Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U SDP-U

Bernardić neće dati ostavku prije EU izbora

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2018.
u 15:32

Neki u sdp-u smatraju da nije kasno za promjenu predsjednika i da bi u tom slučaju stranka profitirala već na izborima EU

Loš rejting SDP-a s tendencijom da ih za koji mjesec, po istraživanjima, pretekne i Živi zid opet je otvorio pitanje odgovornosti predsjednika stranke Davora Bernardića koji je svoj zadnji pokušaj rušenja preživio na zadnjoj sjednici Glavnog odbora. Bilo je to 27. listopada što znači da je u Partiji bilo mira tek nešto više od mjesec dana.

Prema više izvora iz vodstva SDP-a, na četverosatnoj sjednici Predsjedništva u utorak navečer potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, između redaka, pozvao je Davora Bernardića da odstupi s mjesta šefa stranke, pozivajući se na velik broj mladih načelnika i gradonačelnika koji su to zatražili i pismeno.

Čemu suspenzije?

Drugi potpredsjednik stranke, Zlatko Komadina, prema istim izvorima, u raspravi je kazao kako u njegovoj Primorsko-goranskoj županiji čak 11 SDP-ovih načelnika i gradonačelnika smatra da je došlo vrijeme da Bernardić odstupi s mjesta šefa i da bi on, da je na Bernardićevu mjestu, stavio na glasovanje ima li povjerenje vodstva ili nema.

Ne tako davno, sredinom srpnja, četvero članova vodstva – Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić – suspendirani su jer su tražili to isto: da Bernardić ode, za što su skupili i 90-ak potpisa najuglednijih ljudi s terena.

Jučer, dan nakon sjednice vodstva, gotovo svatko od onih koji su joj prisustvovali imao je svoje viđenje najnovije situacije u SDP-u. I dok neki smatraju da nije kasno za promjenu predsjednika i da bi SDP u tom slučaju profitirao već na prvim idućim izborima, a to su oni za Europski parlament, drugi drže kako se već debelo zakasnilo s promjenama i ne vide drugo rješenje nego da se Bernardića pusti na miru do EU izbora, odnosno da ga se “ruši” nakon njih ako stranka ne ispuni očekivanja.

– Svi u vodstvu su nezadovoljni, ali očito to ne znaju konkretizirati. Činjenica je da nitko, pa ni oni koji ga brane, ne misli da on dobro radi svoj posao. Ja mislim da nije kasno i da za popravak još ima dovoljno vremena. Ali treba sjesti, dogovoriti se, vidjeti što bi uopće bilo najbolje rješenje. Imamo sreću što nakon EU izbora idu predsjednički, a ne parlamentarni i jasno je da su to sve razlozi zbog kojih treba napraviti promjenu, a svi znamo što je dobra promjena – novi šef što prije, a nakon EU izbora i novi izbori za cijelo vodstvo stranke i Glavni odbor – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a.

Cilj 203 tisuće glasova

Međutim, bliski Bernardiću kažu da nema nikakve šanse da on popusti pritiscima Predsjedništva i ode prije EU izbora. Tvrde da u vodstvu, a što je još važnije i u Glavnom odboru, Bernardić i dalje ima većinu i da je to razlog zbog kojeg nitko od članova vodstva u utorak i nije jasno i glasno zatražio glasovanje o povjerenju njemu.

– Bernardić neće dati ostavku. Kome bi je uopće i dao. Jedino ozbiljno što se sada može napraviti jest to da se svi “zbroje” i da na EU izborima pokušaju postići što bolji rezultat. Cilj im je osvajanje 203 tisuće glasova što bi im trebalo donijeti tri mandata. Ne uspiju li u tome, Bernardić će biti spreman položiti račune. U tom slučaju išli bi izbori i za novog predsjednika, ali i za novo vodstvo i Glavni odbor – kaže izvor blizak predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću.

VIDEO: Saborska sjednica naglo prekinuta, oporba okružila govornicu

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar links
links
15:43 06.12.2018.

stvarno moraš imati želudac i trpiti sve te uvrede i ismijavanja kao predsjednik iako i sam znaš da si podkapacitiran i da nisi za tu funkciju... ali sačekati slinavac će EU izbore pa se ubaciti na neko mjesto zastupnika...

Avatar Moodleen
Moodleen
16:39 06.12.2018.

Nedaj se Bero. Bez tebe bi možda komunisti vladali Hrvatskom, ovak smo mirni. Pozdravi Stazića.

Avatar rubinet
rubinet
19:15 06.12.2018.

Uvaženi , nemoj dati ostavku jer bi došli gori i lošiji od tebe.Uvaženi, očisti redove,demokratiziraj partiju u stranku i okreni se socijaldemokraciji. Puno uspjeha .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije