Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme curi

Banke će otpisati dio dugova Dalekovoda i uzeti mu nekretnine?

dalekovod
Daniel Kasap/Pixsell
05.12.2012.
u 11:35

Postupak je pokrenut da bi se zadovoljio zakon, a u kompaniji se nadaju da će se izbjeći dug postupak koji bi ugrozio poslovanje.

Fina je predala zahtjev za predstečajnu nagodbu Dalekovoda. Tu je vijest tvrtka objavila i na stranicama Zagrebačke burze, a iz dokumenata koje je objavila Fina vidi se da će se postupkom pokušati podmiriti 1,56 milijardi kuna potraživanja vjerovnika te velike kompanije.

– Predali smo zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe. To ne znači da će se postupak i pokrenuti, nego se nadamo da ćemo s vjerovnicima postići dobrovoljnu nagodbu o podmirenju dugova – poručili su iz Dalekovoda.

Doznajemo da je u ponedjeljak održan sastanak uprave i banaka koje su veliki vjerovnici kompanije i da je postignut okvirni dogovor. Prema informacijama iz kompanije, postupak je pokrenut kako bi se zadovoljila zakonska forma, a nadaju se da će se izbjeći dugotrajni postupak koji bi ugrozio poslovanje kompanije. Državi je Dalekovod dužan manji iznos, desetke milijuna kuna, a te je dugove tvrtka koja ima prihode veće od milijardu kuna mogla podmiriti da joj nije bio blokiran račun. Banke, s druge strane, imaju potraživanja znatno veća od temeljnog kapitala koji iznosi samo 283 milijuna kuna, pa se pretpostavlja da će morati pristati na velike otpise dugova, a špekulira se i da bi najveće banke mogle tražiti nekretnine poput Sky Officea kao sredstvo podmirenja dugova.

Dalekovod je tvrtka koja ima budućnost, komentirao je jedan od dioničara u kompaniji, ali kao i predsjednik uprave Matjaž Gorjup, koji je u Večernjem listu apelirao na vjerovnike da se brzo dogovore. Uvjeren je da bi dugotrajan proces značio kraj tvrtke i otkazivanje poslovnih ugovora u inozemstvu. Račun Dalekovoda u blokadi je 38 dana, a prošlog tjedna odblokirani su računi Dalekovod Proizvodnje. Prema normativnom okviru, vjerovnici i Dalekovod imaju 40 dana za dobrovoljnu nagodbu, a nakon toga počinje postupak koji moderira nagodbeno vijeće, koje je imenovalo Ministarstvo financija.

>>Deblokiran samo račun Dalekovod proizvodnje

Ključne riječi

Komentara 8

SV
svitilnik
12:39 05.12.2012.

ubojstvo Dalekovoda je nož u leđa hrvatskoj državi. Tvrtke s takvim potencijalom a ima ih još , s velikim izvoznim potencijalom od kojeg i žive neovisne države , koje rade za razliku od onih koji preprodaju i trguju treba čuvati kao kap vode na dlanu. Svima onima koji bi je htjeli zatuči i uništiti treba poručiti ovdje niste dobrodošli

PR
prepri43
12:41 05.12.2012.

Naki žaluju za domaćim bankama?! Što bi se dogodilo da su bili kreditori državne banke.Sve moguće dubioze proizašle iz neodgovornog poslovanja pale bi na leđa poreznih obveznika. Ovako tuđe banke koje su ušle u rizik poslovanja s dalekovodom snose samee posljedice svojih poslovnih odluka.Šteta da se još jedna Hrvatska tvrtka nalazi u teškoćama u poslovanju. Država bi mogla razmisliti o otpisu dugova koje ta firma ima do nje. To rade i druge države u Europi. Šteta bi bila da jedna takva građevina ide na bubanj i da je ispod cijene kupe strani predatori!

FL
fliegenderstern
12:38 05.12.2012.

Šta je tu loše?? Pa nismo u komunizmu,ja bi da se sve privatizira, pa da vidiš kako ćemo svi lijepo radit. Ali ne,socijalizam je još u glavama Hrvata..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije