Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
493 MIL. € GUBITKA

Austrijska Raiffeisen banka odlazi iz Poljske i Slovenije

Raiffaisen banka
Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL
10.02.2015.
u 13:15

- Cilj nam je jačanje vlastitog kapitala, rekao je predsjednik Upravnog odbora RBI-a Karl Sevelda na predstavljanju nove strategije. Istakao je kako bi početak rasprodaje banki-kćerki trebao osloboditi 1,9 milijardi kapitala

Nakon u utorak prijepodne u Beču obznanjenog izvješća za 2014. godinu, i gubitka od čak gotovo pola milijarde eura (493 milijuna eura), Upravni odbor austrijske Raiffeisen banke International (RBI) predstavio je novu poslovnu strategiju „smanjenja“ rizičnog poslovanja ove banke.

Prva od najavljenih mjera je prodaja banki-kćeri u Poljskoj i Sloveniji, te prodaja Zuno banke i Polbanke. - Cilj nam je jačanje vlastitog kapitala, rekao je predsjednik Upravnog odbora RBI-a Karl Sevelda na predstavljanju nove strategije. Istakao je kako bi početak rasprodaje banki-kćerki trebao osloboditi 1,9 milijardi kapitala. Napomenuo je kako banka na čijem je čelu na taj način želi poboljšati stanje svoga kapitala i riješiti se bankarskih jedinica ili bankarskih poslovanja koje vezuju previše kapitala. Ustvrdio je kako za kupnju Onlinedirektbank u Češkoj i Slovačkoj ima već 20-tak zainteresiranih.

Austrijski mediji tvrde kako se RBI, s ciljem smanjenja rizičnih plasmana, namjerava u potpunosti povući s tržišta u regiji. Kao razlozi lanjskog ogromnog gubitka ove još donedavno dobro stojeće austrijske banke, navode se kriza u Rusiji, pad vrijednosti rublja, koji je snizio stopu adekvatnosti njenog kapitala, kriza u Ukrajini i bankovni porez u Mađarskoj. RBI je također najavila da će njeno poslovanje u Aziji do kraja 2017. godine, a u SAD-u već do kraja 2016. godine biti znatno umanjeno ili potpuno obustavljeno. U Rusiji je planirano smanjenje opsega poslovanja, odnosno rizika za 20 posto do 2017. godine, a u Ukrajini za 30 posto. Austrijski mediji napominju kako je RBI, „moćan igrač“ na austrijskoj i istočnoeuropskoj bankovnoj sceni, te da o njenoj sudbini ovisi i sudbina ukupnog Raiffeisen sektora, a time posredno i sudbina cijele zemlje.

>> RBA u krizi smanjila broj zaposlenih, a ne povećala

Komentara 7

Avatar comparator
comparator
14:50 10.02.2015.

Ups ! Jel ovo mogući scenarij i u Hrvatskoj ? Bojim se da jest jer nakon naglog uzleta investicija u proteklih dvadesetak godina u Hrvatskoj se je tržište poćelo urušavati. Zapravo banke su pokupile kapital s kamatama i sad se redaju gubici. Je li RBA prognozirala slom tržišta i zanima me hoće li to napraviti i kod nas što bi bio pokazatel našeg gospodarstva ?

DU
Deleted user
20:21 10.02.2015.

"Cilj nam je jacanje vlastitog kapitala",pametnom dosta........

DU
Deleted user
20:35 10.02.2015.

ako ne odu iz hrvatske dobrovoljno, tjerat ce je ljudi odavde sa palicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije