Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

AstraZeneca odgovorila EU: Ugovor nije obvezujući, krivi ste i vi jer ste kasno potpisali ugovor

"Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s UK smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme", poručio je izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot
27. siječnja 2021. u 11:56 25 komentara 4598 prikaza
FILE PHOTO: Chief Executive of AstraZeneca Pascal Soriot leaves after appearing at a parliamentary business and enterprise committee hearing at Portcullis House in London
Foto: NEIL HALL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot izjavio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom o isporukama cjepiva nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive. Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

European Commission President Von Der Leyen holds a news conference on vaccine strategy in Brussels BORBA ZA CJEPIVO Rastu tenzije u Europi: Švedska prestala plaćati Pfizeru, iz Latvije prijetnje da će tužiti AstraZenecu

"Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti". 

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da je teško da će Hrvatska na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva.

Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. "Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni". Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva koje naziva "dječjim bolestima."

Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora". Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

FILE PHOTO: European Commission head Ursula von der Leyen arrives for an EU summit in Brussels SMANJENA ISPORUKA CJEPIVA Spor s AstraZenecom: Ugovor o cjepivu otkriva moguće manevre kompanija

Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je. "Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće", rekao je.

"Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje željimo biti."

"Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s UK smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme."

EU je uložio velika sredstva na razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje". Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

 

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar kovačnica321
  kovačnica321:

  Sad me zanima da li će EU ispitati tko je i kako potpisao te Ugovore za cjepiva, da li je neki član ili možda članovi prije potpisivanja išao na ruku pojedinoj firmi i razne druge mogućnosti koje su se realno, ... prikaži još! možda mogle desiti. Čini mi se da su unaprijed i dali novce.

 • chawka:

  "pod stresom reagiraju loše"...e pa lijepo tužiti da se useru i to im najaviti da će tužba biti puštena tek kada isporuče većinu ugovorenog cjepiva

 • xaron:

  EU uhljebi nisu znali napraviti valjan ugovor i sada se opravdavaju pred javnošču. Osim toga, EU birokracija još NIJE odobrila koroštenje AZ vakcine, te nevidim gdje je tu problem.