Naslovnica Vijesti Svijet

Assadov župan: Inu ćemo vratiti u Siriju čim se smiri situacija

Ahmed Munir Bušotine u Palmiri u provinciji su Homs koje sam župan i stoga mogu odgovorno tvrditi da će se Inini radnici svakako vratiti, jer Hrvatska je naš prijatelj
27. kolovoza 2012. u 09:46 19 komentara 2 prikaza
sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list Ahmed Munir, jedan od najbližih suradnika sirijskog predsjednika Bashar al-Assada koji uživa njegovo veliko povjerenje i kojeg je osobno imenovao županom provincije Homs, najvećim žarištem sukoba u Siriji, otkrio je kako je Bashar al-Assad spreman otići ako postigne dogovor s oporbom te je uvjeren kako Hrvatska nije povezana sa sukobima u Siriji i siguran je da će se INA vratiti na bušotine. Između ostalog, naglasio je kako su Hrvatske SIM tomato kartice koje su pronađene pripadale džihadistima iz BIH.

Obama samo blefira

Kako komentirate izjavu potpredsjednika sirijske vlade Kadri Jamila da je moguće pregovarati o odlasku predsjednika Bashara al-Assada s vlasti?

Predsjednik Bashar al-Assad svakako se želi povući u slučaju da narod koji ga je izabrao 2000. to želi. U ovom trenutku može dati ostavku i napustiti zemlju jer bi vladala anarhija. Mi u Siriji pokušavamo naći rješenje za izlazak iz krize. U tom kontekstu razgovaramo o mogućem odlasku Bashar al-Assada, ali kada za to budu stvoreni uvjeti. Pozvali smo oporbu da bace oružje i da sjednemo za zajednički stol kako bismo razgovorom rješavali sve nastale probleme. Formirat ćemo vladu nacionalnog spasa koja će biti prijelazna, a za 6 mjeseci do godinu dana bit će parlamentarni i predsjednički izbori pa neka narod odluči. To je demokracija. Jako dobro znam predsjednika Assada i siguran sam da će prihvati rezultate izbora kakvi god oni bili, ali neće odstupiti pod pritiscima.

Strahujete li od moguće vojne intervencije nakon što je američki predsjednik uputio oštru prijetnju kako će napasti Siriju u slučaju da koristi kemijsko oružje?

Za razliku od njega i njegove vojske, koja je za sada u povijesti ratovanja upotrijebila sve raspoložive arsenale oružja koje imaju pa čak i atomske bombe, Sirija nikada protiv svoga naroda neće upotrijebiti kemijsko naoružanje. Ako se bude koristila njime, rabit će ga protiv vanjskog neprijatelja. Obama jako dobro zna posljedice moguće vojne intervencije. Njima bi zapalio cijeli Bliski istok. Ne vjerujem da on i njegovi saveznici to žele.

Razumiju hrvatski stav

Nedavno su na području Homsa u pobunjeničkom stožeru nađene Hrvatske SIM tomato kartice! Imate li informacije o bilo kakvoj vezi između Hrvatske i pobunjenika?

Hrvatsku smatramo prijateljskom državom. S njima smo imali fer i korektan odnos, stoga im ne zamjeramo zbog stava koji su zauzeli prema nama jer jedino su to i mogli s obzirom na to da ulaze u EU. Uvjeren sam da će Sirija uskoro pobijediti veliku svjetsku zavjeru te će se Inini radnici vratiti na bušotine.

Što se tiče Hrvatske, SIM kartice pronađene su kod terorista koji su stigli iz BIH tijekom okršaja sirijske vojske i oporbenih snaga. Odgovorno mogu tvrditi da za sada nema nikakvih dokaza da je Hrvatska direktno ili indirektno povezana sa sukobima u Siriji, nemamo nikakve potvrde niti informacije da hrvatske tajne službe ili Vlada pomažu oporbi zbog pritiska EU ili SAD-a.

Iz vaše vlade govorili su da više nema povratka za Inine radnike u Siriju, a vi tvrdite suprotno?

Bušotine u Palmiri u provinciji su Homs, koje sam ja župan. Odgovorno vam mogu tvrditi da će se Inini radnici svakako vratiti kad to dopusti sigurnosna situacija.

Vehabije iz Bosne

Imate li dokaze da borci iz BiH ratuju na strani pobunjenika?

Naravno da imamo dokaze. Predsjednik sam kriznog štaba na području Homsa i imam sve informacije što se događa na terenu. Nije više tajna da mnogo Bošnjaka pripadnika vehabijske sekte ratuje na području Homsa i Aleppa. Potvrda su neki dokumenti koje ćemo kad dođe vrijeme dati u javnost. U borbama je ubijeno na stotine džihadista

U najkrvavijem danu rata 440 masakrirani

U najkrvavijem danu rata 440 masakriranih

Nastavljaju se pokolji u Siriji. Blizu Damaska otkrivene su stotine leševa, a u gradu Daraja lokalne humanitarne organizacije javljaju o 200-tinjak mrtvih. Svi su žrtve snaga odanih predsjedniku Al-Assadu, priopćili su humanitarci.

– Assadova vojska počinila je u Daraji masakr – kazao je aktivist Abu Kinan.

Prema podacima revolucionarne oporbe, u subotu je u Siriji poginulo 440 ljudi, uključujući žene i djecu.

– Bio je to najkrvaviji dan od početka sukoba u Siriji – kazao je jedan od pobunjenika protiv Assadova režima.

Još nema potvrda da je sirijski potpredsjednik Faruk al-Sharaa napustio Assada i pobjegao u Jordan.

– Na sigurnome je mjestu u Siriji – kazao je jedan od zapovjednika oporbene Slobodne sirijske vojske. Promatrači nagađaju da su vladine snage danas pojačale napade u graničnom području s Jordanom kako bi spriječile bijeg potpredsjednika izdajnika.

Jedan projektil u subotu kasno navečer ponovno je pao na područje Jordana.

– Vlada u Amanu vrlo je zabrinuta zbog novog incidenta.

To je kršenje nacionalnog suvereniteta – a namjerno izazvan ili ne, incident je neprihvatljiv – kazao je jordanski ministar informiranja Samih el-Maajta i dodao da će Jordan pronaći “odgovarajući odgovor na kršenje svog suvereniteta”. Četiri rakete iz Sirije već su proteklog tjedna pale na jordanski teritorij. (am/VLM)

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Assad ce zavrsiti kao Gadafi, Mubarak, Arafat,Husein, Bin Laden pitanje je vremena kada ce zavrsiti svoju vladavinu i rezim !! .................................................................................. 20 milijardi vrijednosti u Siriji je INA izgubila ako ovako ostane, busotine, naftna polja itd koje je INA pronasla ... prikaži još!la u Siriji ....................................................................................... Predsjednik se zabavlja sa Srbima tko je vise ukrao od Hrvatske on ili abolirani Srbi, Pupovac, Dzakula, Stanimirovic ............................................................................ Premijer se hoce kladiti sa Bagom kao djeca u nekoj djecijoj emisiji ................................................................................ Popularnost raste svakog dana dok privreda , narod, drzava propadaju a narucenih novinarskih ispitivanja nikad dosta i para od turizma !

  • -obrisani-:

    Bane assade i župani - ne dajte se, morate osvijetliti obraz slavnih hrvatskih bojovnika, čija čast i slava su nadaleko poznati, od davnina....

  • Pegaz:

    Uuuuu, vidi boga ti, i Sirija ima zupanije!