja stručnih studija, kao u Finskoj. Ne trebaju nam nova sveučilišta, nego dobra mreža visokih škola – ističe Čehok.


HSP: Produljiti trajnost udžbenika

Prije bilo kakvih spektakularnih reformi potrebno nam je redovito financiranje postojećeg sustava, u kojem se onda ne bi mogao dogoditi štrajk zbog plaća – ističe HSP-ov zastupnik Tonči Tadić. Aktualnom ministru zamjera što se, umjesto rješavanjem problema pretrpanih škola, pedagoških standarda i plaćama, bavi projektima koji će se primijeniti možda nakon njegova mandata. Osuvremenjivanje programa, informatičkih i tečajeva za vozače, produljivanje trajnosti udžbenika i smanjivanje broja paralelnih osnovne su naznake HSP-ova obrazovnog programa.


HNS: Izbaciti iz škola zastarjele sadržaje

HNS se zalaže za izbacivanje suvišnih i zastarjelih nastavnih sadržaja iz školskih programa, vrednovanje nastavnika eksternim, objektivnim metodama, debirokratizaciju rada škola i nastavnika te povećanje njihovih plaća. Kolike bi plaće nastavnici trebali imati, koliki bi godišnji proračun ministarstva obrazovanja trebao biti, Mladen Ružman nije precizirao jer, kaže, ne želi nagađati. Tek nakon što za njih stručnjaci naprave kvalitetne kalkulacije i izračune, izaći će s tim podacima će u javnost.


HSU: Škola i obrazuje i odgaja

Bavili smo se problemom obrazovanja, ali na programu tek radimo pa o detaljima ne mogu govoriti. Općenito, škola se uz obrazovanje treba baviti i odgojem. Naša je koncepcija nastavne programe prilagoditi europskim usmjerenjima te adekvatno platiti prosvjetne djelatnike – planovi su predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Vladimira Jordana. Nastavnici koji su adekvatno plaćeni više bi se mogli posvetiti kvalitetnom radu s djecom, kaže prvi čovjek umirovljeničke stranke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije