Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVA ŠVICARCA

Banci nisam ‘prolazio’ za kredit u €, sad sam dobar kad uzimaju sve

vilim kralj
Slavko Midžor/Pixsell
11.08.2011.
u 14:00

Sa 1370 kuna 2007. godine rata za stambeni kredit popela se na 2200 kuna, a plaća, koja iznosi 4500 kuna, kasni mu dva mjeseca

Kad sam podizao kredit, u banci su mi rekli da nisam “prošao” za euro, kako sam planirao, već samo za švicarac. Kako sad mogu “prolaziti” kad mi je rata dvostruko veća i iznosi gotovo polovicu moje plaće? – ogorčeno se pita Vilim Kralj iz Svete Nedelje, kojemu je rata stambenog kredita, podignutog u ožujku 2007. na 25 godina, s početnih 1370 kuna skočila na čak 2200 kuna. Uz ratu, dužan je plaćati i policu životnog osiguranja koju je, na zahtjev banke, morao otvoriti da bi dobio kredit.

Prvi mu je anuitet, dodaje, bio 315 CHF, no vrlo brzim podizanjem kamata narastao je na 326 CHF, a iznos, dakako, povećava i neprestani rast tečaja švicarskog franka.

– Dosad se nekako guralo, no stvarno ne znam više kako. Plaća mi je 4500 kuna, no tek prije dva tjedna dobio sam plaću za svibanj. Banka s druge strane stalno šalje opomene, koje naravno naplaćuje, i još računa zatezne kamate. Kome da ja zaračunam kamate zato što plaća kasni? – pita se čovjek koji je stambeni kredit podigao kako bi si riješio životno pitanje. Sada strahuje da više neće moći plaćati te da će ostati bez nekretnine, na ulici i dužan!

– Svi smo mi uzeli kredit na rizik i računali da će doći do određenog povećanja rate. Svjestan si da uzimaš nešto na 25 godina, ali ovo je stvarno pretjerano. Nadam se da će već netko reagirati i zaustaviti propast građana dužnih u švicarcima. Zašto kao obični građanin ne mogu normalno živjeti?! – zaključuje V. Kralj.

Komentara 48

mučki_đubrivoje
16:22 11.08.2011.

šta se on žali, ja znam tipa koji ima istu ratu a zarađuje 3 soma pa se nikad ne žali

OB
-obrisani-
14:09 11.08.2011.

srecno ti bilo hteo si Hrvatsku . Sad je imas ne buni se nego uzivaj u svojoj lijepoj.

Avatar NielsenKnockoutsVVS
NielsenKnockoutsVVS
20:32 11.08.2011.

Kralj vilim iz svete nedelje: jako sam ljut na banke jer im pre nisam bio dobar i tako su mi bezobrazno povisili ratu sa 1370 na 2200 kuna usprkos mojem plemenitom imenu! upravo ne neverovatna danasnja drskost tih banaka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije