Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Dao je otkaz i posvetio se vinogradarstvu: Cilj im je proizvoditi 50 do 60 tisuća butelja godišnje

OPG Robi Bertoša u Kaldiru
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/13
30.08.2023.
u 09:13

Robiju je 39 godina, otac je trogodišnjakinje, završio je vinarstvo u Poreču, a obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo preuzeo je od oca Guerina prije dvanaest godina

Ovu ćemo priču započeti legendom koja kaže kako su nekoć davno u Istri živjeli divovi i od kamenih gromada koje su nosili na vrhove brežuljak stvarali gradiće. Jedan je od njih i Motovun, u kojem je div Veli Jože znao protresti zvonik crkve kad bi mu "patuljci" učinili nešto nažao. Na taj bajkoviti gradić ponad rijeke Mirne i šumu poznatu po tartufima čije se zelenilo stapa sa zelenilom istarskih vinograda fantastičan pogled dopire iz obližnjeg Kaldira, s terase vinarije Bertoša. Robi Bertoša ondje ima kušaonicu u kojoj će gostima ponuditi svojih pet etiketa limitiranih vina Berba.

Rose pjenušca, svježe malvazije, odležane malvazije, svježeg sivog pinota i odležanog terana od grožđa ručno ubranog s vrhova Istre, sa sedam hektara vinograda raštrkanih na šest pozicija, godišnje proizvede oko 25.000 butelja. U planu je tu količinu podići na 50 do 60 tisuća butelja, a vinograde proširiti na 10 do 12 hektara te se orijentirati na ekološki i organski uzgoj vinove loze. Robiju je 39 godina, otac je trogodišnjakinje, završio je vinarstvo u Poreču, a obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo preuzeo je od oca Guerina prije dvanaest godina. Prije četiri godine dao je otkaz kako bi se posvetio isključivo vinogradarstvu i vinarstvu.

Uložili i u promociju

– Moja se obitelj uvijek bavila poljoprivredom, no nikada prije profesionalno u smjeru vinarstva, iako su proizvodili i vino. Sa sadnjom prvih vinograda na gospodarstvu počeli smo 2006. godine, s u Istri "obaveznom" malvazijom i rjeđom sortom, pinotom sivim. Sljedeće tri godine krčili smo šume i zapuštenu zemlju te intenzivnije sadili nove vinograde. Prvu smo berbu imali 2009. godine. Došli smo na sedam hektara vinograda jer uz četiri vlastita obrađujemo i tri hektara starih PIK-ovih vinograda, s teranom – govori Robi uvodeći nas u podrum koji od unutrašnjosti kušaonice dijeli stakleni zid tako da posjetitelji dok degustiraju vina imaju izravan pogled na drvene bačve u kojima odležava teran.

Na suprotnoj strani podruma su inoks bačve, u bocama tu odležavaju pjenušci, a uz postojeći rose pjenušac od pinota sivog i terana Robi namjerava proizvesti i bijeli pjenušac, od malvazije i sivog pinota.

– Mi smo mala vinarija, ali trudimo se tržištu ponuditi vrhunski proizvod, iz našeg podruma izlazi samo ono najbolje. Ponosni smo na ovo što radimo, puno smo uložili u vinograde, podrume i infrastrukturu, kupili smo novu opremu, uz pomoć tri vinske omotnice na kojima smo prošli poboljšavši tako kvalitetu gospodarstva. Prije četiri godine napravili smo rebranding vina i vinarije, uložili u promociju, da se istaknemo na tržištu. S našim sloganom "ručno brano s vrhova Istre" htjeli smo istaknuti da smo mala vinarija u kojoj se svi poslovi i u vinogradu i u podrumu rade ručno kao i da su naši vinogradi na brdovitom terenu, na nadmorskoj visini od 350 metara. I sada ispod podignute ljestvice više nema natrag, može jedino iznad – govori Robi.

A da je ljestvica podignuta dovoljno visoko, svjedoče i odličja koja su dobili na nekoliko vinskih manifestacija – International Wine Challengeu, Decanteru, Vinistri...

Hrvatska prioritet

Obitelj Bertoša orijentirana je na tržište Hrvatske, osim na kućnom pragu njihova se vina mogu naći u Istri i Dalmaciji, a u Motovunu u hvaljenoj konobi "Pod voltom", čija je vlasnica Robijeva supruga Martina, Berba je vino kuće.

– Htjeli smo se najprije afirmirati na domaćem tržištu, ono nam je prioritet, i tek kad ga podmirimo, možemo se okrenuti i izvozu – kaže perspektivni istarski vinar Robi Bertoša, kojemu u radu pomažu roditelji.

Na istarskim brežuljcima na 350 metara nadmorske visine u šest vinograda prostrtih na sedam hektara zemlje uspijevaju malvazija, sivi pinot i teran, od kojih se u obiteljskoj vinariji proizvodi pet limitiranih vina: rose pjenušac, od bijelih vina tu su svježa i odležana malvazija te pinot sivi, a od crnih teran. Na  ospodarstvu je kušaonica u kojoj se mogu degustirati vina sljubljena s lokalnim namirnicama, poput istarskog pršuta i sira, a vlasnik će posjetitelje rado provesti i kroz podrum i kroz vinograde.

Komentara 2

BE
Beyonder
10:23 30.08.2023.

Koliko vina godišnje proizvodiš??? Pa, onako 20000 litara. A koliko bereš?? cca 500 kg!!!

DU
Deleted user
02:45 31.08.2023.

Blago njemu, moze da se napije svaki dan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije