Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bajić: Nisam Sanaderu poklonio slike niti ikad bio u njegovoj kući!

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne postupa ni po čijim nalozima za kazneni progon pa tako ni za pokretanje kaznenog progona protiv optuženog Ive Sanadera
01. listopada 2012. u 18:32 71 komentara 6 prikaza
'04.01.2012., Zagreb - Glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
Pogledajte galeriju 1/3

Na gostovanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u nedjeljnoj emisiji  HRT-a "Nedjeljom u 2", u kojoj se žestoko obrušio na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, reagirao je danas DORH.

Između ostalog, poručuju kako Mladen Bajić nije ni kao privatna osoba, ni kao dužnosnik državnoodvjetničke organizacije, pa tako ni kao Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske poklonio optuženiku ni jednu jedinu sliku niti je ikada bio u njegovoj kući.

U odnosu na „curenje informacija“ Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK postupaju sukladno pozitivnim zakonskim propisima pa tako predstavnicima sredstava javnog priopćavanja te bilo kojim drugim neovlaštenim osobama nisu davani zapisnici o iskazima osumnjičenika i svjedoka, poručili su.

Reagiranje donosimo u cijelosti:

Tijekom gostovanja u emisiji HTV-a „Nedjeljom u dva“, optuženi Ivo Sanader; protiv kojeg su podignute četiri optužnice i provode se dvije istrage zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti i dr.; izrekao je čitav niz neistinitih tvrdnji kojima se dovodi u pitanje zakonitost rada Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i njegovog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. (1. 10. 2012.)

Neke od izrečenih tvrdnji su DORH i USKOK već ranije demantirali, ali kako su te tvrdnje izrečene u novom kontekstu to je potrebno ponovo upozoriti na njihovu neistinitost.

>>Sanader: U USKOK-u postoji 'soba za rušenje Sanadera'!

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne postupa ni po čijim nalozima za kazneni progon pa tako ni za pokretanje kaznenog progona protiv optuženog Ive Sanadera već isključivo temeljem Ustava i zakona. Sastanak u Banskim dvorima na kojem je, kako tvrdi optuženik dan „politički nalog“ za njegov progon, sazvan je unaprijed u svezi pregovora oko Poglavlja 23 i 24, a o čemu smo i ranije upoznali javnost kroz odgovore na novinarska pitanja. Napominjemo, Državno odvjetništvo je znatno prije održanog sastanka provodilo izvide a potom je još 2009. godine naložilo policiji provođenje daljnjih izvida, u odnosu na sumnje da su počinjena kaznena djela koja su danas predmetom inkriminacije protiv optuženog.

Nadalje, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske nije ni od koga tražio mandat ili njegovo produženje, pa tako ni od optuženog nije „dva puta molio za produženje mandata“. Istine radi, to objektivno nije bilo moguće jer je u vrijeme dok je optuženik obavljao dužnost Predsjednika Vlade samo jednom je Hrvatski sabor raspravljao i odlučio o davanju novog mandata Glavnom državnom odvjetniku. Isto to su učinili predsjednici Vlade ranije Ivica Račan i kasnije Jadranka Kosor.

Isto tako, Mladen Bajić nije ni kao privatna osoba, ni kao dužnosnik državnoodvjetničke organizacije, pa tako ni kao Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, poklonio optuženiku ni jednu jedinu sliku niti je ikada bio u njegovoj kući o čemu smo već ranije odgovorili na novinarske upite.

>>V. Gredelj: Sanader bi u S. Koreji i Jugoslaviji dobio metak u čelo

U odnosu na „curenje informacija“ Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK postupaju sukladno pozitivnim zakonskim propisima pa tako predstavnicima sredstava javnog priopćavanja te bilo kojim drugim neovlaštenim osobama nisu davani zapisnici o iskazima osumnjičenika i svjedoka. Objavljivanje sadržaja zapisnika šteti probicima kaznenog postupka i znatno otežava državnom odvjetniku vođenje istrage. U ostalom državni odvjetnik u slučaju kada za to postoji interes javnosti ili drugi opravdani razlozi ima zakonske ovlasti temeljem čl. 231. st. 3. Zakona o kaznenom postupku i čl. 30. st. 2. Zakona o USKOK-u odlučiti da određena dokazna radnja ili dio dokazne radnje nisu tajne. U odnosu na konkretnu kaznenu prijavu i navode, upućujemo na priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 27. rujna 2012.

Na kraju, napominjemo, kako je člankom 2. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Neosporno je da je istupanje optuženog u suprotnosti s navedenom odredbom Zakona, ali Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će bez obzira na sve pritiske obavljati svoje temeljno pravo i glavnu dužnost, a to je progon počinitelja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, nastojeći time pridonositi izgradnji neovisnosti pravosuđa i zakonitom ostvarivanju svoje ustavne uloge. Ocjenu o kaznenoj odgovornosti optuženika će dati sud kao jedino mjesto gdje se raspravlja i odlučuje o svim činjenicama i dokazima.

Josipović: Nije bilo pritisaka na pravos

Josipović: Nije bilo pritisaka na pravosuđe, presuda će biti zakonita

- Iskreno govoreći, ne vjerujem da će emisija utjecati na one koji budu donosili odluku. Suci su profesionalci i s ovakvim mogućim utjecajem se moraju moći nositi. Mislim da će presuda biti zakonita i pravedna, kazao je predsjednik Ivo Josipović gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Iako isprva nije želio komentirati je li u Sanaderovu gostovanju kod A. Stankovića bilo elemenata kaznenog djela pritiska na pravosuđe, jer bi se i to moglo shvatiti kao pritisak na pravosuđe, kazao je da osobno ne vidi elemenata tog kaznenog djela, no da smatra da je emisija imala niz ozbiljnih moralnih, političkih i etičkih prijepora. (ašr/VLM)

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • dkatica2:

    kamere su te zabilježile

  • Kora:

    Prestrašno! Slijedeća niska tekstova ide protiv Aleksandra Stankovića, zar ne? S obrazloženjem da mi građeni ne smijemo biti informirani o Sanaderovom pogledu na stvari.

  • mirluk:

    Poslije ******* Sanadera ovaj Bajic je najkorumpiranija osoba u Hr. Zna se da u ladicama cuva stotine krivicnih prijava od tajkuna koji su opljackali Hrvatsku i cije interese stiti.