Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bijela kuća produžila sankcije za zapadni Balkan, Dodik i dalje na "crnoj listi"

Američka "crna lista" za zapadni Balkan uvedena 2001. bila je mjera kojom se željelo utjecati prije svega na smirivanje stanja u Makedoniji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.
22. lipnja 2017. u 15:54 5 komentara 1737 prikaza
Milorad Dodik
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Bijela kuća objavila je kako je predsjednik Donald Trump produžio važenje sankcija za osobe i organizacije s područja zapadnog Balkana koje se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i interesima Sjedinjenih Država, uključujući one koji opstruiraju provedbu Daytonskog sporazuma.

Dodik i njegova supruga Snježana REPUBLIKA SRPSKA Milorad Dodik ne može na inauguraciju Trumpa, ali ide njegova supruga

U priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Bijele Kuće stoji kako su od 21. lipnja Trumpovom izvršnom odlukom za još godinu dana produžene sankcije koje su prvi puta uvedene još prije šesnaest godina uredbom što ju je potpisao tadašnji predsjednik George W. Bush a obnavljana je i u mandatu Baracka Obame.

Američka "crna lista" za zapadni Balkan uvedena 2001. bila je mjera kojom se željelo utjecati prije svega na smirivanje stanja u Makedoniji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

"Postupci osoba koje su prijetnja miru i međunarodnom naporima za stabiliiziranje stanja na zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukcijsko djelovanje i dalje prdstavljaju ozbiljnu i opasnu prijetnju naconalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD", stoji u priopćenju Bijele kuće. 

Prenoseći ovu vijest mdijii u BiH ističu kako je među osobama koje su i dalje pod američkim sankcijama uglavnom poznata imena s tim da je popisu od početka ove godine pridruženo i ime Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Dodik je pod sankcije dospio na isteku Obamina mandata i pri tom se nadao kako će mu ih Trumpova administracija odmah ukinuti no ta očekivanje pokazala su se neutemeljenima.

Dodikovo ime pridružilo se popisu na kojem su osuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, Karadžićeve kćeri Sonje te još niza osoba osumnjičenih da su u prošlosti pomagali optuženicima u bijegu.

Na "crnoj listi" dostupnoj na stranicama Ureda za nadzor nad inozemnim sredstvima (OFAC) američkog ministarstva financija su i dalje imena ratnog ministra unutarnjih poslova BiH Bakira Alispahića, Senada Šahimpašića, poduzetnika bliskog obitelji Izetbegović te aktualni predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić.

Među onima koje američke vlasti i dalje smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti je i umirovljeni general Hrvatske vojske Ljubo Ćesić-Rojs.

26.03.2016., Beograd, Srbija - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je primopredaji deset borbenih vozila policije i camca specijalne namjene Ministarstvu unutrasnjih poslova. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.  Photo: Srdjan Il VOJNIKE POZVAO NA NEPOSLUH Milorad Dodik oružane snage BiH proglasio neprijateljem milorad dodik Prekršeni zakon i ustav Tužiteljstvo BiH provodi istragu o referendumu: Milorad Dodik dobio poziv za saslušanje Donald Trump zbog ukrajine Sjedinjene Države postrožuju sankcije Rusiji
PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje