Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Prvi su u Hrvatskoj dobili vrijednu nagradu: On je glavni radnik, a ona oštra uprava



Gornji Kućan: OPG Pocedulić bavi se uzgojem heljde i preradom u razne vrste proizvoda
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/46
28.08.2023.
u 09:24

U kućanskom kraju heljda se uzgajala od davnina, nekoć je bila i platežno sredstvo, no onda su je što druge kulture što odlazak stanovništva sa sela izgurali s polja. Obitelj Pocedulić iz Gornjeg Kućana nedaleko od Varaždina bila je uporna u tome da je vrati onamo kamo pripada, i na njive i na tanjure sumještana.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu registriranom prije 20-ak godina paralelno s ratarstvom jedno su desetljeće eksperimentirali, istraživali, proučavali... te naposljetku registrirali "Varaždinsku heljdu", čiji su jedini certificirani proizvođači. Doradu jedine hrvatske autohtone sorte heljde registrirali su 2021., a na sortnu listu upisana je ove godine. Na svome su zelenom gospodarstvu, na kojem se za rad umjesto električne koristi Sunčeva energija, u čast ovoj pseudožitarici otvorili vrata Kuće Varaždinske heljde, gdje se mogu isprobati jela od heljde i kupiti svi bezglutenski proizvodi OPG-a.

Multipraktik proizvod

Uz kašu i integralno brašno proizvodimo i mlince, tjesteninu, pahuljice, kiflice i krekere. Ponosni smo što su naše prehrambene proizvode u svoje kuhinje uvrstile osnovne škole diljem Hrvatske pa naši mali sugrađani imaju priliku rasti uz ukusna domaća jela, govore supružnici Tamara Šabić i Dario Pocedulić.

VIDEO Prvi su u Hrvatskoj dobili vrijednu nagradu: On je glavni radnik, a ona oštra uprava

Krekeri od heljde Pocedulićevih prije nekoliko su godina proglašeni najinovativnijim prehrambenim proizvodom, bili su i šampioni Sajma zimnice, no supružnike je zanimalo kako ovaj "multipraktik" proizvod kotira izvan granica Hrvatske pa su poslali uzorke u Belgiju. I dobili priznanje "Superior taste award**". Prvi su hrvatski OPG koji ga je dobio, a s obzirom na to da su Pocedulići i proizvođači sirovine i njezini registrirani dorađivači, ono je potvrda izvrsnosti cjelokupnog proizvodnog procesa, od polja do stola. Ocjenjivači su nositelji Michelinovih zvjezdica te "Gault & Millau" procjenitelji i kritičari kulinarstva svjetske razine.

Kreativni Pocedulići u pripremi imaju lansiranje "Varaždinske sarme", zbog koje će se u jedinstven okus udružiti oni kao proizvođači heljde, koja će zamijeniti uvoznu rižu, s OPG-om Jurica Cafuk, proizvođačem Varaždinskog zelja, te OPG-om Vrček, proizvođačima svinjetine.

Osim prehrambenih proizvode oni i "Heljdine ljuskače" – jastučnice raznih oblika punjene heljdinim ljuskama, koje su i u njihovu sekcijskom nadmadracu, čije je dijelove moguće rotirati ili zamijeniti. Od ove školske godine bit će mentori učenicima srednje poljoprivredne škole Arboretum Opeka, koji će k njima dolaziti na praksu, a sudjelovali su i u ERASMUS+ projektu tijekom kojeg su s autohtonom heljdom upoznali učenike iz Belgije.

VEZANI ČLANCI

Rad u poljoprivredi nama Pocedulićima je način života jer se on prenosio s koljena na koljeno. Dario je glavni radnik – kaže Tamara. – A ona je glavna i oštra uprava, organizatorica, administracija i marketing – dodaje Dario, čija je majka Vlasta glavna poveznica radnika i uprave.

Najvažnija karika

Tamarin i Dariov sin Janko "budući je diktator smjera proizvodnje". Zahvaljujući njemu, ove je godine u prodaji i domaći pekmez od šljiva. Tamarina majka Ankica svoje dugogodišnje znanje i iskustvo rada u tekstilnoj industriji dijeli pri izradi jastučnica punjenih heljdinim ljuskama, dok je njezin suprug Davorin Šabić "glavni filozof i kritičar" koji usmjerava misli u pozitivnom smjeru. Najvažnija karika je Vladimir Pocedulić, bez kojega ne bi ni bilo OPG-a u ovakvom obliku, jer on je glavni prenositelj znanja rukovanja cjelokupnom mehanizacijom čije je iskustvo neophodno za kvalitetnu sjetvu, uzgoj i žetvu.

OPG Dario Pocedulić, Gornji Kućan

Godišnje proizvedu oko dvije tone bezglutenskih proizvoda. Osim sedam hektara sjemenske i četrdesetak merkantilne heljde, obrađuju još 70-ak hektara na kojima su kukuruz, uljana repica, miješane povrtne kulture, mak, suncokret, proso, ječam, tikve... Gospodarstvo su dijelom izgradili uz pomoć mjera iz EU fondova, poput kušaonice Kuća Varaždinske heljde, u kojoj će za nekoliko dana organizirati predstavljanje heljdinih ljuskača urešenih ilustracijom zaštićenih jela Varaždinske županije koju je napravio mladi umjetnik Dominik Višnjić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije