Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAS NARODA

ANKETA: Podržavate li Milanovića u nastojanjima da se blokira Finsku i Švedsku zbog Hrvata u BiH?

Milanović se obratio medijima na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade "Gromovi"
Robert Anic/PIXSELL
20.05.2022.
u 15:37

Na predsjednikovoj meti danas se našao novi političar - švedski eurozastupnik.

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u više navrata rekao da rješavanje problema Hrvata u Bosni i Hercegovini treba biti uvjet za članstvo Finske i Švedske u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), švedski europarlamentarac Charlie Andreas Weimers, član Kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti, rekao je da "veta idu u oba smjera".

- Švedska i Finska uplaćuju milijarde u proračun Europske unije i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto vrijedi i za fond "EU sljedeće generacije" te ostale fondove. Želim podsjetiti gospodina predsjednika Milanovića da veta idu u oba smjera - napisao je na Twitter Weimers.

Weimers je u Europski parlament ušao 2019. godine kao član nacionalističke i krajnje desne stranke Švedski demokrati.

Podržavate li Milanovića u nastojanjima da se blokira Finsku i Švedsku zbog Hrvata u BiH?

Međutim, danas je švedskom zastupniku odgovorio Milanović.

"Fućkaš njih i njihov novac, to su ucjene", rekao je Milanović o prijetnji švedskog zastupnika da mogu uložiti veto na novac koji Hrvatska dobiva iz EU.

Švedskog zastupnika nazvao je zatucanim islamofobom.

"To je fašist, zadnji ološ, neka nosi te prljave novce. On će prijetiti Hrvatskoj", rekao je.

"Tursku se sluša. Gdje je Hrvatska? Nema nas dok nas ove bijedne bube predstavljaju", kazao je Milanović i dodao da su mladići iz BiH ginuli za Hrvatsku.

"Sad im treba okrenuti leđa, je li? Je li to katolički?" rekao je.

Zaprijetivši da će pri odlučivanju o mogućem članstvu Finske i Švedske u NATO-u uložiti veto ne promijene li se izborna pravila u BiH o izboru Hrvata u tijelima vlasti, predsjednik Republike Zoran Milanović ističe da je za svoju inicijativu spreman politički poginuti. Hoće li se takvo što i dogoditi?

Komentara 90

HA
harpot
21:14 20.05.2022.

Predsjednik je bio protiv širenja NATO-a prije nego je uzeo Hrvate iz BiH kao razlog da blokira Finsku i Švedsku u pristupanju savezu. Nije li za zapitati se zbog čega to predsjednik radi? Trebamo li indoletno posmatrati pokušaj Putina da obnovi rusko carstvo ratnim osvajanjima država ex SSSR-a. Uglavnom se prešućuje ratno osvajanje Krima 2013,g., sada pokušaj osvajanja kompletne Ukrajine, nakon toga Moldavije, Gruzije itd. I onda se nađe "državnik" jedne male države da blokira sigurnost država koje to žele ostvariti pristupanjem NATO savezu. Isti taj "državnik", dok je bio u poziciji kao predsjednik vlade RH da sprovodi politiku zaštite hrvatskih interesa u BiH, radio je sve suprotno od ovoga što danas pokušava prezentirati kao borbu za prava hrvata u BiH. Sramim se da je predsjednik moje domovine osoba koja se služi rječnikom birtije i vrijeđe sve koji ne misle kao on.

AL
alzamalo
20:55 20.05.2022.

Interes je i jedno i drugo, Milanovic je pretjerao s retorikom, s tim nece postic nista..treba blokirati tj. uvjetovati ulazak Finske i Svedske, rjesavanjem Hrvatskog pitanja u BiH, ne pravom na svog predstavnika nego s hrvatskim entitetom

KI
kizz1
20:38 20.05.2022.

Svi za ludog Mileta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije