Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vožnja autocestama HAC-a i ARZ-a skuplja 10 posto

Više cijene cestarine ljeti dio su dogovora Hrvatske sa Svjetskom bankom oko restrukturiranja cestarskog sektora
28. lipnja 2017. u 07:10 16 komentara 8451 prikaza
Autocestama će se skuplje voziti do 30. rujna
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U subotu 1. srpnja na snagu stupaju skuplje, ljetne tarife cestarine za motocikle i osobne automobile na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb. Cestarine će do 30. rujna biti 10% skuplje u odnosu na zimske tarife. Od subote će vožnja autocestom osobnim vozilom, primjerice, od Zagreba do Splita umjesto 181 kunu koštati 199 kuna. Ljetna tarifa cestarine na relaciji Zagreb – Rijeka iznosit će 77 kuna, sedam više u odnosu na zimsku tarifu. Vožnja ljeti od Zagreba do Osijeka bit će 12 kuna skuplja i iznosit će 134 kune.

Josip Bohutinski Po novim autocestama vozimo se u starim automobilima

No cestarina na nekim dionicama autocesta HAC-a i ARZ-a i nakon stupanja na snagu ljetne tarife ostat će iste, a na nekima će biti povećana i više od 10% zbog metodologije izračuna cestarine. A prema toj metodologiji, cijena cestarine izračunava se i naplaćuje prema udaljenosti između dvije točke naplate, skupini vozila te jediničnoj cijeni po kilometru. Izračun cestarine za dionicu s više međudionica (primjerice Zagreb – Kutina uključuje četiri međudionice) računa se tako da se za svaku pojedinu dionicu izračuna iznos cestarine, a cijena kompletne dionice zbroj je cijena među dionicama. Konačni iznos cestarine obračunava se u kunama, bez lipa, odnosno zaokružuje se na iznos u kunama. Cijena cestarine po kilometru je 0,483 kune pa tako na primjeru dionice od Zagreb – istok do Ivanić Grada (24,655 kilometara) zimska tarifa iznosi za osobna vozila 11,908 kuna, a taj se iznos zaokružuje na 12 kuna. S 10% poskupljenja cestarina na toj relaciji iznosi 13 kuna. Na dionici od Ivanić Grada do Križa zimska tarifa iznosi 4,588 kuna, a to se zaokružuje na pet kuna. S 10% poskupljenja cestarina na toj dionici iznosi 5,038 kuna, a to se zaokružuje na pet kuna pa je tako na toj dionici ista tarifa i ljeti i zimi. No na dionici od Križa do Popovače ljetne cijene cestarine bit će 10 posto više. Na toj dionici zimi cestarina za osobna vozila iznosi šest kuna, što je zaokruženi iznos od 6,459 kune. S 10 posto povećanja iznos se penje na 7,099 kuna, što se zaokružuje na sedam kuna.

Ljetne tarife na autocestama HAC-a i ARZ-a dogovoreno su u sklopu sporazuma Hrvatske i Svjetske banke oko restrukturiranja cestarskog sektora. Dio tog sporazuma bilo je i ujednačavanje cestarine HAC-a i ARZ-a kojim su prije nekoliko mjeseci povećane cijene cestarina pod HAC-ovim upravljanjem pet posto. Tako je na autocestama HAC-a ovo drugo poskupljenje u ovoj godini pa će ovo ljeto vozači u odnosu na prošlo plaćati 15 posto skuplju cestarinu. Popusti za ENC se pak ne mijenjaju pa vozači mogu, koristeći se elektroničkom naplatom cestarine, uštedjeti oko 20 posto po vožnji.

Ljetne tarife cestarine već je prije uveo koncesionar na Istarskom ipsilonu Bina Istra, i to za sve kategorije vozila. Vožnja je ljeti skuplja 10 posto u odnosu ne ostatak godine, a ljetna tarifa je ondje na snazi od 1. lipnja do 30 rujna.

Fondovi Europske unije Hrvatskoj dosad više od milijardu eura za velike infrastrukturne projekte autocesta Pad ulaganja Ove godine nijedan novi kilometar autocesta autocesta Prometni paket Komisija predlaže novi sustav naplate cestarina, koji ukida vinjete
Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
  • Deleted user:

    30 Euro zg Split. Vise kosta AC nego gorivo. Za te novce se Austrijanci i stranci voze cijeli mjesec. Cak i slovenska skupa vinjeta gubi na skupoći, kad se vidi ova tarifa u Hrvata.

  • tarzan:

    Najskuplje autoceste u Europi

  • Rad:

    A kad će se pozabaviti s 40-50% previše zaposlenih u tim firmama, narodski rečeno uhljebljenih? Taj postotak je inače prema njihovoj procjeni, iz tih firmi. Odite npr u njihovu poslovnicu u Zadru pa ćete vidjeti nerad, a pola ljudi je ... prikaži još! vani na makijatu. Split isto tako, Osijek... Usput, da se mene pita ja sam za vinjetu, makar imam nekoliko vozila.