Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Amerika: Donijeli propis o liječničkom pravu na priziv savjesti u slučaju pobačaja

Administracija Donalda Trumpa je kao prioritet odredila širenje zaštite vjerske slobode putem mjera uključenih u izvršnu odredbu u svibnju 2017.
02. svibnja 2019. u 22:40 4 komentara 567 prikaza
Ilustracija
Foto: DPA/PIXSELL

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) u četvrtak je donijelo konačni propis kojim se liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima dopušta izuzeće kada su posrijedi postupci poput pobačaja i sterilizacije koje krše njihova osobna i vjerska uvjerenja.

Autonomna ženska kuća Zagreb pravni okvir Autonomna ženska kuća izradila svoj prijedlog zakona o pobačaju i `prizivu savjesti`

Propis, predložen prije više od godinu dana, učvršćuje set od 25 zakona što ih je odobrio Kongres koji štite "priziv savjesti" u zdravstvenoj skrbi, navodi HHS.

Ti zakoni dopuštaju izuzeće zdravstvenim djelatnicima pri obavljanju, sudjelovanju, plaćanju zdravstvenih usluga koje se kose s njihovim osobnim ili vjerskim uvjerenjima.

Propis će biti na snazi 60 dana nakon konačnog objavljivanja a provest će ga ured za ljudska prava pri ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

"Konačno će zakoni kojima se zabranjuje diskriminacija financirana od vlade a usmjerena protiv vjerske slobode i slobode savjesti biti na snazi poput svih drugih zakona o građanskim pravima", rekao je Roger Severino, ravnatelj ureda za građanska prava u sklopu ministarstva, navodi u izjavi.

angažiraju vanjskog suradnika U četiri slavonske bolnice nemoguće je pronaći ginekologa bez priziva savjesti

"Taj propis osigurava da zdravstveni djelatnici neće biti zlostavljani u području zdravstvene skrbi zbog toga što odbijaju sudjelovati u postupcima koji krše njihovu savjest, uključujući i oduzimanje ljudskog života", rekao je.

Neki liječnici, liječničke organizacije i drugi upozorili su da će se tim propisom potkopavati zaštita ranjivih pacijenata u zdravstvenoj skrbi, uključujući homoseksualne i transrodne osobe.

U travnju 2018. američka liječnička udruga pisala je tajniku HHS-a Alexu Azaru te izrazila mišljenje da će propis još više marginalizirati ranjivu populaciju pacijenata. Također su istaknuli da liječnici nemaju neograničena prava na prigovor savjesti.

Administracija Donalda Trumpa je kao prioritet odredila širenje zaštite vjerske slobode putem mjera uključenih u izvršnu odredbu u svibnju 2017.

Nataša Kosnar, ginekologica u Općoj bolnici Brežice Cijena pobačaja 200 eura Bolnica u koju Hrvatice idu na abortus. Dr. Končar: Zarađivati na pobačaju nije etično

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osnovalo je novi ured za slobodu savjesti i vjersku slobodu u sklopu ureda za ljudska prava prije više od godinu dana i ubrzo nakon toga predložilo propis o pravu na priziv savjesti.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?