Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TAKO JE TO U BRAKU'

Neva Tolle: Time je poručila ženama da šute i ne prijavljuju nasilnike

neva tolle
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
11.01.2018.
u 21:15

Izjava Mare Tomašević ne utječe na daljnji tijek postupka, a hoće li biti optužnice, znat će se do kraja mjeseca, kazali su na sudu

Autonomna ženska kuća Zagreb ocijenila je skandaloznom i neprihvatljivom izjavu ministrice za demografiju i obitelj Nade Murganić, koja je na upit o povlačenju optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv njezina supruga Alojza Tomaševića, rekla da su “trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa”.

Povlače tužbe iz straha

– To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge - kazala je Murganić. Predsjednica udruge Neva Tolle drži kako je takvom izjavom ministrica poručila ženama, žrtvama partnerskog nasilja, da šute i ne prijavljuju nasilje, što je pogubno i loše jer dovodi do povećanog broja nasilja, ponekad i do femicida. Prema njezinim riječima, ministrica je zaboravila da nasilje protiv žena već dugo u našoj zemlji nije privatni problem žene koja živi u nasilnoj vezi.

– Taj problem nije moguće riješiti unutar obitelji, jer žena žrtva sa nasilnikom ne može pregovarati, dogovarati se niti riješiti problem, zato što nisu u ravnopravnoj poziciji. On je nasilan i ona ga se boji, a njezini pokušaji da razgovaraju završavaju novim batinama – kazala je Tolle. Komentirajući postupak Mare Tomašević, Tolle je istaknula kako iskustva zna da žene koje žive u nasilnim vezama najčešće povlače tužbe u trenucima kada je njihov osobni strah za život najintenzivniji. Ona je podržala reakciju Općinskog suda u Požegi, koji će slučaj nastaviti goniti po službenoj dužnosti.

– Danas možda ne bih ni prijavila nasilje. Ništa se ne pokreće. Prolazim kroz teške trenutke, leđa su mi okrenula čak i moja djeca i nisam više sigurna jesam li dobro postupila – kazala je prije mjesec i pol dana Mara Tomašević. U svjetlu te izjave može se promatrati i njezino (ne)očekivano povlačenje optužbi protiv župana. Naime, upravo na dan kada se mislilo kako će Tomašević podnijeti ostavku na mjestu župana, došlo je do velikog obrata. Na požeškom Općinskom sudu rekli su kako će do kraja ovog mjeseca biti poznato hoće li Optužno vijeće potvrditi DORH-ovu optužnicu, no ostaje pitanje li Mara Tomašević bila izložena pritisku.

Muka trajala godinama

Njezin potez mnoge je iznenadio, utoliko više što je nedavno potvrdila kako je podnijela službeni zahtjev za rastavu braka. Kada je odlučila prijaviti svog supruga za nasilje, kazala je kako to nije bilo prvi put da trpi te priznala kako je muka trajala godinama. Bez obzira na sve, Tomašević je jednoglasnom odlukom Visokog suda časti HDZ-a izbačen iz stranke. U HDZ-u ne planiraju povući njegovo izbacivanje i to zato jer se on oglušio o odluke predsjedništva da sam podnese ostavku na funkciju župana. Najmoćniji požeški HDZ-ovac Franjo Lucić demantirao je informaciju da ga je premijer Andrej Plenković tražio da utječe na Tomaševića.

– Nisu me zvali ni Plenković ni Šeks, to što piše po portalima su budalaštine. On će napraviti onako kako je najbolje za njega – rekao je Lucić. Nakon Predsjedništva SDP-a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina je kazao da ministrica obitelji i socijalne skrbi Nada Murganić treba podnijeti ostavku zbog izjave o slučaju obitelji Tomašević. Komadina je također rekao da će SDP tražiti opoziv ministrice Murganić čim se za to steknu uvjeti.

neva tolle
1/14

Komentara 36

MI
misho32
18:09 11.01.2018.

gdje su bile i zašto se nisu oglasile kada je SDP-ov ministar Laovac izmlatio ženu .Žena ga je i prijavila i žalila se i tim ženskim udrugama , a ništa nije protiv njega poduzeto .koji su vam to kriteriji i koja vjerodostojnost,

TA
tapiro1
18:01 11.01.2018.

Skandalozni ste vi licemjeri iz partijskih udruga. Pokušali ste ovaj slučaj iskoristiti kao i partijski mediji za dnevno političke svrhe, a sad ste razočarani ovakvim razvojem situacije, i o kakvom vi strahu gospođe Mare pričate? Gospođa je bila pričljiva zaa medije, uz sebe je imala vas udrugu ženska mreža, medije, dorh i velika većina HDZ-ovaca je bila uz nju i osuđivala Tomaševića. Izbacili su Tomaševića iz stranke, politički eutanizirali. Suprug joj je konstantno pod povećalom javnosti, tip nikoga nije mogao ugroziti jer je izgubio svu moć. Gospođa je samo danas na sudu trebala završiti posao, ali očito je i sama svjesna da je pretjerala u optužbama na račun supruga, možda joj je proradila savjst i shvatila da je njezin slučaj politički iskorišten od ovakvih kao vi.

Avatar niwrad
niwrad
17:56 11.01.2018.

Nasiljem nad ženama kao i bilo kojim oblicima nasilja bave se policija, pravosuđe, tužilaštvo i druge instance sa represivnim ovlastima. A svi oni koji prosipaju fraze tipa "radi se o rasprostranjenom društvenom problemu", samo iznose opravdanja za vlastito parazitiranje na teškim sudbinama žena kako bi stekli medijsku pažnju, uljebili svoje guzice i primali novac ne radeći ništa. Takvom taktikom su se u Sabor uhljebili Pernar i Sinčić, s tim da su oni medijsku pažnju dobili, parazitiranjem na teškim sudbinama ljudi koji ne mogu vraćati kredite. Tako je tim ljudima sad gore, a ovim parazitima super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije