Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOPA NEZAPOSLENOSTI

Plenković o izjavi predsjednice: Tu se ne radi o kritici Vlade

Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
04.09.2017.
u 23:14

a pitanje hoće li se ploča ukloniti ili preseliti iz Jasenovca, Plenković je odgovorio da postoji više scenarija

Predsjedništvo HDZ-a sastalo se danas prvi put nakon više od dva mjeseca, a jedna od tema bila je i HOS-ova ploča u Jasenovcu zbog koje su se proteklih desetak dana zatresli odnosi HDZ-a i njegovih partnera u Vladi. Izvori iz HDZ-a prenose da će pitanje spomen-ploče, kako im je rečeno na Predsjedništvu, biti riješeno do idućeg četvrtka, dakle prije prve sjednice Sabora 15. rujna.

Iako su pojedini članovi Predsjedništva, kako doznajemo, raspravljali da nije najsretnije što HDZ pod pritiskom Milorada Pupovca iz SDSS-a traži hitno rješenje za spomen-ploču s pozdravom "za dom spremni" u grbu te udruge, ipak nitko nije sporio da ploča treba biti premještena iz Jasenovca. U vrhu HDZ-a se slažu da ploči s pozdravom koji se veže za ustaški režim nije mjesto u Jasenovcu.

I Andrej Plenković, šef HDZ-a, potvrdio je nakon Predsjedništva da Vlada ima podršku HDZ-a da se sljedećih nekoliko dana pronađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile ploču i onima koji žele da ZDS ne bude u Jasenovcu. Na pitanje hoće li se ploča ukloniti ili preseliti iz Jasenovca, Plenković je odgovorio da postoji više scenarija.

Politička se bura digla nakon intervjua ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića Večernjem listu (koji je u intervjuu iznio ranije stavove premijera Plenkovića da će se ploča rješavati tek nakon što se donese novi zakon), a HDZ-ovi partneri - SDSS i HNS - napravili dramu nakon tog intervjua. Plenković je, kako doznajemo, spomenuo Bošnjakovićev intervju na Predsjedništvu i tvrdio da ministar navodno nije imao sve informacije o ploči kada je davao intervju jer nije bio na sastanku na kojem se o njoj govorilo.

Kada je riječ o porezu na nekretnine, koji je također bio tema, na Predsjedništvu HDZ-a zaključeno je da taj porez nije medijski dobro prezentiran, odnosno objašnjen.

- Često imamo problem u komunikaciji s medijima, ne znam ni dobre stvari kvalitetno prezentirati, a kamoli one neugodne - komentirali su pojedini članovi Predsjedništva.

Danas se o ploči oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekavši da je njen stav o ZDS jasan.

- To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana - rekla je predsjednica u intervjuu za RTL. Dodala je da bi voljela da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. Kad je riječ o ploči, dodala je predsjednica, ne treba izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku.

Osvrnuo se i na kritiku predsjednice da su brojke o nezaposlenosti krive jer ona pada i zbog iseljavanja:

"Ne bih rekao da su to bile kritike predsjednice, ključno je da Hrvatska ima stopu nezaposlenosti 10,6 posto, da je to najniže u 27 godina, da je prema podacima Zavoda za zapošljavanje povećana zaposlenost. Da postoji problem odlazaka iz Hrvatske - postoji, ali ako pogledamo gospodarske trendove, rast BDP-a, rezultate izvrsne turističke sezone i ukupne efekte porezne reforme, možemo reći da Hrvatska gospodarski ide u pravom smjeru", ustvrdio je Plenković.

Komentara 59

Avatar majmunranko
majmunranko
22:39 04.09.2017.

Pa, Miloradov poltrončiću, to možeš riješiti na način da sjedneš u vremeplov, otputuješ u 1991. i pogineš umjesto dragovoljaca HOS-a, pa nek ti danas Pupovac tamo podigne spomen ploču. Nisu ljudi birali gdje će poginuti da ti danas "konteksualiziraš" i ponižavaš cijelu Hrvatsku zbog par četnika s kojima paktiraš. Nema nikakvog micanja spomen obilježja, obilježje mora biti tamo gdje je postavljeno, sve drugo je povijesni falsifikat koji jasno pokazuje da četnici vladaju ovom zemljom i kreiraju povijesne "istine".

Avatar alien79
alien79
22:48 04.09.2017.

Predsjedništvo hdzea bi se naguzilo i Šešelju da tako naredi Bruxelles, kao što i dopušta Pupovcu da bude premijer

DU
Deleted user
22:49 04.09.2017.

ma smetat će ploča nama i u Našicama i svugdje nas peče krajina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije