Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristupanje eu

Austrijski ulagači žele RH u EU i traže da se otvori stranom kapitalu

Gordan Bakota
Snježana Herek
09.10.2012.
u 15:02

U Austrijskoj obrtničkoj udruzi u Beču održan je promotivni skup o 28. članici EU

BEČ – „Hrvatska – 28. članica Europske unije“ naziv je promotivnog skupa o Hrvatskoj održanog u ponedjeljak navečer u Austrijskoj obrtničkoj udruzi u Beču, a u središtu razgovora bio je skorašnji ulazak naše zemlje u EU te članstvo kao dodatno produbljivanje bilateralne suradnje, posebice gospodarske, između Hrvatske i Austrije.

– Ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine bit će dodatni poticaj za nove ulagače i snažno će poticati daljnje procese ujedinjenja u Europi – rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota na bečkom skupu, koji su, uz optimistične, obilježili i pesimistični tonovi.

Zahvalivši Austriji na „veličanstvenoj“ potpori koju je pružala i pruža RH od 1991. godine do danas, naglasio je da su ove dvije zemlje povezane mnogim povijesno-kulturnim, političkim i gospodarskim sponama te iskrenim prijateljstvom. Dodao je kako su brojni Hrvati i Hrvatice koji žive i rade u Austriji te gradišćanski Hrvati „važan most povezivanja dviju zemalja“.

– Austrija je i najveći strani ulagač u Hrvatskoj što je također potvrda povjerenja u budućnost naše zemlje – ustvrdio je Bakota napomenuvši da je optimist kad je riječ o europskoj budućnosti RH koja će kao poveznica europskog jugoistoka sa središnjom Europom te Podunavlja s Mediteranom svojim geostrateškim položajem u EU igrati važnu ulogu.

– Hrvatska će do sredine 2013. ispuniti preostale obveze i biti spremna za suradnju i velike poslovne pothvate s europskim partnerima – ustvrdio je veleposlanik Bakota.

Regionalni menadžer za jugoistočnu Europu u Austrijskoj gospodarskoj komori Günther Sucher govorio je o perspektivama Hrvatske kao 28. članice EU i austrijskim interesima u RH. Između ostalog, iznio je i niz gospodarsko-političkih i administrativnih prepreka zbog kojih su austrijski ulagači frustrirani.

– Austrijski ulagači žele Hrvatsku u EU – ustvrdio je Sucher. Napomenuo je da se Hrvatska, barem što se tiče informacija s terena, unatoč recesiji, visokoj zaduženosti i stopi nezaposlenosti od gotovo 18 posto još uvijek nije dovoljno otvorila stranom kapitalu. Spomenuo je i sve rašireniji pesimizam investicijskom klimom u RH, ali i makroekonomskim pokazateljima zbog kojih neki austrijski investitori ne žele ulagati u hrvatsko gospodarstvo dok se stanje ne promijeni.

Ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Austriji Silvio Kus rekao je da je nova hrvatska Vlada upravo radi na Zakonu o poticanju stranih investicija kako bi otklonila sve zapreke s kojima se investitori susreću u Hrvatskoj. Najavio je osnivanje hrvatske Agencije za investicije i tržišno nadmetanje kod koje će investitori iz prve ruke moći dobiti sve potrebne informacije.

Vezano uz neke pesimistične tonove iznesene na bečkom skupu, Kus je istaknuo da je trenutačno više od 750 austrijskih poduzeća na razne načine zastupljeno na hrvatskom tržištu i da Austrija s udjelom od gotovo 25 posto u ukupnim inozemnim izravnim ulaganjima u posljednjih 18 godina ima status najznačajnije zemlje ulagača u RH.

Predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji Miljenko Ivančok rekao je kako je cilj ove udruge da u interesu poslovnog povezivanja potiče i organizira poslovne susrete te umrežuje hrvatske poduzetnike, posebice male i srednje, s inozemnim partnerima.

Primjedbe iz publike uglavnom su se odnosile na administrativne probleme kao zapreke austrijskim ulaganjima u Hrvatsku te prijelazni rok u kojem hrvatska radna snaga, nakon ulaska RH u EU, neće imati pristup austrijskom tržištu radne snage.

Komentara 7

DU
Deleted user
15:11 09.10.2012.

Svaka čast Austriji i njenom stanovništvu na pomoći pri osamostaljenju i humanitarnoj podršci (Nachbar in Not), ali mi se gornja kritika ne čini previše utemeljena kad se zna da je jedno vrijeme, barem prema službenoj bilanci, Austrija više izvozila u RH nego u Kinu. Pa taj podatak sve govori... A da se ne priča o tome da nema što nema austrijskog u Hrvatskoj, od maloprodaje, banaka, osiguranja, telekomunikacija itd. I što opet govori samo za sebe - gdje su ušli, sagradili su još dodatnih kapaciteta i u ZG i ostalim gradovima pa ne znam neku državu koja je više gospodarski profitirala od nezavisne Hrvatske nego relativno malena Austrija, koju na sjeveru koči jaki njem. i skandinavski kapital, a na Zapadu jaka frankofona barijera i dakako njihovi krupni kapitalisti.

Avatar bok
bok
15:18 09.10.2012.

...jedno od rjesenj az agospodarski procvah Hrvatske je "antibirokratska revolucija"....! A sto se tice Austrijanaca:Pa do prije nekoliko godina svakim vikendom kolone Hrrvata su isli u kupvinu u Graz.... Sa bar toga vise nema i zarada+pdv ostaju u Hrvatsoj...

SP
spartak
18:15 09.10.2012.

Ajde Hrvati, uđite već jednom u EU da vas opelješimo do kože, ovo malo što još imate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije